Eveniment deosebit la Işalniţa: O poartă oltenească, adusă din Maramureş, montată la cimitirul comunal

752

ovidiu flori si preotulAstăzi, în comuna Ișalnița, a avut loc un eveniment deosebit. A fost adusă adusă din Maramureş şi montată o poartă oltenească la cimitirul comunal.

Evenimentul se încadrează la deosebit pentru că astfel de lucrări sunt rare în județul Dolj.

”Nu știu dacă este o chestiune cu care noi să ne lăudăm. Pe lângă străzi, canalizare, apă, iluminat public sau alte realizări, eu cred că trebuie să avem grijă și de alte chestiuni din localitatea noastră. Iar locul unde se odihnesc ai noștri este foarte important pentru noi. Mi-am dorit să avem o astfel de poartă montată, am vb cu preotul nostru, a îmbrățișat ideea, iar domnii consilieri locali și-au dat acordul prin vot. Le mulțumesc aleșilor locali că au înțeles gestul nostru, și îi mulțumesc preotului Lucian Dodenciu pentru implicare și documentarea pe care a făcut-o”, a declarat primarul comunei Ișalnița, Ovidiu Flori.

poarta maramures”Într-adevăr ziua de 24 martie 2016 ar trebui, să rămână în memoria locuitorilor din Işalniţa, pentru a spune generaţiei viitoare, faptul că astăzi a fost adusă din Maramureş şi montată poarta oltenească a cimitirului comunal.

A fost executată acolo, dar cu elemente de sculptură din Oltenia, judeţul Gorj, după o documentare a mea la Muzeul Olteniei şi prin punerea la dispoziţie a unor materiale de documentare.

Chiar dacă ea pare a fi maramureşeană, deoarece în zona Olteniei sunt foarte rare, în Dolj mai deloc, unele elemente de sculptură sunt comune, de exemplu funia, motivul soarelui. Pentru cunoscători, stâlpii au fost făcuţi după modelul cu numărul 5 din Gorj, prima fotografie, îmbinaţi cu elementul de funie comun celor două regiuni.

A fost o zi grea cu ploaie şi frig pătrunzător, dar glumele domnului Primar, care a stat multă vreme pe lângă noi, au adus bună dispoziţie celor de faţă, chiar preotului Teodor, care îl veţi vedea căţărat pe stâlpi, participând 100% la montarea elementelor componente.

Sâmbătă vor fi montate şi porţile, cea de intrare şi cele două mari, după venirea de mâine a feroneriei din Harghita. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a spus preotul Lucian Dodenciu.