IPJ Dolj a lansat campania de informare „Te-am sunat sa-ti spun ca sunt OK!”

589

Afis OKÎn această dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj a avut loc o conferinţă de presă prin care s-a lansat Campania de prevenire a inselaciunilor prin telefon  „Te-am sunat sa-ti spun ca sunt OK!

Campania a fost iniţiată de Poliţia Municipului Craiova – Secţia 5 Poliţie Craioviţa Nouă şi are la bază concluzii ştiinţifice realizate de specialişti sociologi de la Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Dolj. Sociologul nostru a conturat imaginea structurală a victimelor acestui tip de infracţiuni şi anume: persoane singure acasă pe timpul zilei, înclinate să reacţioneze mai mult emoţional şi mai puţin raţional la stimuli cu conţinut afectiv (femei, pensionari).

Toate aceste considerente, precum şi tendinţa ascendentă a numărului de înşelăciuni prin telefon, înregistrată la nivel naţional, au condus la formarea convingerii că o iniţiativă cât se poate de profesionistă, fermă şi cu impact cât mai mare în rândul persoanelor – potenţiale victime ale acestor infractori, este mai mult decât necesară, chiar obligatorie.

Evenimentul din această dimineaţă a debutat cu o alocuţiune a domnului comisar şef Dr. Constantin Nicolescu  – şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj care a făcut o scurtă prezentare a campaniei.

La această activitatea am avut placerea de a avea alături de noi pe doamna Nataşa Raab – actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova care a şi apărut in videolipul de promovare a campaniei, care a ţinut să aducă felicitări colectivului Poliţiei craiovene pentru iniţiativa avută în realizarea acestei campanii.

Cuvântul a fost luat apoi de domnul comisar şef de poliţie Adrian Căpraru care a ţinut să precizeze faptul că intenţia poliţiştilor craioveni este de a depăşi nivelul unei simple campanii de prevenire a unui anumit tip de infracţiune, ci se doreşte ca, prin promovarea ideilor proiectului să se realizeze un impact emoţional în minţile şi sufletele celor care vor intra în interacţiune cu materialele, să îi facem să realizeze cât de important poate fi chiar şi un simplu telefon adresat părinţilor sau bunicilor, chiar şi fără un motiv anume.

Activitatea de astăzi a fost inchisă de cuvântul domnului comisar şef de poliţie Popa Mauriciu – şeful Poliţiei Municipiului Craiova care a menţionat faptul că prin mesajele proiectului milităm pentru întărirea relaţiilor inter-umane, şi nu ne limităm la a ne propune doar scăderea numărului de înşelăciuni prin telefon, ci ţintim către un impact la nivel social în comunitatea pe care o deservim.

În anul 2014 au fost sesizate 38 de infracţiuni de înșelăciune prin telefon, 4 săvârşite sub forma tentativei. Majoritatea faptelor, 32 (84,2%), au vizat persoane din municipiul reședinta de județ, 5 (13,2%) au avut ca victime cetățeni din mediul urban mic (orasele sub 100.000 de locuitori), iar 1 (2,6%) o persoană din mediul rural.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificaţi 5 autori ai infracţiunilor (3 încarceraţi în Penitenciarele Giurgiu şi Galaţi) precum şi 11 complici şi 4 tăinuitori, faţă de care s-a dispus reţinerea preventivă pentru 24 de ore.