Haideți la Simpozionul de Sculptură! Locul unde arta prinde viață chiar sub ochii craiovenilor

586

20160803_112235 (Copy)Din curtea Multifuncționalului se simte miros de piatră, nori de praf alb învăluiesc atmosfera și se ridică în văzduh. Printre așchii și colțuri zărim năluci albe de artiști, un flex, o daltă și o poză a lui Păunescu ce stau la loc de cinste pe un cub încă neatins.

Artistul gândește, visează, vorbește cu sufletul pietrei, îi cere voie să îi pătrundă în rărunchiuri și să o descopere. Piatra nouă ni se pare tăcută dar lui îi dezvăluie secrete nebănuite. Printre nălucile albe zărim și o siluetă colorată, mică și hotărâtă sprijinită de un bloc ce pare să o înghită cu totul.

Managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, Luiza Mitu, este în mijlocul artiștilor cât de des programul destul de încărcat al instituției îi permite. Nu vine să îi verifice ci să le acorde atenția meritată, să le arate respect și o vorbă bună, un pahar cu apă rece în soarele torid al lunii august.20160803_114409 (Copy)

Am discutat cu Luiza Mitu despre provocările pe care un simpozion internațional le presupune, despre obstacole, despre bucurii și a dorit să le mulțumească în primul rând colegilor de la Casa de Cultură pentru pasiunea și devotamentul de care dau dovadă zi de zi.

„Pregătirea unui eveniment cultural de asemenea proporții precum Simpozionul Internațional în Piatră Drumuri Brâncușiene începe cu luni de zile înainte de deschiderea oficială. Ca prim pas se realizează regulamentul evenimentului apoi se primesc dosarele de candidați. Anul acesta evenimentul a ajuns să fie cunoscut în multe colțuri ale lumii și am primit 62 de portofolii de la candidați din 25 de țări. Au fost selectați 8 participați iar componența acestora s-a modificat după ce doi participanți s-au retras invocând probleme personale”, a declarat managerul interomar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”.

Craiovenii au primit și o provocare din partea Luizei Mitu, aceasta îi invită să treacă pragul imaginar al Simpozionului de Sculptură și să îi vadă pe artiști la lucru.  „Am încercat să îi provocăm pe craioveni să vină să vadă felul în care  o sculptură ia naștere, să intre în dialog cu artiștii, să afle lucruri noi, să înțeleagă felul în care piatra poate uneori să opună rezistență ideii artistului”, a adăugat managerul Casei de Cultură.

Vă spunem noi că drumul până la Centrul Multifuncțional din Craiova vă va aduce recompense incomensurabile. Nu doar veți cunoaște artiști consacrați în întreaga lume ci veți intra în lumea vie a sculpturii, veți vedea tehnici, lacrimi și sudoare provenite din pasiune pură. Vă veți alege și cu pantofii „lăcuiți” cu praf de creație, se merită să dați o fugă. Hai la simpozion craioveni!