Mesajul personalităţii desemnate de UNIMA cu ocazia Zilei Internaţională a Marionetiştilor

364

afis program  colibriMesajul internaţional al personalităţii desemnate de UNIMA (Uniunea Internaţională a Marionetiştilor) pentru această mare sărbătoare: Behrooz Gharibpour, scriitor, regizor, cercetător iranian: 

“Am convingerea profundă că descoperirea păpușilor a avut un rol la fel de mare ca și descoperirea roții și a fost cel puțin la fel de eficace în a ajuta la reducerea distanțelor şi fisurilor de comunicare între noi.

Acest lucru s-a putut realiza pentru că, oricât de stilizată și filozofică ar fi o marionetă, ea are capacitatea de a trezi un element de copilărie în conștiința publicului, spărgând barierele de vârstă și timp, și are puterea și forța de a te face sa descoperi o lume fantastică, unde obiectele din lemn şi alte materiale neînsuflețite prind viață.

Poate că cea mai mare responsabilitate a oricărui artist în domeniul teatrului de păpuși, indiferent de limba pe care o vorbește, cetățenie sau fond, este de a trezi “copilul” în inimile a milioane de ființe umane care au poluat lumea noastră cu sânge și violență.

Marionetele și noi, admiratorii acestei relicve prețuită de strămoșii noștri, suntem responsabili în a ajuta la reducerea răului, a animozității în familia noastră umană, de a ajuta și de a reaminti oamenilor de copilărie, cu bucuriile sale, cu visele sale minunate …

Astăzi este, pentru cei care trezesc copilul din noi, cea mai importantă zi. Pentru toți cei care iubesc marionetele, din inimă:…La mulţi ani! cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși și a Păpușarilor… “. Behrooz Gharibpour

Behrooz Gharibpour s-a născut în Sanandadj (centrul Iranului, Kurdistan), la 19 septembrie 1950. Desfăşoară activităţi în teatru de la 14 ani. A studiat în Iran: Universitatea din Teheran, Facultatea de Artă – Teatru (1970-1974) și în Italia: Accademia d’Arte Drammatica Silvio D’Amico (1977-1979).