Lia Olguța Vasilescu continuă să lupte pentru Craiova de la minister

473

lov conferintaFostul primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, Ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale, a susţinut o conferinţă de presă la Craiova, în care a expus bilanţul celor 4 ani şi jumătate de mandat. Printre domeniile cele mai importante de care s-a ocupat îndeaproape fostul edil din Bănie se numără sănătatea, învățământul dar și sportul sau infrastructura.

„Am reabilitat spitalele Filantropia, Victor Babeș și Neuropsihiatrie și am construit în proporție de 80% un spital nou, care trebuie inaugurat în primăvara lui 2017. Am achiziționat aparatură nouă pentru spitale, am modernizat cabinete medicale.

Am reabilitat și igienizat școlile din Municipiul Craiova. Toate școlile au aviz sanitar de funcționare. Colegiile Bibescu și Odobleja au fost reabilitate pe fonduri europene. Toate grădinițele au locuri de joacă noi. 33% dintre elevii craioveni primesc de la primărie burse sociale, de studiu, de performanță sau de merit, față de doar 3% la preluarea mandatului. Am acordat anual premii pentru olimpici si profesorii lor.

Am reabilitat toate părculețele de cartier, am revitalizat Grădina Botanică, am reabilitat Parcul Nicolae Romanescu în totalitate, pentru prima oară în 120 de ani de la înființare, am reabilitat Grădina zoologică, aflată în proceduri de desființare în 2012 pentru că nu mai respecta normele europene.

Am achiziționat 24 de autobuze noi, am reabilitat linia de tramvai pentru prima oară în 30 de ani din fonduri nerambursabile, am reabilitat, în regie proprie, toate tramvaiele aflate în parcul auto al RAT.

Am introdus rețele de alimentare cu apă potabilă pe toate străzile aflate în domeniul public al municipiului Craiova, în condițiile în care am găsit Craiova alimentată cu apă doar în proporție de 60%.
Am introdus rețele de canalizare în 30% din oraș, 200 de străzi, rămânând aproximativ 10% din oraș fără canalizare, dar cu contract semnat pentru perioada imediat următoare. Am inițiat, din fonduri europene, construirea Firului 2 de aducțiune a apei Izvarna, cu o valoare de 123 milioane de euro, fiind cel mai mare contract din Europa de est. În 2018, la final, toată Craiova va trebui să fie alimentată cu apă de izvor. Procedurile de expropriere sunt demarate. Am casetat Canalul Cornițoiu, o investiție promisă de toți primarii Craiovei, și am casetat și canalul de pe strada Râului. Am decolmatat canale deschise, bălți și zone cu risc de inundații. Am extins iluminatul public în cartierele de periferie, unde nu exista. Am rezolvat cea mai stringentă problemă a Craiovei în 2012, așa cum reieșea din toate sondajele de opinie, cea a câinilor comunitari, prin construirea adăpostului canin de la Breasta. Am demarat, în parteneriat cu Consiliul Județean Dolj, proiectul de amenajare a platformelor pentru containere îngropate care trebuie finalizat în 2017.

Am asfaltat aproximativ 50% din suprafața rutieră a orașului (120 de străzi, marile bulevarde, intrările în localitate, zonele de blocuri din toate cartierele). Am modernizat și automatizat sistemul de semaforizare pe marile bulevarde și am creat piste pentru bicicliști în aceleași zone. Am realizat, cu finanțare nerambursabilă, o parcare subterană de 600 de locuri în zona centrală.

Am revitalizat centrul istoric al Craiovei, am regândit din punct de vedere urbanistic zona turistică, zona centrală a Craiovei fiind cea mai frumoasă din România. Am asigurat un sediu nou pentru Teatrul de Păpuși „Colibri”, instituție care nu mai avea sediu propriu de peste 7 ani.Am demarat procedurile de reabilitare pentru clădirea Operei Române Craiova și Colegiul Carol I.Am creat cel mai frumos teatru de vară din România, reabilitând cu fonduri europene amfiteatrul din Parcul Romanescu. Am organizat și susținut manifestări culturale de anvergură precum Europa Season, Puppets Occupy Street, Festivalul Shakespeare, Premiile Europa pentru Teatru. Eurovision etc.Am transformat Craiova într-un centru de interes pentru 100.000 de turiști anual, conform Direcției de Statistică Dolj.Am demarat proiectul pentru construirea parcului de distracții Dracula Park care trebuie să intre în licitație în 2017.Am construit cel mai mare parc acvatic din Oltenia, finalizat în proporție de 99%.

Construim o arenă de fotbal de 30.000 de locuri, finalizată în proporție de peste 80% în acest moment. Acesta este unul dintre cele mai mari proiecte ale Craiovei, din ultimii 80 de ani. Realizăm un stadion de atletism de 5.000 de locuri, proiect stopat pentru reproiectare, de la gradul 5 la gradul 3, astfel încât să devină pentru competiții europene. Am demarat un amplu proces de reabilitare a Cantonamentului, aflat în faza de licitație, cu două terenuri de antrenament deja amenajate.Anul acesta, Craiova va avea cea mai mare bază sportivă din România, după București.

Am acordat de 3 ori pe an pachete cu alimente pentru 17.000 de persoane aflate în situație de risc social.Am modernizat la standarde europene Căminul pentru Persoane Vârstnice.Am acordat subvenții pentru încălzire, gratuitate pe transport pentru persoane cu vârsta peste 70 de ani, subvenții de 50% pe transport pentru elevi, studenți. Am cofinanțat servicii terapeutice pentru persoane cu dizabilități, am oferit ajutoare de urgență pentru operații sau tratamente medicale costisitoare.”

Fostul primar al Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că va fi în continuare alături de Craiova, încercând să ajute orașul mai mult din poziția pe care o deține în acest moment, de Ministru al Muncii și Justiției Sociale. Printre obiectivele pe care și le-a propus să le îndeplinească în perioada următoare se numără: Autostrada Pitești – Craiova, asigurarea finanțării pentru obiectivele propuse atunci când a candidat a doua oară, din fonduri guvernamentale, cum ar fi continuarea asfaltărilor, reabilitarea unor clădiri de interes public, egea salarizării unitare.