Experiența voluntarilor la prima ediție IntenCity Craiova

138

Cei care au ajuns în Craiova și au petrecut, în acest sfârșit de săptămână, momente frumoase la cele două festivaluri-Puppets Occupy Street și IntenCity-, au experimentat doar o parte din ceea ce înseamnă emoția acestor evenimente. 

Este important să le privești și dintr-o altă perspectivă, cea a realizării lor. Cum? Fiind voluntar la unul dintre ele. Aceasta este concluzia celor care au probat fenomenul. Sunt tineri care nicio secundă nu s-au gândit, atunci când s-au înscris, că din cauza muncii vor rata distracția.

Nici nu este ușor, o spun cei aproximativ 380 de voluntari de la IntenCity, dar ce mai e ușor în ziua de azi?

Pofta de voluntariat vine treptat, povestesc tinerii care nu se află la prima experiență de acest fel. Chiar și așa, IntenCity a fost despre altceva. Despre o și mai mare responsabilitate, despre emoții enorme, mai ales în prima zi a festivalului, despre presiune ce vine din toate colțurile stadionului, în cazul Craiovei, și despre dorința de a rezista să fii amabil, indiferent de categoriile de persoane cu care vei avea contact.

Voluntariatul la festivaluri nu este însă numai despre muncă. Devine o experiență unică, pe care când o povestesc, tinerilor implicați în proiect le răsare inconștient un zâmbet pe față.

Au fost 380 de voluntari la IntenCity, dintre care 50 au venit din diverse oraşe ale ţării. O parte dintre cei care au ajuns în Bănie a participat şi la alte mari festivaluri din România şi spun că IntenCity a început cu dreptul.

Alexandra a venit din Bucureşti, popasul făcut în Craiova, după o vară întreagă de umblat prin ţară, cum spune ea, fiind peste aşteptările ei.

Tânăra are 17 ani şi din acest motiv a lucrat doar tura I, însemnând până la ora 22.00. S-a ocupat de persoanele care au avut bilet sau abonament în zona VIP. Emoţii mari au fost în prima zi, când cei din exterior nu erau familiarizaţi cu spaţiul, după care totul a început să curgă.

„M-am ocupat cu ce înseamnă a conduce persoanele către locurile dumnealor. Nu este uşor, obosim şi noi, dar este fascinant să primeşti un zâmbet şi un mulţumesc din partea celui pe care îl conduci către locul său, conform tipului de bilet. Nu regret nicio secundă că am spus da şi acţiunii IntenCity. Am fost la Untold, la Neversea, la Saga. Toata vara am cunoscut oameni. Pentru că da, voluntariatul este despre a face lucruri frumoase fără să fii obligat să le faci, fără să ai aşteptări financiare. Le faci pentru că simţi. Eu am început anul trecut şi sunt convinsă că voluntariatul nu se încheie acum, când începem şcoala. Ne facem timp pentru toate, deşi urmează clasa a XII-a”, a povestit Alexandra.

Tânăra a găsit la Craiova o echipă minunată de voluntari. Nici coordonatorii nu au stresat-o, aşa cum se întâmplă în alte părţi, uneori, semn că aici se face cu adevărat voluntariat, spune ea.

Mai mult, a fost plăcut surprinsă să afle că li se asigură şi cazare. A legat prietenii cu oltenii şi este sigură că va reveni şi la ediţia viitoare a IntenCity.

„Mă doare inima când ştiu că mâine plec din Craiova. Grupul nostru este sudat. Experienţa de aici este minunată. Sunt mândră că am venit la Craiova. Mesajul meu este clar: veniţi în Oltenia. Deja am planuri pentru ediţia de anul viitor şi sigur voi fi aici”, dă asigurări tânăra din Bucureşti.

Tot din exteriorul Doljului a venit şi Sonia. A venit din Braşov şi, spune ea, nu se aştepta să găsească atâtea lucruri frumoase la Craiova. Festivalul a început bine, completează tânăra, care nu este la primul eveniment de acest gen.

„Echipa de aici este minunată. Ştim foarte bine ce avem de făcut, care ne sunt responsabilităţile şi pentru ce răspundem dacă ceva nu iese bine. Pentru că da, voluntariatul înseamnă şi asumare. Mulţi consideră că este pierdere de timp, dar dacă testează îşi vor da seama că înseamnă multe…acest voluntariat”, povesteşte şi Sonia care va reveni la Craiova.

De întreaga echipă de voluntari de la IntenCity s-a ocupat o altă echipă…de coordonatori. Tineri şi ei şi foarte familiarizaţi cu acest fenomen.

Ovidiu Fudulache a dat zvon în judeţ şi în ţară că pentru IntenCity este nevoie de tineri implicaţi, răspunsurile primite fiind pe măsura aşteptărilor lui.

A bătut palma cu 380 de tineri, 50 dintre ei fiind din exteriorul judeţului Dolj.

În ceea ce priveşte categoria de vârstă, voluntarii au între 16 şi 35 de ani. Celor din alte oraşe li s-a oferit cazare. S-a lucrat în trei ture, spune Ovidiu, şi cel mai important este că după prima zi a festivalului, când a fost ceva mai dificil, lucrurile s-au aşezat.

A colaborat bine cu toţi cei din echipă, comunicarea şi toleranţa cu limită fiind cheia succesului.

„Toate lucrurile pe care le-am făcut în sfera voluntariatului au condus către acum. Tot ceea ce am învăţat în timp, pentru că şi eu am fost voluntar, mă ajută enorm acum. În această sferă sunt de peste 10 ani. Acum coordonez, alături de echipa mea, 380 de voluntari. Acum… însemnând IntenCity. Sunt împărţiţi în trei ture, iar fiecare voluntar are de făcut o tură zilnic. Tura are şase ore şi fiecare ştie ce are de făcut pe departamentul său. Nu au fost probleme. Pentru dimensiunea festivalului din acest an, ne-am descurcat foarte bine. Avem şi voluntari rezervă, dar nu va fi cazul. IntenCity este o experienţă frumoasă şi pentru voluntarii noştri şi, cu siguranţă, vom face faţă unor viitoare evenimente pe care le vom avea în oraşul nostru”, a explicat Ovidiu.