Masterplanul de deşeuri intră în linie dreaptă

742

masterplan de deseuriPreședintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a prezidat, vineri după-amiază, întâlnirea prilejuită de semnarea contractului pentru proiectarea și construirea stațiilor de sortare și de compostare a deșeurilor de la Mofleni – Craiova, o investiție majoră, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a afirmat că evenimentul marchează un pas important în implementarea celui mai amplu proiect cu finanțare europeană derulat de consiliul județean – Sistemul de management integrat al deșeurilor, în sumă de aproape 54 de milioane de euro.

„Masterplanul pentru deșeuri, așa cum este el cunoscut, reprezintă un demers la care lucrăm de mult timp și vă mărturisesc că, la un moment dat, aproape că ne luaserăm gândul că îl vom mai putea implementa. Însă am stăruit foarte mult și, cu determinarea care ne caracterizează, am reușit să ajungem astăzi în etapa în care îl punem în operă cu toată forța.

Acesta este și motivul pentru care mi-am dorit să vin alături de dumneavoastră, la acest moment de semnare a contractului de proiectare și construire a stațiilor de sortare și de compostare de la Mofleni.

  Practic, de astăzi pornim la drum împreună și consider că trebuie să ne facem toți datoria și să ne îndeplinim sarcinile, așa cum rezultă ele din contract: noi, consiliul județean, să creăm cadrul necesar pentru ca dumneavoastră, constructorul, de cealaltă parte, să puteți duce la bun sfârșit acest proiect.

Intră astfel în linie dreaptă una dintre cele mai însemnate componente ale Sistemului de management integrat al deșeurilor, pentru că vorbim despre o investiție de aproape 10 milioane de euro.

Nu doar dimensiunea financiară dă importanța acestui demers, ci și rolul efectiv pe care îl are, pe de o parte, stația de sortare, care va deservi întreg județul și va contribui la recuperarea materialelor reciclabile, și, pe de altă parte, stația de compostare, una dintre cele două care vor funcționa în Dolj și prin intermediul cărora deșeurile biodegradabile vor fi transformate în îngrășământ pentru agricultură.

De altfel, în ansamblul său, acest masterplan va aduce cu sine o transformare profundă a întregului județ, prin rezolvarea problemei deșeurilor în toate cele 111 localități doljene, în sensul în care cetățenii vor avea asigurat serviciul de colectare a resturilor menajere. În acest fel, aruncarea necontrolată va fi stopată, ceea ce înseamnă un mediu mai curat, dar și o îmbunătățire a calității vieții.

Pentru CJ Dolj, 2015 s-a conturat încă din primele zile drept un an prolific și, după inaugurarea sediului în care funcționează Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile, după ce am dat apoi undă verde pentru lucrările la două proiecte cu finanțare europeană – reabilitarea Casei Damianov și construirea Centrului turistic pentru agrement și sport -, iată-ne acum în fața unui nou demers care îmbogățește portofoliul de investiții al consiliului județean“, a declarat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Consiliul Județean Dolj a semnat, vineri după-amiază, cu societatea Hidroconstrucția S.A. contractul „Proiectare și execuție de lucrări pentru construirea unei stații de sortare și a unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile la Mofleni – Craiova“. Valoarea contractului de lucrări se ridică la suma de 34.781.830,86 lei, fără TVA, din care costurile de proiectare sunt de 180.674,60 lei.

Stația de sortare va avea o capacitate de 44.000 de tone pe an, iar stația de compostare – o capacitate de 18.000 tone pe an. Aceste lucrări se realizează în cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Dolj“, proiect finanțat prin Programul Operațional Sectorial MEDIU 2007-2013.