Insule mai puțin cunoscute din Italia

244

De cele mai multe ori turiștii aleg să meargă în vacanțe pe insulele cunoscute prin plajele cu nisip fin și apele limpezi, neglijând insulele mici și mai puțin promovate, dar la fel de spectaculoase.

Așadar, dacă te gândești să îți faci vacanța în Italia, uită de Capri sau de plajele VIP din Sardinia, pentru că aceasta este plină de comori, paradisuri secrete, unde timpul parcă se oprește în loc. Iată câteva insule mai puțin cunoscute din Italia, unde te vei simți ca în paradis.

Palmaria

Are numai 1,6 kilometri, dar aceste meleaguri sunt incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO. Cuprinde alte frumuseti cautate de turisti, Portovenere si Cinque Terre, dar Palmaria nu este la fel de celebra. Punctele de atractie ale insulei sunt Fortul, Golful La Spezia, Caverna Albastra sau Golful Poetilor, numit asa deoarece era refugiul preferat de poetii Byron si Shelley. Bucurati-va de apa translucida, inchiriati o barca si admirati privelistile spectaculoase.

Levanzo şi Marettimo, Sicilia 

În afară de cea mai mare şi renumită insulă Favignana, două insule mai mici – Marettimo şi Levanzo – aparţin arhipelagului Egadi. Acestea sunt destinaţia ideală pentru cei care doresc să descopere partea originală a Siciliei, deoarece sunt mai puţin aglomerate şi foarte liniştite. Sunt ideale pentru excursii cu barca sau drumeţii prin peisaje pitoreşti, golfuri, sau scufundări în lumea subacvatică plină de culoare.

Alicudi

Bine ai venit pe cea mai îndepărtată și ciudată insulă a arhipelagului eolian. Când marea este agitată, nici măcar un dinghy nu poate andoca. Aici vei avea parte de o vacanță ca pentru „naufragiați”. Timpul parcă stă în loc. Uită de mașini, pentru că doar măgarii pot fi aici un mijloc de transport. De asemenea, pregătește-te și din punct de vedere fizic, pentru că în loc de drumuri, 10.000 de trepte de piatră fac legătura între straturile satului și kilometri de căi de muli prăfuite care se întind în sus spre vechile cartiere fantomă. Stâncile ciudate în formă de ciuperci și arcurile naturale punctează plaja cu pietriș.

Filicudi

Cea mai sălbatică și mai uimitoare dintre insulele eoliene, aceasta face parte din arcul de vest al arhipelagului. Foarte abruptă, insula nu este altceva decât conul unui vulcan dispărut acoperit cu ginestre, ferigi, erici și pere cu țepi. Coastele Filicudi sunt de o frumusețe extraordinată și sunt incrustate cu peșteri adânci, infrumusețate cu stive magnifice și caracterizate de stânci cu vedere la mare.

La Canna este cea mai faimoasă stâncă de pe insulă, o destinație de neratat pentru fiecare excursie cu barca, în timp ce printre peșteri cea mai populară este cea din Bue Marino urmată de Maccatore. Ruinele unui cătun preistoric și colibele fermierilor sfărâmicioși punctează malul. Legenda spune că o peșteră ascunde încă o comoară de pirați, dar nimeni nu a găsit-o încă.

Asinara

Cu frumusețea sa naturală neatinsă, peisajul izolat, speciile rare de floră și faună și istoria unică, această insulă situată în extremitatea nord-vestică a Sardiniei, separând marea deschisă de golful care îi ia numele, se află într-o lume proprie. Gata pentru a fi explorată.

Cândva a fost un spital de carantină unde au fost închiși bolnavi și nebuni, astăzi face parte dintr-un parc marin protejat, cu acces turistic limitat. Singurii locuitori sunt măgarii sălbatici locali albini care pășesc liber pe pământ, primind turiști și sute de specii de animale unice. Gardienii parcului patrulează constant insula pentru a se asigura că niciun vizitator stricat nu strică habitatul curat. De aceea nu sunt permise mașini – doar biciclete și tururi organizate cu Jeep. Dormi și mănânci într-o fostă închisoare, singura pensiune din jur.

Marettimo

Este „somnoroasă” și retrasă, cu maluri curate și ape limpezi de tip tropical. Marettimo, cea mai sălbatică și mai îndepărtată insulă a arhipelagului Egadi de pe coasta de vest a Siciliei, este regatul tăcerii. Stânci înalte de granit roz, asemănătoare Alpilor, capele bizantine, intrări solitare de piatră de pietriș și grote în formă de animale, unde se ascund călugării marini, punctează țărmurile.

Există doar un sat cu locuințe albe și albastre de pescari. Uită de plaje zgomotoase și petreceri nebunești.  Există doar un hotel la malul mării, cu studiouri independente și o grămadă de case închiriate de localnici.

Isole Tremiti

Puglia, regiunea din calcaiul cizmei Italiei devine, de la an la an, un loc cautat de turisti. Insa, Isole Tremiti-arhipelag din Marea Adriatica- peninsula Galgano, in lunile pline de vara, iulie si august, nu prea este cautata. Se spune ca pe timpul Imperiului Roman, Imparatul Octavianus Augustus si-a fi exilat propria nepoata, pe Iulia aici. San Domino- este cea mai frumoasa cu golfuri, San Nicola, Capraia, Cretaccio, Pianosa sunt cele 5 insule care formeaza arhipelagul.

Apele de aici sunt atat de curate incat se poate vedea fundul marii. Este o zona salbatica, unde puteti gasi liniste, plaje retrase, perfecte pentru o vacanta departe de agitatie. Transportul cu feribotul poate fi facut din Termoli, Vieste, Rodi Garganico si Capoiale.

Capraia

Sălbatică, deluroasă şi slab populată, Capraia este singura insulă vulcanică din arhipelagul toscan. O creastă muntoasă, cu înălţimi între 300—400 m, ce separă insula în văi inegale. În vest, versanţii stâncoşi şi abrupţi sunt rupţi de ravene şi găuriţi de peşteri, în est, văi domoale către apă.

Puținii localnici, au case fie în port, fie pe malurile unui golfuleţ, fie în satul aflat în vârful promontoriului din apropiere. Restul de 19 km2 este acoperit de tufărişuri, câteva vile micuţe şi ferme vechi, folosite vara. Deasupra oraşului se înalță o fortăreaţă romană, turnuri de observare în ruină sunt risipite peste tot, iar urmele fostelor vile romane amintesc de legătura acestora cu insula.

Pianosa

Insula Pianosa din arhipelagul Toscana, în Marea Tireniană, este situată la 13 km sud-vest de insula Elba. De la închiderea activităților penitenciare, aici s-a dezvoltat un proiect care combină conservarea mediului înconjurător cu posibilitatea de a descoperi insula mediteraneană unică cu istoria sa particulară.

Snorkeling-ul în marea înconjurătoare este o experiență memorabilă, permițându-ți să observi sepie, homari, urade, șanț, anghilă și multe alte specii mediteraneene în ape puțin adânci. Fundul mării este bogat acoperit cu pajiști de Posidonia (iarbă de mare). Coasta Pianosa alternează întinderi stâncoase cu golfuri splendide de nisip, dintre care cea mai cunoscută este Cala San Giovanni (sau Cala Giovanna), o plajă fermecătoare de nisip alb, unde este de asemenea posibil să admiri rămășițele unei vile romane.

sursa:

stiridinlume.ro

ideipentruvacanta.ro