Mi-am intitulat declaraţia politică de astăzi România nu poate renunţa la industria strategică, cu referire la industria producătoare de Apă Grea. Săptămâna trecută 400 de angajaţi de la Combinatul de Apă Grea de la Halânga (Romag Prod) au organizat un protest spontan nemulţumiţi că nu au primit lichidarea pe luna februarie şi că nimeni din conducerea unităţii nu le comunică date exacte privind închiderea combinatului.
Închiderea unităţii până în vara acestui an ar duce la pierderea locului de muncă pentru aproximativ 1800 de angajaţi. Această temere, precum şi nemulţumirile privind neplata pe luna februarie sunt cele două motive care au stat la baza protestului de săptămâna trecută. Pe bună dreptate, specialiştii Combinatului de Apă Grea, se tem şi pentru siguranţa lor şi a familiilor. „Combinatul nu poate fi închis peste noapte, noxele trebuie deteriorate şi distruse în timp” conform specialiştilor.
Acestea sunt datele problemei. Situaţia de la Romag Prod este destul de dificilă. Şi eu consider că o decizie nu trebuie luată în grabă. Vorbim totuşi despre cel mai mare Combinat de Apă Grea din Europa, cu cea mai mare capacitate de producere a apei grele din lume. Cum putem închide o industrie strategică, cum putem renunţa la această industrie aşa cum am renunţat la atâtea? Atrag atenţia la modul cel mai serios asupra situaţiai de la Romag Prod. Sunt puţine ţări în lume care au tehnologia necesară pentru a produce apa grea. În loc să modernizăm Combinatul, să căutăm pieţe de desfacere, ne aflăm pe punctul de a-i pune capac. Avem tehnologia strategică pe care multe ţări nu o au. Iar noi trebuie să găsim soluţii pentru a o păstra. Suntem recunoscuţi în Europa şi în lume pentru acest domeniu şi nu avem voie să renunţăm, mai ales în actuala conjunctură mondială.
Bunăoară, faţă de ceea ce înseamnă şomajul specialiştilor de la Romag Prod, ne confruntăm cu o altă speţă care ţine de ceea ce poate şi ştie România să facă: aceea de a produce apă grea, apă superuşoară şi apă supergrea. Câte din ţările europene pot şi ştiu să producă aşa ceva? Este o întrebare la care trebuie să reflectăm.
În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Transporturi şi Energie trag un semnal de alarmă către toţi factorii implicaţi în rezolvarea situaţiei. Îmi propun să am cât mai repede întâlniri cu toţi factorii de decizie pentru a rezolva situaţia în avantajul specialiştilor şi în avantajul României. Chiar în această săptămână voi avea o discuţie cu reprezentanţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, ai Romag Prod şi cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri. Trebuie să găsim o soluţie pentru salvarea Combinatului.
În acelaşi rând, consider că această problemă este de importanţă strategică şi trebuie pusă pe ordinea de zi a CSAT-ului. Nu cred că vrea cineva ca specialiştii de la Romag Prod să fie „racolaţi” cu tot cu tehnologie. De aceea, cred că trebuie să cooperăm şi să găsim soluţia cea mai bună pentru acest Combinat, pentru specialiştii de acolo. Trebuie să facem ceva pentru salvarea industriei noastre strategice.
Mihai Viorel Fifor,
Senator PSD