Intervenție în forță a pompierilor doljeni. Simulare de incediu la Centrul Multifuncțional

0
213

 DSC_5682În ziua de 25.11.2016, începând cu ora 11.00, s-a desfășurat un exercițiu  cu forţe şi mijloace în teren pe timpul gestionării unor situaţii de urgenţă generate de un  incendiu, la  Centrul Multifuncţional Craiova, Strada Târgului 26,  având drept scop verificarea capacităţii de reacţie a componentelor subsistemului local de management al situaţiilor de urgenţă în cazul producerii unui incendiu la clădiri cu aglomerări de persoane.

       În interiorul Centrului Multifuncţional, a izbucnit un incendiu determinat de un scurtcircuit electric, la unul din standurile de prezentare produse chimice pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor produselor agricole, propagându-se la standurile învecinate. În interiorul standurilor se află recipienți din plastic ce conțin produse chimice (pesticide, componente pe bază de sodiu care pot contamina personalul iar prin ardere generează cianuri).

La nivelul obiectivului, a fost activată celula de urgenţă, care a anunţat evenimentul prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Personalul de pe locul de muncă intervine pentru evacuarea persoanelor, precum şi pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

Personalul de serviciu din cadrul Centrului Multifuncțional Craiova avertizează ocupanții clădirii despre producerea evenimentului cu îndrumarea persoanelor către căile de evacuare.

Ofițerul de serviciu în dispeceratul inspectoratului alertează Garda de intervenţie a Detaşamentului 1 Pompieri Craiova, care se depaseză la locul evenimentului cu  următoarea tehnică de intervenție: 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 echipaj terapie intensivă, 1 echipaj CBRN, 1 autospecială de transport personal și victime multiple și 1 autospecială descarcerare grea.

Ajungând la locul intervenţiei – comandantul Detaşamentului 1 Pompieri Craiova, după executarea recunoaşterii, a constatat:

 • incendiul se manifesta standurile din interiorul sălii de expoziţie, aflate la parter,
 • existența unor substanţe chimice chimice (pesticide, componente pe bază de sodiu);
 • în interiorul sălii se aflau peste 50 de persoane care prezentau arsuri şi intoxicații;
 • 7 persoane au fost imobilizate sub diferite materiale de construcţie ale standurilor de prezentare, fiind suspecte de fracturi ale membrelor superioare şi inferioare;
  • prezența a 3 persoane cu dizabilităţi locomotorii aflate în scaune cu rotile;
 • în interiorul clădirii se desfăşura o prezentare de carte în sala de conferinţă nr. 2 la care erau prezente aproximativ 80 de persoane;
 • trapele din componenţa sistemului mecanic de desfumare nu au fost acționate, sistemul fiind defect, acesta prezentând o eroare în centrala de semnalizare;
  • prin ușile de acces din exterior se desfăşurau operaţiuni de evacuare a persoanelor aflate în clădire de către personalul de pe locul de muncă, cu sprijinul Poliţiei Locale Craiova, concomitent cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului;

Inspectorul șef, fiind informat de situația creată, solicită Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, domnului prefect Nicolae Sorin Răducan, activarea Planului Roșu – etapa a III-a.

Personalul din dispeceratul intregat ISU-SMURD-SAJ, informează medicul șef coordonator pentru punerea în aplicare a Planului alb din cadrul Spitalului de Urgență nr. 1 Craiova, Spitalului nr. 2 Craiova și Spitalului Militar de Urgență „Dr. Stefan Odobleja” Craiova.

Totodată, inspectorul șef ordonă aplicarea măsurilor stabilite pentru Nivelul II – Alertă Albastră –, pentru subunitățile din municipiul Craiova.

Grupa operativă a inspectoratului se deplasează la fața locului pentru conducerea și coordonarea  acțiunilor de intervenție, ordonând suplimentarea forțelor, astfel:

 • Detașamentul 1 de Pompieri Craiova: 1 autospecială de decontaminare personal, 1 autospecială de intervenție la accidente colective și calamități.
 • Detașamentul 2 de Pompieri Craiova: 1 echipaj de prim ajutor, 1 ATPVM, 2 ASAS.
 • Secția de Pompieri Craiova: 1 ASAS, 1 ATPVM, 1 echipaj de prim – ajutor.

  Datorită fumului dens şi înecăcios precum şi a panicii create, mai multe persoane aflate la prezentarea de carte din sala de conferinţă nr. 2 au suferit diverse afecţiuni, astfel:

– 7 persoane au fost intoxicate cu fum;

– 5 persoane prezentau arsuri la nivelul membrelor superioare;

– 4 persoane prezentau fracturi la nivelul membrelor inferioare;

– 1 persoană cu deficiențe locomotorii a fost blocată în liftul din incinta sălii;

– 7 persoane s-au refugiat pe terasa clădirii;

– 4 persoane s-au refugiat pe pe acoperişul clădirii.

           Comandantul intervenţiei solicită intervenţia autospecialei de salvare de la înălţime din cadrul Detaşamentului 2 de Pompieri Craiova.

Comandantul intervenţiei este informat de către conducerea obiectivului de dispariţia a două persoane din staff-ul propriu. Acestea, în momentul producerii incendiului, se aflau la subsolul clădirii unde executau lucrări de întreținere.

Se solicită în sprijin echipajul canin de căutare – salvare din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Craiova şi echipajele canine din cadrul Centrul de Educare Canină pentru căutarea persoanelor dispărute.

             La acest exercițiu au participat forțe și mijloace din următoarele structuri:

 • Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă;
 • Primăria municipiului Craiova – Comitetul Local pentru Situații de Urgență;
 • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al Judeţului Dolj;

                                 – Detaşamentul 1 de Pompieri Craiova

                                 – Detaşamentul 2 de Pompieri Craiova

                                 –  Secţia de Pompieri Craiova

 • Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare;
 • Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova – UPU;
  • Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Stefan Odobleja” Craiova – CPU;
 • Spitalul Filantropia. Nr. 2 Craiova – CPU;
 • Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj;
 • Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj;
 • Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova;
 • Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj;
 • Centrul Naţional de Educare Canină;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.