Expoziţie “Simfonia culorilor (IV)”, la Galeriile “Cromatic”

437

EXPOZITIE -  LIA GASPARCentrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj vă invită marţi, 23 iunie 2015, ora 11:00, la vernisajul Expoziţiei “Simfonia culorilor (IV)”, care îi va bucura pe iubitorii artei plastice cu creaţii semnate Lia Gaşpar.

<<Toată viaţa mea am iubit poezia, teatrul şi pictura. În clasa a IV-a, la Şcoala Elementară din cadrul Institutului Pedagogic, am jucat rolul prinţului din piesa Cenuşăreasa. Clasele V-VII le-am urmat la Şcoala Elementară Romaneanu. În clasa a VII-a, doamna profesoară ne-a dat să scriem la ora de compunere despre Ziua Mamei.

În locul compunerii am scris o poezie „Mama“. Probabil, în urma discuţiilor din cancelarie, profesoarele, deseori mă strigau „Poeta“. Într-o oră de dirigenţie doamna profesoară mi-a spus:„Gaşpar, te rog, să faci o piesă de teatru cu colectivizarea“. Zis şi făcut ! Am scris şi regizat o piesă cu colectivizarea în care am jucat rolul unei babe analfabete.

Piesa s-a jucat la sfârşitul anului şcolar în faţa tuturor părinţilor. Necazul cel mare pentru mine a fost acela că nu s-a spus că această piesă a fost scrisă de o elevă, de „baba analfabetă“. Am urmat apoi Liceul Industrial de Transporturi C. F. Craiova. Concomitent am urmat cursurile Şcolii Populare de Artă Craiova, secţia Pictură, avându-i ca profesori pe D-l. Hagiescu şi D-na. Mitrică.

În clasa a XI-a, la Ceferiada de muzică şi poezie, ţinută la Bucureşti am câştigat Premiul II cu poezia Duşmancele, de George Coşbuc. După terminarea liceului şi doi ani de activitate profesională am dat examen la Facultatea de Artă Dramatică Bucureşti. Examenul a fost un eşec total, dar poate spre binele meu, pentru că aveam multe complexe: timiditate excesivă, incapacitatea de a râde cu glas tare, lipsa aptitudinii spre muzică etc. M-am hotărât atunci să merg la o facultate tehnică şi norocul mi-a surâs. Am urmat un an la Facultatea de Mecanică Agricolă din Craiova. După un an, facultatea s-a mutat în cadrul Politehnicii din Timişoara. După absolvire am început activitatea profesională.

În decursul anilor am pictat puţin, în limita timpului disponibil. Prima expoziţie personală am realizat-o după cinci ani de la absolvirea facultăţii.  A fost o expoziţie cu 147 tablouri de colaje pentru copii, la Galeria de Artă „Cromatic“ din Craiova.

Păşind în concediu nelimitat (la pensie) am lucrat foarte mult.  Am participat la expoziţii de grup la Casa de Cultură Traian Demetrescu, la Galeriile „Cromatic“, la Casa de Cultură din Calafat, Casa de Cultură Vidin, Galeriile „Theodor Aman“ şi în holul Filarmonicii Oltenia din Craiova.

Expoziţii personale am avut la Casa Universitarilor, Casa de Cultură a Armatei, 7 expoziţii personale la Casa de Cultură Traian Demetrescu şi alte 5 expoziţii la Galeriile „Cromatic“ >>. Lia Gaşpar