După tragedie, DGASPC Dolj a format o celulă de criză și oferă ajutor psihiatric cazurilor speciale

395

dgaspc doljDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj a demarat o anchetă internă, în urma evenimentelor regretabile care s-au petrecut cu doi copii aflați sub măsura plasamentului la Casa de Tip Familial “Amicii” și Casa de Tip Familial “Voința”, fiind inițiate acțiuni de monitorizare, evaluare și consiliere psihologică a tuturor copiilor și tinerilor din sistemul rezidențial.

Planul de măsuri este implementat în colaborare cu toate instituțiile abilitate, specialiștii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj având sprijinul Colegiului Psihologilor Dolj, al Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova și al Inspectoratului de Poliție Județean Dolj.

Primul eveniment s-a petrecut în data de 2 decembrie 2015, când o fată în vârstă de 13 ani, care locuia în Casa de Tip Familial “Amicii”, a încercat să-și pună capăt zilelor, după ce s-a întors de la școală. Angajata Casei de Tip Familial a observat că fata, elevă în clasa a VII-a la o școală din cartierul 1 Mai, nu a ajuns acasă la ora obișnuită și a plecat să o caute, împreună cu colegele fetei. Minora a fost găsită spânzurată de o țeavă de gaze din spatele blocului în care locuia. La fața locului a sosit un echipaj SMURD, iar fata a fost resuscitată și stabilizată, după care a fost transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, unde a rămas internată. Din păcate, în ciuda eforturilor considerabile ale medicilor, tânăra nu a mai putut fi salvată, decesul fiind înregistrat în data de 3 decembrie, în jurul orei 4.00 dimineața.

În urma producerii tragediei din data de 2 decembrie 2015, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj s-au întreprins următoarele măsuri:

– demararea unei anchete interne pentru a stabili împrejurările care au determinat producerea tragediei și măsurile care se impun;

– acțiuni de monitorizare a copiilor din sistemul rezidențial;

– acțiuni de evaluare a copiilor din sistemul rezidențial;

– acțiuni de consiliere psihologică, în scopul asigurării de suport de specialitate tuturor copiilor din sistemul rezidențial de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj și, în special, celor aflați în plasament în Casa de Tip Familial “Amicii”.

Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecție specială în cadrul Casei de Tip Familial “Voința”, nu s-a mai prezentat la apartamentul în care locuia.

Tânărul a avut bilet de voie pentru data de 5 decembrie, între orele 19.30 și 21.30. La ora 21.00, acesta a comunicat telefonic cu instructorul de educație din cadrul Casei de Tip Familial și a transmis că este în drum spre apartament. Întrucât nu s-a prezentat în apartament la ora stabilită în biletul de voie, s-a încercat stabilirea unui nou contact telefonic, însă, de această dată, tânărul avea telefonul închis. Având în vedere că eforturile personalului și ale colegilor pentru identificarea locului în care se afla tânărul nu au condus la niciun rezultat, la ora 22.50 a fost anunțată dispariția la Secția nr. 2 Poliție Craiova și au fost transmise datele de identificare și semnalmentele acestuia.

În urma colaborării și cercetărilor întreprinse de către organele de poliție, s-a constatat că, în seara de 5 decembrie, tânărul s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcție, din zona Fortuna, în cartierul Craiovița Nouă. Echipajele de urgență care au ajuns la fața locului nu au mai putut decât să constate decesul.

Tânărul era elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova și se afla sub măsură de protecție specială de la naștere.

În urma producerii tragediei din data de 5 decembrie 2015, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj s-au întreprins următoarele măsuri:

– demararea unei anchete interne pentru a stabili împrejurările care au determinat producerea tragediei și măsurile care se impun;

– acțiuni de monitorizare;

– acțiuni de evaluare;

– acțiuni de consiliere psihologică, în scopul asigurării de suport de specialitate copiilor aflați în plasament în Casa de Tip Familial “Voința”.

Totodată, la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj s-a constituit o celulă de criză, în vederea coordonării acțiunilor specifice și menținerii legăturii cu instituțiile colaboratoare:

– s-au format 6 echipe de specialiști (psihologi și asistenți sociali), care au interacționat cu copiii din toate Casele de Tip Familial de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, în scopul identificării situațiilor de risc și luării măsurilor corespunzătoare;

– s-a dispus dublarea personalului din Casele de Tip Familial;

– au fost informate autoritățile centrale cu privire la producerea acestor evenimente;

– pentru situațiile de vulnerabilitate ridicată, s-a solicitat sprijinul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova și s-a recurs la o monitorizare specială a cazurilor identificate cu risc crescut;

– s-a dispus o supraveghere cu personal suplimentar a tuturor copiilor din sistemul rezidențial.

În eforturile de depășire a acestei situații fără precedent în activitatea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, a fost solicitat sprijinul Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova (pentru evaluarea psihiatrică a cazurilor speciale), al psihologilor din cadrul Colegiului Psihologilor Dolj (pentru desemnarea unor specialiști externi care să efectueze o evaluare psihologică suplimentară a copiilor aflați în situații de risc) și al Inspectoratului de Poliție Județean Dolj (pentru intervenția rapidă în situații de dispariție a copiilor și securizarea suplimentară a zonelor în care se află Casele de Tip Familial). Toate aceste instituții și-au manifestat întreaga disponibilitate pentru soluționarea tuturor cazurilor de vulnerabilitate identificate de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.

Acțiunile de comunicare, evaluare, consiliere și suport vor continua la un nivel ridicat și în perioada următoare, pentru toți cei aproape 200 de copii și tineri din sistemul rezidențial (17 Case de Tip Familial cu o capacitate de 8 locuri fiecare, 1 Casă de Tip Familial cu o capacitate de 20 de locuri, 2 centre de primire în regim de urgență cu o capacitate de 20 de locuri fiecare).

Rezultatul anchetelor interne demarate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj, precum și concluziile organelor de cercetare penală vor fi făcute publice după finalizare.

Direcția Generală de Asistență Socială

și Protecția Copilului Dolj