FRIENDSHIP SEASON – it never gets old – la Filarmonica Oltenia

0
312

Gian Luigi ZampieriORCHESTRA FILARMONICII “OLTENIA”

prezintă

VINERI, 28 OCTOMBRIE 2016, ORA 19:00

concert simfonic

DIRIJOR

GIAN LUIGI ZAMPIERI

ITALIA

SOLIST

DAN ATANASIU

pian, CANADA

În program:

Robert Schumann: Uvertura „Manfred”, op. 115 

Manuel de Falla: „Nopți în grădinile Spaniei” pentru pian și orchestră, G. 49

Johannes Brahms: Uvertura tragică, op. 81 (aprox. 13’)

Johannes Brahms: Variațiuni pe o temă de Haydn, op. 56a (aprox. 17’)

                                                                                                                                         ***

GIAN LUIGI ZAMPIERI

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând in 1988 Diploma de onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de an, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. In 1997, a câştigat Concursul internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate.

De la mijlocul anilor 80, s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea. Intrat foarte de tânăr în luema cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului Amadeus de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului său, dirijorul și profesorul Franco Ferrara, la centenarul nașterii acestuia.

În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și Dirijor al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

DAN ATANASIU

Dan Atanasiu s-a născut în Timişoara şi a început studiul pianului la vârsta de cinci ani. La vârsta de zece ani a debutat ca solist cu Orchestra Simfonică din Galaţi. Imediat după absolvirea Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti a devenit solist concertist la Filarmonica “George Enescu” – Bucureşti, poziţie pe care a ocupat-o până la plecarea lui în Canada, în anul 1993.

Este deţinătorul a numeroase premii la importante competiţii internaţionale: “Marguerite Long” – Paris, “Frédéric Chopin” – Varşovia,“Paloma O’Shea” – Santander (Spania), “Dino Ciani” – Milano, Montreal (Canada) şi Bordeaux (Franţa). A desfăşurat o bogată carieră artistică, susţinând concerte şi rectaluri aproape în toate ţările din Europa, în America de Nord, China şi Maroc. Ca solist, Dan Atanasiu a cântat cu numeroase orchestre simfonice din lume, precum Orchestrele Simfonice Radio din Berlin şi Madrid, Orchestra Teatrului “Scala” din Milano,Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Academiei de Muzică “Franz Liszt” – Budapesta etc.

De asemenea, a colaborat cu reputaţi dirijori: Serge Baudo, Herbert Kegel, Paul Deker, Alain Paris, Ordon Alonso, Stanislav Macura etc. Datorită nivelului artistic impresionant al apariţiilor sale a fost invitat la festivaluri importante, precum Salzburg, Berlin, “Frédéric Chopin” – Varşovia şi Marrianske Larne (Cehia), “George Enescu” – Bucureşti, Bordeaux, Menorca şi Santander (Spania).

    ***

JOI, 27 OCTOMBRIE 2016, ORA 18:00, TREND STUDIO (lângă cinematograf „Modern”)

Întâlnirile AmiTEA

Invitaţi:

dirijorul Gian Luigi ZAMPIERI (ITALIA)

pianistul Dan ATANASIU (CANADA)

Moderatori:

Constantin SECARĂ, muzicolog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.