Stafilococul auriu este una dintre cele mai cunoscute si periculoase bacterii la om. Aceasta cauzeaza infectii ale pielii, pneumonie, infectii ale valvelor cardiace, otice sau infectii la nivel osos. Se poate transmite destul de usor, unii oameni sunt doar purtatori, ceea ce favorizeaza raspandirea stafilococului auriu, uneori cu rezistenta sporita la antibiotice.
Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu este un agent patogen care provoaca o gama larga de infectii stafilococice clinice. Pentru ca este cauza principal a bacteriemiei, adica bacteriile patrund in sange si cauzeaza o infectie localizata, a endocarditei infectioase, a infectiilor osteoarticulare, a celor de la nivelul pielii si tesuturilor moi, infectia cu stafilococ auriu poate fi severa, motiv pentru care diagnosticarea la timp si tratamentul specific te pot ajuta sa previi complicatiile.
Ce inseamna stafilococ auriu?
Staphylococcus aureus sau stafilococul auriu este reprezentat de bacterii gram-pozitive cu forma de sfera, de unde si denumirea de coci. Astazi sunt cunoscute peste 30 de tulpini de bacterii Staphylococcus.
Infectiile cu stafilococ auriu sunt intalnite si raspandite in comunitate, in mediile spitalicesti si institutiile ce asigura ingrijiri persoanelor varstnice. Tratamentul stafilococului auriu nu este usor de implementat uneori, unele tulpini prezinta rezistenta crescuta la medicamente.
In mod normal, stafilococul auriu se gaseste pe piele si mucoase la aproape toti indivizii. Cu toate acestea, nu provoaca infectii cutanate pe pielea sanatoasa. Cand reuseste sa patrunda in interiorul corpului, ajunge in tesuturile interne si in fluxul de sange si poate determina infectii grave. (1)
Din ce cauze apare infectia cu stafilococ auriu?
Stafilococul auriu poate fi prezent pe pielea sau in nasul tau si este posibil ca tu sa nu te inbolnavesti, dar esti un purtator, care poate raspandi infectia. Aceste bacterii prezinta rezistenta crescuta la conditii de mediu diferite – uscaciune, temperaturi extreme, acid gastric, motiv pentru care reusesc sa supravietuiasca mult timp pe suprafete precum prosoape sau lenjerie de pat, de unde pot fi transferate la o alta persoana.
Dupa o perioada exista riscul sa dezvolti o infectie stafilococica de la bacteriile pe care le ai deja si care au ajuns in alta regiune a corpului. Te poti imbolnavi, insa, si de toxinele produse de bacterii. (2)
Infectia cu stafilococ auriu: simptome
Infectii cutanate
- Foliculita – nu este o infectie foarte grava, apare la radacina firului de par, prezinta semne de inflamatie locala si aparitie unei ridicaturi rosii in piele;
- Impetigo – in aceasta infectie se formeaza vezicule superficiale, pline cu lichid, ce provoaca mancarime si rani. Cand veziculele se sparg apar cruste de culoarea mierii, ca urmare a prezentei stafilococului auriu pe fata;
- Abcese sau furunculi – vorbim de colectii dureroase de puroi, localizate imediat sub piele;
- Celulita – este o infectie manifestata la nivelul pielii si a tesutului de sub ea, se raspandeste, este dureroasa si produce roseata;
- Necroliza epidermica toxica – este infectie grava a pielii identificata la bebelusi si copii mici si determina descuamarea epidermei pe suprafete mari ale corpului. (3)
Infectii in corp
- Infectii mamare – mastita cu celulita si abcese, inrosirea zonei din jurul mamelonului si durere intensa. Bacteriile pot infecta copilul daca mama alapteaza in acest conditii;
- Infectii sinusale si otice – congestie nazala, febra, durere sinusala si la nivelul urechii, cefalee, secretii nazale purulente;
- Pneumonie – cu febra mare, dificultati respiratorii, tuse cu sputa si sange, uneori. Sunt posibile abcese pulmonare care implica membranele din jurul plamanilor si duce la acumularea de puroi si la respiratie ingreunata;
- Infectia sangelui – conduce la decesul persoanelor cu arsuri severe, prin semnele caracteristice de febra ridicata persistenta si soc;
- Endocardita – deteriorarea rapida a valvelor cardiace determina insuficienta cardiaca si dificultati respiratorii. Endocardita poate fi fatala;
- Osteomielita – frisoanele, febra si durerile osoase inseamna ca pielea si tesuturile moi de pe osul afectat sunt inflamate, apare roseata si umflaturi, urmate de acumularea lichidului in articulatia aflata in apropiere;
- Intoxicatii alimentare – simptomele pot fi severe, varsaturile si diareea determina deshidratare severa;
- Sindrom de soc toxic – forma grava de septicemie manifestata prin febra, dureri musculare si eruptie cutanata care arata ca arsura solara. (3), (4)
Stafilococ auriu: transmitere
Stafilococul auriu este prezent pe piele si in nasul oamenilor. Caile de transmitere ale infectiei sunt variate:
- contact direct intre persoane;
- prin obiecte contaminate – atinse de persoanele ce au infectia sau sunt purtatori ai bacteriilor;
- rar prin inhalarea picaturilor aflate in aer si care au fost dispersate prin tuse sau stranut de o persoana infectata.
O categorie aparte sunt purtatorii care desi nu au simptome transmit infectia si muta bacteriile din nas in alte regiuni ale corpului, ceea ce creste riscul de raspandire. (4), (5)
Diagnostic
Medicul trebuie sa poata realiza un examen fizic complet si sa aiba o discutie cu tine in care sa afle mai multe despre istoricul medical si familial, simptomele sesizate si perioada de debut a acestora. Iti va recomanda analize amanuntite care sa ii permita sa elimine alte afectiuni cu simptome asemanatoare si sa poata stabili un diagnostic clar si corect si sa acorde un tratament adecvat.
Stafilococ auriu: analize pentru depistarea infectiei
Testele recomandate de regula pentru depistarea infectiei cu stafilococ auriu vizeaza analize de sange, urina, piele – colectarea materialului infectat, secretii nazale. Investigatiile suplimentare ii ofera sansa medicului de a identifica antibioticele potrivite nevoilor.
De asemenea, o ecocardiograma ii va arata medicului daca infectia a ajuns la inima. Uneori pot fi necesare si alte teste imagistice, precum CT. (2)
sursa: www.drmax.ro