Gabriel Andreescu, primul invitat la „Amicul libertății”

361

afis amicul libertatii-Gabriel AndreescuCasa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova vă invită vineri, 24 februarie 2017, începând cu ora 18.00, în Salonul Medieval, la o primă întâlnire în cadrul unui nou proiect intitulat „Amicul libertății”. Invitat este Gabriel Andreescu, profesor universitar doctor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București, care va susţine conferinţa cu titlul „Libertatea de exprimare, dreptul de aur al demnității umane”. Conferința va fi urmată de o dezbatere cu publicul pe tema libertății de exprimare. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

   

Gabriel Andreescu (n. 8 aprilie 1952, Buzău) este profesor universitar doctor în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A absolvit Facultatea de Fizică din cadrul Universității București, în 1976, iar din 2003 este doctor în Științe Politice, cu teza „Sistemul european al protecției minorităților naționale”, susținută la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. A publicat 28 de cărți, peste 100 de studii și circa 1.000 de articole, a participat la cercetări și programe internaționale, dar și la elaborarea și promovarea legislației și politicilor publice. A fost invitat în vizite de studiu și a luat parte la simpozioane și conferințe internaționale privind drepturile omului, democrația, etica memoriei, istoria comunismului, combaterea discriminării etc în numeroase țări ale lumii, dar și la proiecte de cercetare-dezvoltare. Este, între altele, director la „Noua Revistă de Drepturile Omului” (din 2005), președinte al Fundației Centrul pentru Conștiință Critică (din 2007), membru al Asociației Române de Relații Internaționale și Studii Europene, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Activitatea sa a fost răsplătită cu premii și distincții, între care: premiul revistelor „Contemporanul” (2015), „Observator cultural” (2016), „Mozaicul” (2012), Ziaristul European – desemnat de delegația Comisiei Uniunii Europene (1996), Ordinul Național „Steaua României”, cavaler – Președinția României (2000).

Noul proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” este prilejuit de împlinirea, în 2017, a 130 de ani de când Traian Demetrescu înființa (în 1887), la Craiova, ziarul „Amicul libertății”. Demersul își propune, prin organizarea unei serii de conferinţe lunare, să realizeze un arc peste timp și să conecteze acest deziderat al lui Traian Demetrescu, prietenia cu libertatea, la actualitate. Invitaţii, personalităţi naţionale ale vieţii culturale sau civice, vor oferi, în prelegerile lor şi în dialogul cu publicul, răspunsuri pertinente despre ce înseamnă astăzi libertatea de gândire şi de expresie, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, despre etică şi morală în societate, în educaţie, în economie, în sănătate, în alte domenii ale vieţii sociale, despre egalitatea de gen și egalitatea de șanse etc. Fiecare conferință va fi urmată de o dezbatere asupra temei oferind perspective diverse, socio-umane, filosofice, religioase asupra libertății și contribuind la dezvoltarea culturii civice, a culturii dialogului în rândul publicului.