Locuri de vizitat din România

405

De la cascade spectaculoase la palate de poveste şi peisaje de neuitat, oferta turistică a României este mai bogată decât poate părea la prima vedere. Nu este de mirare că din ce în ce mai multe publicaţii renumite din străinătate, precum ziarul britanic The Guardian, au inclus ţara noastră pe lista celor care ar trebui vizitate în 2021. Pădurile virgine, arhitectura medievală, satele tăcute, desprinse parcă din basme de demult şi minunata Deltă a Dunării sunt doar câteva dintre motivele pentru care din ce în ce mai mulţi străini aleg să îşi petreacă vacanţele în România.

Dacă şi tu vrei să descoperi sau să redescoperi România, îţi propunem o listă a celor mai interesante locuri pe care le poţi vizita în următorul tău concediu.

1. Delta Dunării

Fie că ai ajuns sau nu în deltă, imaginea pelicanilor care își duc nestingheriți traiul și a nuferilor plutind mândrii pe întinderea apei îți răsfață cu siguranță imaginația. O plimbare de câteva ore în leagănul valurilor de pe brațele Dunării este fix picătura de apă care atinge nisipul deșertului unu suflet citadin, prea adesea epuizat de privațiunile spirituale impuse de un oraș sufocant. Dacă te gândești că traseul de 5 ore pe canalele marelui fluviu este prea mult, îți promitem că la finalul acestuia îți vei fi dorit să se termine abia o dată cu concediul. Să nu te mire dacă te vei trezi întrebându-te cum de acel univers sălbatic și clădirile de birouri pot aparține aceleiași lumi.

2.Transfăgărășan

Curbele impresionante ale Transfăgărășeanului, idealul oricărui șofer, i-au dus vestea acestui șerpuitor departe de granițele românești. Poate datorită curajului său de a înfrunta fără teamă înalții Munți ai Făgărașului și a uni Muntenia cu Transilvania. Este un drum sălbatic, în ciuda cuceririi de către om, unde forma muntoasă abruptă se îmbină armonios cu șoseaua, iar valea propune peisaje de rămas în suflet. Muntele aleargă la vale, însă tu te poți opri seren pe marginea drumului pentru a admira plenitudinea. Și aerul dulce de munte.

3.Salina Turda, județul Cluj

La 30 de kilometri de Cluj și la câteva sute de metri sub pământ, Salina Turda se înfățișează ochiului turistic ca o lume subterană, rece de doar 10 grade Celsius, unde natura și omul au lucrat cot la cot, cu sârguință, pentru a îi pune la dispoziție un mic oraș de sare.

Locul de unde acest zăcământ natural se extrăgea încă de pe vremea romanilor este, în prezent, nu doar o oază de sănătate balneară, ci și o mini-bază de agrement lumina elegant cu teren de sport, amfiteatru, loc de joacă pentru copii, muzeu natural, lac natural care îți permite o plimbare cu barca și altele. Și pentru ca vacanța ta să-și aibă doza de răsfăț frivol al simțurilor. de curând, salina a deschis propria unitate de cazare dotată cu un centru SPA.

4. Cazanele Dunării – Dubova, județul Mehedinți

Dacă îți dorești relaxare la malul apei și dimineți în care să-ți bei cafeaua acompaniat de orăcăitul broaștelor, atunci vizitează Dunărea la Cazane. Ia-ți cazare în Dubova sau Eșelnița ca să fii cât mai aproape de ea.

Fă o croazieră cu barca prin Cazanele Mari și Mici ca să observi mai îndeaproape cum trece Dunărea printre pereți stâncoși, cum se îngustează sau formează golfuri din care o poți admira în toată splendoarea.

Vizitează Peștera VeteraniMănăstirea MraconiaPeștera Ponicova sau Sculptura lui Decebal, cea mai mare sculptură în piatră din Europa.

5.Cheile Bicazului și Lacul Roșu

Cheile Bicazului fac trecerea între județul Neamț și Harghita – locul în care se află Lacul Roșu. Acesta este cunoscut în România pentru legendele lui și pentru frumusețea locului.

Cine n-a văzut măcar o dată imaginile acelea care surprind trunchiurile copacilor ieșind din apa nemișcată a lacului, sau bărcile ancorate la mal?

Așa că pune Cheile Bicazului și Lacul Roșu pe lista cu locuri de vizitat în România. Nu vei regreta!

