LECTURA DE 10 – TOATA GRADINITA CITESTE la Casuta cu Povesti, proiect de Ziua Culturii Nationale

1268

Proiectul  ”Lectura de 10 – toata gradinita citeste” este o invitație adresată tuturor din gradinita de a se alătura unui demers prin care este încurajat ”gustul pentru lectură” în rândul copiilor.

Timp de 10 minute, la ora 1000, de doua ori pe săptămână (marti si miercuri) sau chiar în fiecare zi, toată lumea din gradinita, de la copii și educatoare până la ingrijitoare și mecanic de intretinere, lasă totul deoparte și citește.

E bine ca „toată gradinita” să citească, în primul rând, pentru că e și aceasta, pe lângă multe altele, o modalitate de a trezi sau de a dezvolta, după caz, gustul pentru lectură și a forma obiceiul, rutina de a citi.

E bine pentru cultura instituțională să se transmită un mesaj pozitiv, agreat de toată lumea, elevi, profesori, personal administrativ, acest lucru contribuind, de ce nu, la crearea a ceea ce numim „a sense of belonging”, sentimentul  de apartenență la comunitatea școlii respective, una în care toată lumea citește.

Există o ”rețetă” prin care ne putem convinge copiii să citească mai mult?

Nu credem că există o rețetă, dar stim sigur că dacă părinții citesc, copiii vor face ca ei și dacă profesorii au destul meșteșug să îi atragă pe copii către lectură, atunci copii vor citi și ei.

Lucrurile pe care le facem noi, profesorii, sunt precum semințele unei flori: astăzi le plantăm și peste câtva timp vedem floarea și simțim parfumul ei. Asa este si cu lectura, poate astăzi este doar un exercițiu, mâine va fi o obișnuință și, încet, încet va deveni un mod de viață.

SCOPUL PROIECTULUI:

Formarea gustului pentru lectura

OBIECTIVELE SPECIFICE ALE PROIECTULUI:

  • Stimularea lucrului în echipă în rândul preșcolarilor
  • Amenajarea unor microbiblioteci in gradinita
  • Dezvoltarea interesului pentru lectura
  • Formarea rutinei de a citi

Proiectul are doua etape: cea de asigurare a conditiilor de participare si cea de lectura. Conditiile de participare au fost asigurate, fiecare grupa fiind dotata cu microbiblioteci (mobilier si carti).

Celebrarea lui Mihai Eminescu si a Zilei Culturii Nationale este un bun prilej de a constientiza importanta lecturii la prescolari si intregului personal din gradinita.

Astfel, de azi, in Casuta cu Povesti, la ora 10.00, timp de 10 minute, in fiecare marti si miercuri, se va citi in toata gradinita.