Filarmonica „Oltenia” prezintă „Gala tinerilor artiști”

0
709

albert-mamrievVINERI, 23 SEPTEMBRIE 2016, ORA 19:00

GALA TINERILOR PIANIȘTI (II)

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”

DIRIJOR

ALBERT MAMRIEV (ISRAEL)

În program:

Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 2 în Si bemol major, op. 19

Solistă: XIAO XIAO WEI

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 1 în Sol minor, op. 25

Solistă: REGINA CHERNYCHKO

Felix Mendelssohn-Bartholdy: Concertul nr. 2 în Re minor, op. 40

Solistă: REGINA CHERNYCHKO

ALBERT MAMRIEV

…un mare spirit romantic…” (“Daily Telegraph”, Londra), Albert Mamriev este unul dintre cei mai reputaţi pianişti ai generaţiei sale, vestit pentru forţa expresiei, virtuozitatea şi muzicalitatea artei sale pianistice. Este fondator şi director artistic al concursurilor organizate în Germania –Neue Sterne International Piano Competition (Wernigerode) şi “Albert Mamriev” International Music Competition 2011 (Braunschweig).

Înregistrările audio cuprinzând integrala transcripţiilor pentru pian Wagner-Liszt, împreună cu prima audiţie absolută a Concertului pentru pian aparţinând compozitorului israelian Avi Maayani reprezintă o elocventă mărturie privind fascinaţia muzicianului Albert Mamriev faţă de bogăţia şi diversitatea stilistică a creaţiei universale pentru pian din ultima perioadă a romantismului, până la cele mai provocatoare, din punctul de vedere al abordării tehnicii interpretative, compoziţii avant-gardiste.

XIAO XIAO WEI

Xiaoxiao Wei s-a născut în China, în anul 1995. A absolvit, în 2013, Colegiul Academic de Muzică din cadrul Conservatorului din Moscova, continuând să se perfecționeze aici sub îndrumarea prof. A. K. Sevidov. Are în palmares numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul II la „Balakirev Russian Piano Competition” (2011), Premiul I la „Wenzhou Piano Competition” (China, 2012), la Concursul Internațional de Pian „Origini și orizonturi” (2014), la „Holland International Piano Competition” și la „Lanzhou International Piano Competition” (2015). A susținut recitaluri în Rusia și China.

REGINA CHERNYCHKO

Regina Chernychko este laureată la International Piano Competition „Maria Canals” Barcelona și câștigătoare a numeroase premii I la concursuri de prestigiu: “Internationaler Wettbewerb für Klavier Animato Stiftung”, Zürich (Elveția), “Pianistico Internazionale Spazio Teatro 89”, Milano (Italia), “Ricard Vines” International Piano Competition, Lleida (Spania), “Chopin Prize” Roma (Italia), “Delia Steinberg” Competition, Madrid (Spain), “Young Musicians” Enschede (Olanda) și Dorothy MacKenzie Artist Recognition Scholarship Award la International Keyboards Institute & Festival, New York (S. U. A.).

A cântat în săli celebre din Europa, precum: Sala Verdi din Milano, Salle Cortot din Paris, Mozarteum Big Hall din Salzburg, Smetana–Saal din Praga, Reduta Bratislava Concert Hall, Brucknerhaus Big Hall din Linz, Teatro de la Maestranza din Sevilla și Palau de la Música Catalana din Barcelona.

***

Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 19a fost compus de Beethoven, în anul 1795, versiunea definitivă aparţinând însă anului 1797. Încă sub influenţa stilului melodic caracteristic şcolii vieneze, concertul vădeşte semne novatoare îndeosebi în dezvoltarea materialului tematic.

Scris de Mendelssohn-Bartholdy la vârsta de 22 de ani, Concertul nr. 1 în Sol minor pentru pian şi orchestră, op. 25 poartă amprenta tinereţii autorului: buna dispoziţie, elanul şi prospeţimea caracterizează discursul muzical, care decurge fluent, fără pauze între mişcări. Concertul nr. 2 în Re minor pentru pian și orchestră, op. 40, datează din anul 1837; a fost compus la un interval de cinci ani după celebrul său „confrate”,Concertul nr. 1 în Sol minor. Pe nedrept ocolit de pianiști, chiar și în zilele noastre, al doilea concert mendelssohnian este o lucrare ce reflectă un incontestabil farmec melodic și o virtuozitate de înaltă calitate tehnico-expresivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.