Grupare specializată în infracțiuni informatice destructurată de polițiști

0

diicotPolițiștii de combatere a criminalităţii organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. din Craiova au efectuat 69 de pecheziţii domiciliare pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, care ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 5.000.000 de euro, prin infracțiuni informatice.

 

La data de 13 aprilie a.c., polițiștii brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Bacău, Constanţa, Craiova, Argeş  şi cei ai serviciilor de combatere a criminalității organizate  Ilfov şi Neamţ, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, au efectuat 69 de pecheziţii domiciliare, în 8 judeţe (Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Ilfov, Constanţa, Bacău şi Neamţ).

 

Acţiunea a avut ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în infracţiuni informatice, respectiv acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, transfer neautorizat de date informatice, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

 

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2017, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat format din 60 de persoane, care ar fi avut ca scop săvârşirea mai multor infracţiuni din sfera criminalității informatice.

 

O parte dintre membrii grupului infracţional organizat ar fi instalat fraudulos (sub pretextul transferării pe un stick de memorie a fişierelor – imagine sau document – obţinute în urma scanării unor înscrisuri ori imprimării unor fişiere stocate pe stick) un program informatic (malware) în sistemele informatice folosite şi pentru servicii copy-shop de agenți/subagenți ai unor instituții financiare străine ce efectueaza transferuri internaționale de bani, aflaţi de regulă în ţări din centrul şi vestul Europei (de ex. Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia).

 

Sistemele informatice ar fi fost controlate de la distanţă (malware îndeplinind mai multe funcţii printre care remote control şi keylogger).

 

Prin intermediul altui sistem informatic (de exemplu telefon mobil) ar fi fost introduse în sistemul informatic infectat/controlat de la distanţă date informatice nereale, privind expedierea unei sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar real, care ridica banii de la un alt agent, de regulă din România.

 

Paguba a fost suportată fie de francizer (agentul/subagentul al cărui sistem informatic a fost efectiv controlat), fie chiar de către francizor (instituţia financiară), de regulă pentru sume de bani mai mari, raportat şi la bonitatea agentului/subagentului implicat.

 

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 4.8 miloane de euro.

 

La sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova urmează sa fie audiaţi 20 dintre membrii grupării.

 

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene şi al jandarmilor.