Pentru o educație financiară corectă este important să definim o relație sănătoasă cu banii, relație care să ne ofere succes și satisfacție că am produs bani și i-am gestionat corect. De asemenea, dacă facem lucrurile în etape, obiectivele noastre vor fi mai ușor de atins. Alfă aici și alte sfaturi importante de la profesorul de educație financiară, Cătălin Sever Isbase.

Cătălin Sever Isbase, profesor voluntar de educație financiară din cadrul programului Școala de Bani susținut de BCR, oferă următoarele recomandări cu privire la educația financiară a copilului:

Consider că trăim o perioadă delicată în care orice informație care vine și este de calitate trebuie să facem cumva să ajungă la noi. Lucrez de 5 ani în BCR și m-am implicat în proiectul Școala de bani pentru că își dorește să aducă o informație calitativă, iar noi pe baza acestor informații să reușim să creăm un proiect de a ne îmbunătăți viața și de a proceda corect din punct de vedere financiar.

Este important să ne pregătim psihicul pentru planul financiar

Mi-am propus să leg zona de educație financiară a părinților cu zona de educație financiară a copiilor. Cunoașteți deja cei 7 piloni, cei 7 pași ai educației financiare și ai stabilirii unui echilibru financiar, a unui echilibru personal mai mult decât financiar deoarece succesul financiar și reușitele pe care noi le putem cuantifica material au legătură și cu confortul nostru mental și cel general din punct de vedere personal. Dincolo de informațiile tehnice pe care trebuie să le avem din punct de vedere financiar, este foarte important să avem și o setare mentală și să ne pregătim psihicul pentru planul nostru și pentru ce dorim să atingem ca obiective din punct de vedere financiar.

Totul pleacă de la mental și cred că observăm cel mai bine în această perioadă, în care traversăm o perioadă delicată, în care mentalul nostru este foarte solicitat și uneori poate simțim că ne este foarte greu să înțelegem anumite decizii, să luăm anumite decizii în viața noastră. De aceea vă rog să aveți grijă de voi în această perioadă. Liniștea personală este cea care contează în orice decizie vom lua deoarece atunci când suntem relaxați, când suntem neutri față de anumite emoții, vom reuși să luăm decizii optime. Când suntem într-o stare de agitație, prea impactați de anumite emoții și deciziile noastre finale vor fi impactate, iar rezultatul va fi ușor alterat. Vă voi oferi niște tips and tricks-uri, sfaturi pe care le voi dezvolta.

Train your brain

Voi începe cu zona emoțională și de mental și primul meu sfat este train your brain, adică antrenează-ți creierul să trăiască anumite emoții, să poată lua anumite decizii sănătoase și atunci când acestea se impun, pentru că nu putem lua toate deciziile ulterior, ci este necesar să existe o concentrare maximă în anumite momente, astfel încât și rezultatele să fie cele dorite de noi. Antrenați-vă creierul și oferiți-vă liniște emoțională. Prima dată fiți ok cu voi înșivă astfel că și deciziile pe care le luați din punct de vedere financiar să fie adaptate la situația/problemele cu care vă confruntați. Ocupați-vă de mental, de suflet, găsiți-vă sau puneți-vă într-o situație liniștitoare care să vă permită să reacționați pozitiv la toți acești stimuli astfel încât deciziile să aibă relevanță pentru momentul prezent și să fie ancorate în obiectivele pe care v-ți dori să le îndepliniți în viitor.

Când discutăm despre educația financiară a copilului, aș vrea să menționez că aceasta începe cu educația financiară a părintelui. Niciodată nu o să sărim etape în procesul de educație financiară, pentru că toate etapele trebuie parcurse pe rând, astfel încât să pornim de la niște fundamente ale educației și să diversificăm, respectiv să creștem complexitatea noțiunilor până când vom atinge un anumit nivel de performanță și pe zona de educație financiară. De aceea începeți cu voi părinții și ulterior văzând efectele pozitive ale educației financiare în ceea ce vă privește să reproduceți aceste noțiuni și în educația copiilor.

Sunt întrebat de multe ori care este cea mai bună investiție în viață. Din punctul meu de vedere sunteți chiar voi. În situația în care discutăm de părinte și copii, aș spune că noi părinții vom putea obține rezultate benefice în viața noastră și în viața copiilor noștri, dar dacă vom ști să ne protejăm și să ne creștem succesul personal. Fie că acesta este reprezentat de creșterea statutului, de o creștere financiară, de starea de sănătate, de starea de confort a familiei nostre. Întâi de toate trebuie să ne protejăm pe noi și din punct de vedere medical, așa cum am observat în această perioadă de criză și din punct de vedere financiar trebuie să ne asigurăm această protecție și să avem niște bani puși deoparte. Românii le spun bani de zile negre și sunt meniți să ne protejeze când apar situații neprevăzute.

Am trăit acum o situație neprevăzută, a fost evident că nu am fost puși într-o stare de confort, este evident că mentalul nostru este destul de solicitat, și atunci dincolo de afectarea pe zona de emoțional am avut și o impactare în zona financiară, viața noastră a devenit și mai complicată și deciziile pe care a trebuit să le luăm au fost și mai grele. Încercați să vă protejați din punctul de vedere al sănătății ca să fiți o stare optimă pentru a avea grijă de copiii voștri și spre a fi în permanență alături de ei. Și protejați-vă financiar prin constituirea unui fond de rezervă care să fie disponibil în situații neprevăzute.

Dezvoltare continuă și update de informație

Un alt element care contează mult este dezvoltarea continuă. Și chiar dacă suntem sau nu conștienți, atât noi cât și copilul nostru avem nevoie de această dezvoltare continuă și de acest update de informație. Informația poate fi de natură financiară, să provină din alte domenii, atâta timp cât este calitativă, cu siguranță în urma preluării acestei informații și adaptând-o și personalizând-o la viața noastră vom reuși să creștem prin intermediul său. Este de menționat faptul că acum în mass-media găsim foarte multe informații, iar nu toate sunt de calitate. De aceea vă rog să o analizați foarte bine înainte de a o aplica, înainte de a o asimila, înainte de a stabili că este cea mai bună decizie pentru voi.  Putem discuta despre investiții, despre ce să facem cu banii. Răspunsul corect vi-l veți oferi chiar voi în urma preluării și prelucrării acestor informații, pe care ulterior le veți adapta la viața personală. Nici un scenariu nu se repetă 100% de la om la om. De aceea, în funcție de obiectivele pe care le avem, de contextul în care ne aflăm, poate unii au un copil, alții 2-3, ne vom seta o agendă, un plan care să fie adaptat vieții pe care o trăim, nu vieții altuia pe care îl vedem pe stradă.

Vă recomand să vă axați pe personalizarea rețetei financiare și să reușiți să luați cele mai bune decizii, care să fie adaptate și la situația personalizată în care voi vă aflați. Pentru acest lucru vă recomand să optați și pentru cursurile de educație financiară ale programului Școala de bani și în fiecare zi de joi puteți intra în contact cu aceste întâlniri online, de unde puteți prelua feed de informație, calitativ, care este testat, verificat și care credem că este util și vă poate ajuta să vă dezvoltați în viață.

Integrați copilul în contexte educaționale

Pentru educația financiară a copilului o altă recomandare de-a mea ar fi să vă integrați copilul în cât mai multe contexte din care poate să învețe, în situații în care poate intra în contact cu o informație calitativă și cu elemente din care poate el personal să tragă concluzii sau mentalul lui să preia aceste informații, care să îi fie folositoare în viitor. Dacă discutăm despre educație financiară și vârste până în 6 ani, v-aș spune că este util să faceți o corelare între educația financiară și cifre și figuri grafice sau contexte care pentru ei să fie foarte simplu de procesat. Aici ne referim la muzică, la imagini, la o educație financiară care să fie soft și aplicabilă pentru copil, în sensul să nu meargă cu gândul spre matematica pură, mai ales ulterior după ce trece prin primele clase ale educației formale să nu facă neapărat o asociere dacă nu îi place matematica a matematicii cu educația financiară. Evident că are nevoie de anumite cunoștințe din matematică pe care să le prelucreze în viitorul său planning financiar când va fi pus în situația aceasta, însă tranziția în procesul de învățare trebuie să fie lină, palpabilă, care să nu îi ceară mult din punct de vedere mental, dar să fie fie suficient impactantă, în ideea în care informațiile îi rămân vizibile. De aceea eu merg foarte mult pe asocierea dintre imagini și informație, astfel încât să poată reține aceste informații și să își amintească de ele și să le folosească în viață.

Este foarte important în același timp să ne orientăm copilul spre succes. Dar, în același timp, să nu punem o presiune foarte mare pe el pentru că știu și am avut cazuri chiar discutând despre educația financiară și despre dezvoltare personală în care părinții pun o presiune pe copil, o presiune suplimentară, care poate vine în urma unor insatisfacții personale ale părintelui sau dintr-o dorință foarte mare ca acel copil să reușească în viață. Trebuie să fiți un scanner al stării copilului și când discutăm de educație financiară și despre anumite cursuri de formare și să vedem cum suportă copilul toate aceste stări, toate contextele în care în ancorăm, astfel încât el să fie prezent mental, să fie captat de lucrurile respective și să poată învăța. Să nu ajungă într-un grad de saturație, într-un grad de presiune.

sursa: www.qbebe.ro