Eugen Teodorovici: Progresele în absorbția fondurilor europene confirmate de Comisia Europeană

456

România a înregistrat progrese semnificative în absorbția fondurilor europene începând cu luna mai 2012, iar aceste progrese au fost confirmate chiar de Comisia Europeană.

Vă prezint doar câteva cifre: sumele încasate de România de la Comisia Europeană în perioada ianuarie 2013 — octombrie 2014 au fost cu 236% mai mari decât cele încasate în perioada 2007 — 2012. Această creștere situează țara noastră pe primul loc în UE. Pentru al doilea an consecutiv, țara noastră nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor șapte programe operaționale! Rata de absorbție curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, în condițiile în care Programul de Guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfârșitul anului 2015.

Vă reamintesc, din nou, situația fondurilor europene la preluarea mandatului de către Guvernul Ponta: țara noastră avea blocate cinci programe operaționale prin care atrage 98% din totalul fondurilor structurale și de coeziune alocate de Uniunea Europeană. Nu trebuie să uităm că actuala guvernare a plecat la drum cu această povară: 98% din fondurile UE blocate! Am reușit, în perioada noiembrie 2012 — octombrie 2013, să deblocăm toate cele cinci programe operaționale. Este o dovadă de netăgăduit.

Și îi răspund și domnului Alexandru Nazare: Guvernul României nu ascundesub preș problemele, ci le rezolvă!În continuare, remediem nenumăratele deficiențe apărute în implementarea fondurilor europene înainte de 2012 și care încă produc efecte în sistem. Datorită măsurilor luate de actuala guvernare, România este în prezent unul dintre puținele state UE care nu are niciun program operațional blocat și nu are blocată nicio axă a unui program operațional. Comisia a întrerupt temporar plățile pentru Axa Prioritară 3 din cadrul

Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, însă această procedură este cea standard a Comisiei Europene în cazul efectuării unor verificări suplimentare și este doar o procedură prin care se întrerupe curgerea termenului în care Comisia trebuie să ramburseze României fondurile solicitate prin intermediul aplicațiilor de plată transmise.

Absorbția la nivelul Programului Operațional Sectorial Dezvoltării Resurselor Umane și al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice a înregistrat creșteri semnificative în anul 2014. Rata de absorbție curentă la nivelul POS DRU a crescut de la 28,75% la sfârșitul anului 2013 la 46,53% la sfârșitul anului 2014. Totodată, rata de absorbție curentă la nivelul POS CCE a crescut de la 36,40% la finele anului 2013 la 56,94% la sfârșitul anului 2014.

Prin declarațiile sale, domnul Nazare dovedește, din nou, că nu cunoaște prevederile regulamentelor europene. Deci, îl invit să lectureze Art. 91 din Regulamentul CE 1083/2006, care reglementează întreruperea termenului de plată și Art. 92 din același act normativ,care reglementează suspendarea plăților, acestea fiind două situații total diferite. Îi urez domnului Nazare lectură ușoară!

În pofida tuturor deficiențelor în implementarea fondurilor europene înainte de 2012 și care încă produc efecte în sistem, la sfârșitul lui 2015, an extrem de dificil, absorbția aferentă actualului cadrul financiar va ajunge la 80% din fondurile alocate de UE!

Eugen Teodorovici,

Senator PSD și ministrul Fondurilor Europene