MEDIUL ŞI SĂNĂTATEA – REZERVAŢIA MARINĂ VAMA VECHE – 2 MAI

0
1081

afis claudia (1)În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim-plan problematica poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial, dar şi să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor şi să pună în valoare zonele costiere.

În acest context, în cadrul Proiectului cultural – educativMediul şi Sănătatea se înscrie şi manifestarea REZERVAŢIA MARINĂ VAMA VECHE – 2 MAI, iniţiată de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei cu sprijinul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Acţiunea va avea loc în ziua de 25 septembrie, ora 11oo, la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii şi va cuprinde o conferinţă cu o suită de videoproiecţii, susţinute de Dr. Tania Zaharia, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, la care vor lua parte studenţi de la Facultatea de Geografie şi elevii de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”.

Tema propusă vizează importanţa sub aspect floristic și faunistic a protejării și conservării habitatelor marine, dar și a peisajului marin, aducând în prim plan “Rezervația marină Vama Veche  – 2 Mai” o rezervație naturală amplasată în sudul litoralului românesc, între localitatea 2 Mai și Vama Veche, la granița cu Bulgaria, acoperind o suprafață de cca 5.000 ha, de-a lungul a 7 km de coastă.

Pe o suprafață relativ restrânsă, adăpostește o mare varietate de habitate și biocenoze specifice zonei marine românești, specii rare sau aflate în pericol, habitate de importanță europeană.

Rezervația marină Vama Veche – 2 Mai a fost confirmată ca arie naturală protejată de importanță comunitară, prin Legea nr. 5/2000, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România. Deși este declarată arie protejată din 1980, numai în ultimii ani s-au luat măsuri de protecție efectivă.

Începând cu anul 2004, administrarea rezervației este realizată prin preluarea în custodie de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța.

Scopul rezervației este acela de a proteja și conserva habitatele marine importante sub aspect floristic și faunistic, dar și protecția și conservarea peisajului marin. Pe lângă activitățile științifice desfăşurate în zonă, sunt permise activitățile de cercetare științifică, educaționale și recreative organizate, activitățile de scufundare, precum și unele activități de valorificare durabilă a unor resurse naturale tradiționale.

În rezervație se găsesc aproape toate tipurile de habitate marine prezente la litoralul românesc și, de asemenea, mai mult de 250 specii de floră și faună marină. Ecosistemul Mării Negre este grav afectat de deșeurile aruncate pe plaje sau în mare, fenomen care conduce la moartea faunei și florei subacvatice.

Cele mai vulnerabile şi mai afectate specii sunt cele din zona costieră, între care regăsim sturionii: morunul (Huso huso), nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii), păstruga (Acipenser stellatus) şi şipul (Acipenser sturio); scrumbia albă de mare (Alosa maeotica), chefalii: labanul (Mugil cephalus), singhilul (Liza aurata) şi foarte rar platarinul (Liza ramada) şi câinele de mare (rechinul) (Squalus acanthias).

Manifestarea, înscrisă în activităţile cultural – educative ale Secţiei de Ştiinţele Naturii este coordonată de muzeograf dr. Ionelia Claudia Goga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.