Florea Voinea despre PNL: Platforma sa ideologică se rezumă la oportunism și avida nevoie de a fi la putere a câtorva privilegiați

954
foto: lupamea.ro
foto: lupamea.ro
foto: lupamea.ro

DECLARAŢIE POLITICĂ

”Nihil est turpius, quam cum eo bellum gerere quocum familiariter vixeris” (Marcus Tullio CICERO – De amicitia) -”Nimic nu este mai dezonorant decât să te cerți cu cineva cu care ai fost în bune relații.” – a spus premonitoriu Cicero cu mai bine de 2 milenii în urmă, fără să fi avut șansa de a urmări evoluția vieții politice a zilelor noastre din spațiul danubiano-pontic.

Istoria liberală post-decembristă – cel puțin – a demonstrat faptul că aceștia au descoperit o anumită voluptate în a-și denigra – cu perversitate – partenerii atât în timpul uniunii consensuale, dar mai ales post-factum.

Nu judec nevoia unora de a-și satisface setea de sordid prin exihibiționări publice ale unor frustrări intime de divă insațiabilă, ci rezum doar fapte în succesiune cronologică:

În 1992 PNL trăda CDR-ul împingându-și membrii oportuniști pe liste comune cu oameni din FSN – determinând schimbări majore în această alianță și ajutându-i pe cei din PNȚCD să-și consolideze poziția și să acceadă la guvernare în 1996. Rezultatele se cunosc.

În 2000 PNL se delimitează de Emil Constantinescu, de PNȚCD și de guvernarea dezastruoasă în care a avut, dealtfel, un rol hotărâtor și sprijină pentru puțină vreme guvernarea PDSR.

În 2004 o fracțiune din PNL negocia cu PSD între tururile la alegerile prezidențiale dar a contribuit substanțial la constituirea alianței DA, aducându-l în fruntea statului pe cel care, timp de 10 ani – într-o hăhăială continuă – și-a bătut joc de tot ce au însemnat instituții ale statului și, astfel, România a pierdut ocazia să se poziționeze și să-și consolideze locul în Europa.

În 2007 PNL-ul trădează nonșalant PD-ul deși acesta din urmă îi era Pygmalion.

În 2014 PNL recidivează și trădează. Încă o dată. Deja nu mai are importanță pe cine.

Unii ar spune că aceasta este rețeta florentină a succesului. Caterina de Medici susținea că: ”Tradarea este abilitatea de a merge în același sens cu evenimentele.”

Eu nu acord beneficiul rafinamentului politic subtil unui partid pentru care minima moralia reprezintă un dicton perimat în fața unor necesități și impulsuri primare ale câtorva exponenți ai formațiunii. Eu spun – așa cum a spus Cicero: ”Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare” (Marcus Tullio CICERO – Philippicae) – ”A greși este în firea fiecărui om, dar a persevera în greșeală nu este decât în firea unui neghiob”.

”Honor est praemium virtutis” (Marcus Tullio CICERO – Ad Brutum) – ”Onoarea este răsplata virtuții” – clama Cicero. Care Onoare? Care Virtute? Acestea sunt concepte străine de PNL așa cum a demonstrat de-a lungul timpului, străine sunt chiar și de noul și reinventatul PNL. Întreaga evoluție a acestuia a arătat că platforma sa ideologică se rezumă – în realitate – la oportunism și avida nevoie de a fi la putere a câtorva privilegiați ai ierarhiei interne.

Ceea ce este cu adevărat regretabil nu este ruperea unor convenții și parafarea altora, ci faptul că victime inocente ale acestui spectacol deșănțat și iresponsabil sunt oamenii acestei țări, ELECTORATULașa cum clinic și cinic este denumit – uitând că în spatele unor definiții abstracte se află visuri, speranțe și planuri pe care le iau în derâdere tocmai cei aleși să le împlinească.

”Nihil ex omnibus rebus humanis est praeclarius aut praestantius quam de republica bene mereri.” – (Marcus Tullio CICERO – Epistulae ad familiares) – „Dintre toate satisfacțiile omenești nimic nu este mai onorabil și important decât să meriți cu adevărat recunoștință din partea patriei”spunea tot Cicero. La ceas de bilanț, PNL va considera – oareIMPORTANT faptul că patria nu are pentru ce să-i fie recunoscătoare? … Că de ONORABILITATE nici nu poate fi vorba!

În loc de Post Scriptum:

Stimați colegi, onorată asistență, îi sunt dator domnului președinte Iohannis pentru ceea ce a declarat și anume că Domnia sa nu dorește să se erijeze în opoziție, Domnia sa vrea să fie Președintele României. Opoziția dacă este în stare să dărâme Guvernul prin moțiune de cenzură, bine, dacă nu, vom avea un nou Guvern la alegerile din decembrie 2016.

Pentru aceasta, domnule Președinte, mă înclin în fața dumneavostră și vă rog să primiți expresia respectului și întregii mele considerații.

Vă mulțumesc,

 

Florea VOINEA

 

SENATOR

                                                                             București

          01 aprilie 2015