Mesajul prefectului Sorin Răducan de Ziua Drapelului Naţional

395

Ziua DrapeluluiPrefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a participat vineri, 26 iunie 2015, la ceremonia militar-religioasă dedicată Zilei Drapelului Naţional. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, acesta a dat citire mesajului prim-ministrului interimar, viceprim-ministru pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

“Ziua Drapelului Național, 26 iunie, este un moment în care, mai mult ca oricând, trebuie să reflectăm la simbolistica drapelului național, la istoria acestei încercate țări și mai ales la contribuția valoroasă pe care fiecare dintre noi o putem avea la construirea viitorului ei.În inima fiecărui român, dovedirea atașamentului față de valorile naționale trebuie să ocupe un loc aparte, mai ales acum, în zilele noastre când provocările externe sunt de natură a știrbi, poate, însemnătatea lor.

Ca prim-ministru interimar, ca viceprim-ministru pentru securitate națională, consider că în instituțiile statului român trebuie să ne aplecăm mai mult asupra valorilor naționale, pentru a nu uita cine suntem şi încotro vrem să ne îndreptăm.
Încurajez organizarea de ceremonii pentru recunoașterea publică a tuturor celor care au dat dovadă de eroism sub culorile drapelului național, dar și pentru comemorarea militarilor care și-au sacrificat viața în misiunile încredințate de țară.

Pentru aceste trei culori  – roșu, galben și albastru, militarii români s-au jertfit, pe câmpul de luptă sau în teatrele de operații, apărând democrația și libertatea de care cu toții ne bucurăm astăzi, iar pe aceștia noi cei de acasă îi onorăm și îi cinstim. Drapelul țării ne reamintește tuturor în fiecare zi, că patriotismul nu trebuie să fie ca o haină de sărbătoare, pe care o îmbrăcăm de câteva ori pe an. Patriotismul este o stare de spirit, o atitudine permanentă cu care toți suntem datori României.

Drapelul tricolor a fost martorul devenirii noastre ca stat şi ca naţiune. Dar în egală măsură, el este reperul pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când privim spre viitor. Tricolorul este dovada unităţii pe care trebuie să o păstrăm. Este dovada curajului şi a spiritului de sacrificiu care trebuie să ne însufleţească atunci când ne construim viitorul. Însă, mai important decât atât, tricolorul este legământul pe care fiecare generaţie, inclusiv noi, îl facem pentru apărarea ţării şi a credinţei strămoşeşti.

Fiecare dintre noi este parte a istoriei și suntem cu toții datori să cinstim simbolurile identității noastre naționale. În numele Guvernului României și al meu personal le mulțumesc tuturor românilor care contribuie, prin performanțele lor, la promovarea valorilor țării noastre în lume. La mulți ani, Tricolor! La mulți ani, România! Așa să ne ajute Dumnezeu!”.