Interviu cu primarul Calafatului, Lucian Ciobanu, despre bune și rele la un an și jumătate de mandat

0
288

Lucian-CiobanuReporter: Domnule primar Lucian Ciobanu ne apropiem de finele anului 2017. Cum a fost anul care în curând se va încheia. Cum vedeți după un an și câteva luni administrația locală?

Lucian Ciobani: A fost un an dificil, a fost un an al acumulărilor. De exemplu, am preferat să renunțăm la lucrări de amenajare peisagistică pentru a ne folosi toate resursele financiare și umane în vederea realizării unor proiecte de amploare, care nu numai că vor schimba fața orașului dar vor aduce și dezvoltare.

Ne-am lovit de tot felul de lucruri, de piedici, care ne pot duce cu 10-15 ani în urmă, dare u cred că avem puterea să le depășim, sp găsim soluții, pentru Calafat, pentru calafeteni.

Voi continua să susțin proiectele de anvergură în dauna celor care pot rezolva probleme temporare. Este nevoie de viziune în administrație. Eu nu gândesc electoral, eu nu încerc să păcălesc oamenii, pentru că asta este o prostie să crezi că îi poți păcăli. Dacă ne facem treaba bine și dezvoltăm municipiul Calafat, aceasta va fi campania noastră, a mea, a Partidului Social Democrat, pe care cu drag îl reprezint.

R.:  Dezvoltați idea proiectele mari pe care Primăria le-a are în vedere?

L. C.: Am reușit câteva lucruri importante care vor avea un impact semnificativ asupara comunității în viitor. În primul rând avem aprobat un poiect de 86 miliarde lei vechi pe PNDL privind modernizarea bulaverdului Tudor Vladimirescu.

De asemenea, pe INTERREG avem submise proiecte de peste 3 milioane de euro iar acum se lucrează asiduu la depunerea altor proiecte, care vizează domeniile: învățământ, sănătate, administrație, domeniul public sau promovare.

Aceste proiecte vor avea un impact economic semnificativ având în vedere că toate aceste fluxuri financiare se vor regăsi și în economia locală, investiții care vor crea noi locuri de muncă.

R.:  Este o chestiune care se întâmplă a nivel național, legislația impune o serie de modificări importante la nivelul serviciilor publice. Cum merge aplicarea legii la Calafat?

L. C.: Este adevărat, legislația în vigoare ne impune câteva transformări importante. În acest sens Direcția de Servicii Publice a Primăriei va trece prin câteva transformări importante. Noi încercăm să realizăm aceste transformări fara a avea un impact negative asupra serviciilor oferite populatiei, ba dimpotrivă.

Astfel, conform legii serviciul de salubrizare și cel privind iluminatul public vor avea pesonalitate juridică și vor funcționa de sine stătătoare. O parte din personalul și utilajele DSUP vor trebui să treacă în administrarea noilor servicii. Din păcate opoziția reprezentată de PNL se opune cedării utilajelor, fără a veni cu o motivație, așa cum a făcut și în cazul societății primăriei.

R.: Care este situatia reală în Consiliul Local? Opozitia face opoziție doar de dragul de a se opune? Nu susține proiectele importante ale municipiului Calafat?

L.C.: Așa cum am spus, opoziția continuă să se opună în acest moment tuturor proiectelor administrației locale, ceea ce ne impiedică în multe cazuri să ne desfășurăm activitatea. Sunt impiedicate în unele cazuri și proiecte de dezvoltare cum ar fi cel de modernizarea pieței sau proiecte de funcționare administrativă cum este cel al seviciilor publice despre care am amintit înainte.

Au blocat transferul utilajelor către societatea primăriei și acum fac același lucru cu serviciile Primăriei. Este un blocaj ilogic care nu are nicio legătură cu interesele orașului, ci cu orice altceva. Apelurile mele privind o înțelegere în consiliul local s-au lovit mereu de refuzul acestora de cele mai multe ori neargumentat. Sper ca toate acestea să treacă pentru că cei care se opun nejustificat, nu mi se opun mie ci intereselor orașului.

R.: Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați?

L. C.: Sunt probleme multiple. Principala problema este cea a locurilor de muncă, însă au început de anul acesta să se vadă semnele, firave este adevărat, ale unei dezvoltări economice.

S-a deschis o secție de confecșii  există demersuri privind realizarea unei fabrici de conserve iar anul viitor sper să am mai multe vești în acest domeniu.

Există situația, veche de altfel, a încălzirii centralizate care din păcate nu cred că va putea fi rezolvată în viitorul apropiat. Problema infrastructurii sper să fie ameliorată prin accesarea de fondurile europene dar si guvernamentale.

Avem și o problemă gravă a câinilor comunitari a cărei rezolvare este întârziată de probleme juridice și logistice, însă am speranța că anul viitor lucrurile se vor schimba.

R.: Care sunt principalele ținte vizate pentru anul 2018?

L. C.: Obiectivele mele sunt clare, de la începutul mandatului. Fonduri europene și locuri de muncă, pentru că aceste lucruri nu numai că vor îmbunătăți viața oamenilor dar vor contribuii subsatanțial la bugetul local.

Trebuie să rămânem optimiști pentru că lucrurile sunt pe un drum bun. Și pentru asta vreau să le mulțumesc tuturor calafetenilor dar și aparatului Primăriei pentru eforturile depuse în această perioadă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.