Grupele de sange: caracteristici, compatibilitate si rolul Rh

0
44

Sangele uman este alcatuit din celule rosii, celule albe si trombocite. Atunci cand vorbim despre grupele de sange (sanguine), ne referim la tipul de sange pe care il avem. Acesta depinde de prezenta antigenelor de pe suprafata globulelor rosii (eritrocite).

In organismul unui adult circula aproximativ 4-6 litri de sange. Sangele este aproximativ 7% din greutatea corpului, si depinde in functie de greutate ,sex si altitudinea unde traiesc oamenii. Printre altele, sangele transporta oxigenul in diferite parti ale organismului. Sangele este format din mai multe tipuri de celule care plutesc intr-un lichid numit plasma.

– Celulele rosii contin hemoglobina, o proteina care se leaga de oxigen si ofera sangelui culoarea rosie. De asemenea, celulele rosii transporta oxigenul catre tesuturile organismului si elimina dioxidul de carbon de la acestea.
– Celulele albe sau leucocitele sunt cele care au rol de aparare al organismului de infectii.
Trombocitele contribuie la coagularea sangelui.
Plasma contine saruri si diferite tipuri de proteine.
Care sunt grupele sanguine?
Diferenta dintre sangele unora dintre oameni se explica prin faptul ca la unii sunt prezente sau absente anumite molecule de proteine numite antigene si anticorpi. Un antigen este localizat la suprafata proteinelor celulelor rosii din sange si anticorpii, in plasma sanguina. Indivizii au diferite tipuri si combinatii ale acestor molecule.

Grupele de sange sunt mostenite de la parinti.
In ziua de astazi, exista peste 30 de sisteme de determinare ale grupelor sanguine, dar sistemele AB0 si Rh sunt cele mai importante utilizate in cazul transfuziilor de sange.
Nu toate grupele de sange sunt compatibile. Amestecul de grupe sanguine incompatibile duce la agregarea sangelui sau aglutinare, fenomen care poate pune in pericol viata unui individ.

Sistemul AB0 al grupelor sanguine

Conform acestui sistem, exista patru tipuri diferite de grupe sanguine: A, B, AB sau 0 (zero).

  • Grupa de sange A – exista antigene A pe suprafata celulelor rosii si anticorpi B in plasma
  • Grupa de sange B – exista antigene B pe suprafata celulelor rosii si anticorpi 0 in plasma
  • Grupa de sange AB – exista antigene A si B pe suprafata celulelor rosii si nu sunt prezenti anticorpii A sau B in plasma
  • Grupa de sange 0 – nu exista antigene A sau B pe suprafata celulelor rosii, dar sunt prezenti anticorpi A sau B in plasma.

 

Sistemul Rh al grupelor grupelor sanguine

Acest sistem clasifica sangele uman in functie de prezenta sau absenta unor proteine specifice localizate pe suprafata hematiilor (a factorului Rh). Factorul sau antigenul Rh este de doua feluri: pozitiv sau negativ. O persoana care are Rh negativ nu are in plasma sanguina anticorpi naturali (ca una care dispune de anticorpi A sau B, de exemplu).

Dar o persoana cu Rh pozitiv (prezent in sange) poate dezvolta anticorpi Rh in plasma sanguina, daca primeste sange de la o persoana cu RH pozitiv, intrucat antigenei Rh-ului pozitiv pot declansa producerea de anticorpi Rh. O persoana cu Rh pozitiv, poate primi sange de la alta cu Rh negativ fara sa existe vreo consecinta negativa.

Clasificarea grupelor de sange
In conformitate cu sistemele prezentate mai sus, o persoana poate sa apartina oricareia dintre urmatoarele grupe de sange:

A Rh+ B Rh+ AB Rh+ 0 Rh+
A Rh- B Rh- AB Rh- 0 Rh-

Cum se poate stabili ce grupa de sange are o persoana?

1. In acest scop se vor amesteca sangele cu trei reactivi diferiti, inclusiv fiecare din cei trei anticorpi diferit: A, B sau Rh.

2. Ce se intampla daca a avut loc aglutinarea acestor amestecuri?
Aglutinarea indica faptul ca sangele a reactionat cu un anumit anticorp si nu este compatibil cu sangele care contine acel anticorp. Daca sangele nu aglutineaza, acest lucru inseamna ca nu exista in reactivi antigene care se vor lega de anticorpi.

3. Daca se cunosc antigenii care exista in sangele unei persoane, este simplu sa se descopere grupa de sange pe care aceasta o are.
O persoana cu grupa de sange A+ poate primi sange de la un donator cu grupa B+. Anticorpii prezenti la cei cu grupa A+ ataca celulele rosii de sange, straine, prin legarea la acestea. Anticorpii B in sangele de tip A+ se leaga de antigenii din sangele de tip B+ si se declanseaza aglutinarea. Acest fenomen este periculos intrucat celulele de sange aglutinate pot deveni toxice.

 

 

sursa: https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/grupele-de-sange-si-transfuzia-sanguina_8890

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.