Marian Jean Marinescu nu mai poate dormi, la Bruxelles, de grija craiovenilor

416

mjmEuroparlamentarul Marian Jean Marinescu, în weekend, când ajunge în Craiova, de la Bruxelles, își aduce aminte de craioveni și de problemele cu care aceștia se confruntă zi de zi. Nu îl mai ia somnul, se plimbă agitat prin dormitor și se gândește la soluții. Așa se face că vine în conferință de presă și spune răspicat: 

”Solicit public un control al Curții de Conturi la Termoficare Craiova pentru a vedea și noi cum s-au cheltuit banii. Sunt și oameni care au datorii, este adevărat, dar trebuie să vedem ce s-a întâmplat acolo în ultimii ani”.

Din acest moment s-a liniștit, poate călători liniștit la Bruxelles, a zis-o, problema a fost rezolvată!

Dacă ar fi atât de ușor.

Îi reamintim domnului Marian Jean Marinescu că problemele de la Regia de Termoficare Craiova sunt de foarte mulți ani, nu este o problemă ”a ultimilor ani”, și că până acum nu s-a gândit să ceară nici un control.

În schimb a făcut-o primarul Lia Olguța Vasilescu, atunci când era candidat și anunța că la Regia de Termoficare situaţia financiară reală a unităţii este ascunsă până şi de consilierii locali.

“Este vorba de datorii şi penalităţi care nu sunt evidenţiate în balanţa contabilă, de facturi emise de furnizorii regiei care sunt trecute direct ca sume în litigiu pentru a nu fi cuprinse bilanţ, de foarte multe nereguli. Dacă nu am fi obţinut aceste date, domnii de la regie şi primarul ar fi venit ca de obicei în faţa consilierilor şi ar fi prezentat numai ceea ce le convenea. Situaţia regiei de Termoficare este una catastrofală şi cel mai grav lucru este că s-a minţit cu privire la realitatea financiară a regiei. Este o diferenţă de peste o mie de miliarde de lei vechi între sumele pe care le are de încasat regia de la asociaţiile de proprietari şi sumele pe care le are de achitat către furnizori. Noi vom sesiza imediat curtea de conturi şi celelalte organe de control ale statului să verifice cum s-a putu întâmpla aşa ceva. Vom cere de asemenea verificări şi cu privire la contractele derulate de Termoficare cu firma Luxten din Timişoara şi Elsaco din Botoşani, pentru că şi în aceste cazuri s-au produs nereguli. Trebuie să oprim odată acest jaf”, spunea Olguța Lia Olguţa Vasilescu în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2012.

La jumătate de an după ce a câștigat mandatul de primar al municipiului Craiova, într-un interviu acordat Agerpres, Lia Olguța Vasilescu spunea cu subiect și predicat care este situația reală a regiilor subordinate Primăriei Craiova, și datele erau în urma unui audit, ci nu că auzise de la un angajat oarecare al instituției. Audit pe care îl anunța încă din campania electorală:

AGERPRES: Pentru că aţi amintit de regii şi de situaţia financiară a acestora, care va fi situaţia personalului de aici în următoarea perioadă, având în vedere că schemele de personal au fost supradimensionate?

Lia Olguţa Vasilescu: Trei regii ne ridică mari probleme în acest moment. Este vorba de Compania de Apă care are o datorie de 10 milioane de euro, de Regia de Transport care are, de asemenea, 10 milioane de euro, şi Regia de Termoficare cu o datorie de 50 de milioane de euro. Toate aceste trei regii sunt supradimensionate cu foarte mulţi angajaţi, unii au fost angajaţi chiar în an electoral. Cred că toată organizaţia municipală a Partidului Democrat a fost angajată la Compania de Apă, 200 de oameni au venit chiar pe ultima parte a mandatului când în Consiliul Local avea majoritate PDL. În mod sigur se vor mai face disponibilizări. Noi am încercat pe cât posibil să păstrăm toate locurile de muncă, dar acum am văzut că la Regia de Transport, de exemplu, sunt pretenţii de creştere a salariilor şi chiar ameninţări cu greva. Până la urmă cred că medicamentul poate fi şi insolvenţa, iar oamenii respectivi să se gândească foarte bine la acest lucru, în condiţiile în care până acum au fost pierderi de 10 milioane de euro, iar acest lucru nu îl spun eu, ci auditorii, pentru că am avut o întrevedere cu sindicatele şi au încercat să mă convingă că nu ar fi datorii de 10 milioane de euro, ci doar de două. Mă rog, matematica joacă feste unora. Dar din raportul Curţii de Conturi şi din auditul pe care l-am comandat şi noi, Primăria, a reieşit o datorie de 10 milioane de euro. Ori în condiţiile în care până acum nu ţi-a fost afectat programul de lucru sau salariul şi în condiţiile în care regia se zbate în această stare, să vii şi să ceri mărire de salariu mi se pare un pic cam mult şi atunci luăm în calcul chiar şi insolvenţa”.

Soluția ”insolvență” a fost  tot timpul luată în calcul. Este greu de crezut că Marian Jean Marinescu nu cunoaște situația de la Regia de Termoficare Craiova. Dar dacă nu o știe îi poate întreba pe consilierii locali care între 2008 -2012 au ascuns situația reală a Regiei.

Este evident că i s-a părut un subiect pe care să îl treacă în evidență. A cerut așa, în treacăt, controlul inspectorilor Camerei de Conturi Dolj (n.r. Cameră nu Curte), inspectori care au trecut pe la instituție, au făcut un raport, dar pe care Marian Jean Marinescu nu a avut chef să îl citească sau chiar nu știe de existent lui.

PS: Spre deosebire de mandatul fostului primar PDL, în actualul s-a știut permanent situația financiară a regiilor subordonate Primăriei Craiova pentru că Lia Olguța Vasilescu a ieșit în conferințe de presă și a spus lucrurilor pe nume. Dar domnul Marian Jean Marinescu nu are de unde să știe, era la Bruxelles.