Friendship Season: Simfonia spaniola de Lalo, la Filarmonica Oltenia

0
297

FRIENDSHIP-SEASONFilarmonica Craiova prezintă:

VINERI,  20 IANUARIE  2017,  ORA  19:00
ORCHESTRA  SIMFONICĂ  A  FILARMONICII  “OLTENIA”

DIRIJOR
MIHNEA  IGNAT

VICENTE  HUERTA
vioară, SPANIA

În program :
Edouard Lalo: Simfonia spaniolă pentru vioară și orchestră, op. 21
Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36

Simfonia spaniolă pentru vioară şi orchestră, op. 21 de Lalo (compusă în 1874 pentru celebrul violonist Pablo de Sarasate) realizează un compromis între stilul simfonic şi cel concertant, vizând atât strălucirea şi jocul de timbruri ale orchestrei, cât mai ales virtuozitatea debordantă şi expresivitatea solistului. Alcătuită din cinci părţi, lucrarea se bazează pe teme şi ritmuri de dans iberice, preluate din folclor sau create în spiritul bogatului tezaur artistic al poporului spaniol.
Simfonia nr. 4 de Ceaikovski este dedicată Nadejdei von Meck, o aristocrată generoasă,  pasionată de artă. Fiind conştient de preţuirea dezinteresată şi loialitatea ei, compozitorul a ţinut să-şi exprime  recunoştinţa, menţionând pe manuscris „celei mai bune prietene”. Începută la Moscova, în iarna anului 1876, şi finalizată doi ani mai târziu, la San Remo, Simfonia nr. 4 în Fa minor, op. 36 a fost prezentată în primă audiţie sub conducerea dirijorală a lui N. G. Rubinstein.  Impulsionat fiind chiar de beneficiara acestei splendide ofrande muzicale, autorul simfoniei explica semnificaţia leitmotivului inserat în debutul ei: „este destinul… acea forţă fatidică a sorţii ce împiedică fericirea să-şi atingă scopul.”

În preziua concertului, joi, 19 ianuarie 2017, de la ora 18:00, are loc în Trend Studio (lângă cinematograf Modern) amiTEA, întâlnirea publicului cu muzicienii Mihnea Ignat şi Vincente Huerta. Întâlnirile amiTEA sunt moderate de muzicologul Constantin Secară şi de Claudia Gorun, PR la Filarmonica „Oltenia”. Astfel, întâlnirile amiTEA au atât o componentă de strictă accepțiune muzicologică, cu referiri  la repertoriul abordat și valențele interpretative, cât și parfumul poveștilor de prietenie, depănate într-o atmosferă interactivă. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.