6. Castelul de lut de la Valea Zânelor, județul Sibiu

Cu siguranță l-ai văzut de zeci de ori pe Instagram și pe alte rețele de socializare. Dacă ți-ai propus să vizitezi Castelul de lut din Valea Zânelor, trebuie să știi că acesta este un proiect privat, care a luat naștere în 2014 și care include o unitate de cazare, un restaurant, un magazin de suveniruri și locuri de joacă pentru copii.  Poate deloc surprinzător, dacă privești cu atenție acest castel, ideea care a dus la această construcție interesantă, potrivit proprietarilor, a fost o „reproducere” a căsuței piticilor din basmul Albă ca Zăpada.  Designul inedit a pornit de la conceptul de integrare în peisajul natural. Nimic strident, nimic în plus, totul gândit în conformitate cu frumusețea naturală a zonei Porumbacu de Sus. Trebuie să știi că este una dintre cele mai populare destinații turistice din România, deci dacă ai de gând să îți petreci vacanța aici, trebuie să faci rezervări din timp. Este un loc ideal pentru o vacanță liniștită cu familia. Pentru cei care își doresc ceva inedit, aici se pot lua lecții de echitație, iar pentru cei care vor mai multă adrenalină, există trasee minunate de mountain bike.

7.Castelul Peleș

Una dintre cele mai populare destinații turistice din România, Castelul Peleș, dar și Pelișorul, rămân simbolurile României regale și ale rafinamentului de altădată. Castelul a fost construit la dorinţa Regelui Carol I, după cumpărarea cu fonduri personale a unui teren din apropierea Mănăstirii Sinaia, și poate fi considerat una dintre cele mai elegante clădiri din țara noastră. Valoarea sa istorică și artistică este recunoscută la nivel european, fiind, de-a lungul celor 137 de ani de existență, gazdă a numeroase capete încoronate și artiști. Una dintre particularitățile mai puțin cunoscute ale Peleșului este faptul că a fost primul castel electrificat din Europa. În prezent, este din ce în ce mai căutat de producătorii de film, mai ales datorită decorurilor sale variate și farmecului său desprins parcă din basme. Turiștii pot vizita circa 35% din Castel, suficient încât să-și facă o idee despre strălucirea unei epoci apuse.

8.Castelul Bran

În mod evident, nu poți vorbi despre România și obiectivele sale turistice fără a include pe listă și castelul Bran, al cărui nume este automat legat de legenda lui Dracula. Acest castel, inițial o cetate militară de apărare, are o reputație care îl precede și care îmbină mitul, legenda, dar și frumoase adevăruri istorice. Dincolo de a fi castelul sângerosului conte Dracula, așa cum a fost el închipuit de Bram Stoker, a fost și castelul Reginei Maria, care a dispus realizarea unor importante lucrări de restaurare. Numeroase fotografii ale Reginei Maria o înfățișează îmbrăcată în ie, alături de copiii săi, în curtea castelului Bran. Astfel, personalitatea luminoasă a Reginei a înlocuit o parte din legendele tenebroase care au circulat pe seama Castelului. Este o destinație de neratat pentru orice turist care vrea să cunoască România.

9. Cetatea Alba Iulia Carolina

Dacă Transilvania respiră istorie prin fiecare lespede a sa, atunci Cetatea Alba Carolina este exact capitolul dedicat dominației habsburgice în țara noastră. Bunăvoința autorităților implicate în restaurarea acestei bijuterii arhitecturale o transformă într-o adevărată mașină a timpului.

Dacă directorul general UNESCO, ambasadorul Marii Britanii și alte personalități importante au fost impresionate de această faimoasă cetate chiar înainte de reconstrucția acesteia, cu siguranță nu vei bate drumul până acolo degeaba. Iar când vorbim despre restaurare ne referim la niște sume de care stau agățate muulte zerouri și putem să ne dăm cuvântul că niciun bănuț nu a fost cheltuit degeaba.

10. Podul lui Dumnezeu, județul Mehedinți

Nuanțe de verde – vernil, verde praz, verde smarald, verde electric, verde oliv, verde kaki -, forme săpate în calcar, tradiții îmbrăcate în ie albă cusute cu fir roș și legende. Legende spuse din generație în generație, povești care îmbracă locul în și mai mult farmec. La Ponoare se află singurul pod din lume peste care se circulă deși omul nu și-a băgat nasul mai departe decât să asfalteze.

La o aruncătură de băț mai încolo vei vedea lacul Zăton (sau lacul Diavolului). De ce Diavolului? Pentru că se spune că nu a fost populat de niciun pește niciodată, dar ca aici au murit oameni înecați. De ce ”Podul lui Dumnezeu”? Pentru că, deși au avut loc câteva accidente, toată lumea a scăpat cu viață.

Legenda spune că aici Dumnezeu a învins Diavolul, l-a alungat din peștera unde își făcea veacul, iar acesta s-a agățat cu unghiile de stânca ce acum îi poartă numele; semnele încă se mai vad, iar oamenii le-au numit lapiezuri.