În contextul fenomenelor hidrometeorologice, în data de 13.06.2024, în intervalul orar 18:00 – 21:00, în județul Mehedinți s-au înregistrat efecte pe raza a patru unități administrativ-teritoriale, fără a fi înregistrate victime.
Au fost emise 5 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT, iar la nivelul ISU Mehedinți a fost activată Grupa Operativă începând cu ora 19:30 pentru gestionarea solicitărilor deosebite.
📲Noaptea trecută, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu și Codul Roșu, în dispeceratul ISU Mehedinți au fost înregistrate 98 de apeluri de la cetățeni.
Cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde pompierii mehedințeni acționează și în aceste momente pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiș și evacuarea apei din gospodării.
👨‍🚒Pompierii militari au intervenit pentru îndepărtarea a 19 structuri de acoperiș sau alte elemente de construcție (dislocate și căzute), 33 de autoturisme au fost avariate, 13 copaci au căzut pe carosabil blocând circulația sau se aflau în pericol de cădere și patru gospodării au fost inundate. În cazul mai multor solicitări de evacuare a apei, nu a mai fost nevoie de intervenția pompierilor, apele retrăgându-se.
🚒Pentru prevenirea unor situații de urgență, ISU Mehedinți recomandă populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale.
De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu încerce traversarea lor prin apă și să nu se apropie de malurile acestora.
În situația manifestării vântului puternic, aceștia trebuie să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise.
În cazul în care persoanele sunt surprinse în zone deschise, se vor îndepărta rapid de zona în care se manifestă fenomenele şi vor identifica un spaţiu care să le asigure protecţia.
𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑧𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑠𝑎𝑢 𝑎𝑙𝑡𝑒 𝑑𝑎𝑡𝑒 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑒 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑚𝑎𝑛𝑖𝑓𝑒𝑠𝑡𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑓𝑒𝑛𝑜𝑚𝑒𝑛𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑚𝑒𝑡𝑒𝑜𝑟𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑐𝑢𝑙𝑜𝑎𝑠𝑒 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑜𝑏𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑙𝑎𝑡𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑖 𝑓𝑖𝑖𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑡.𝑟𝑜 𝑠𝑎𝑢 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑚𝑒𝑑𝑖𝑢𝑙 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑒𝑖 𝐷𝑆𝑈, 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑓𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑎̆𝑟𝑐𝑎𝑡𝑎̆ 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑑𝑖𝑛 𝐺𝑜𝑜𝑔𝑙𝑒 𝑃𝑙𝑎𝑦 𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝐴𝑝𝑝𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒.