DSP Dolj a amendat Spitalul Filantropia după ce două persoane au decedat în urma unor reacții posttransfuzionale

0
326

filantropiaO femeie de 81 de ani și un bărbat de 67 de ani au decedat vineri seară, în urma unor transfuzii de sânge efectuate în Clinica de Hematologie a Spitalului Filantropia din Craiova. Alți patru pacienți au prezentat reacții posttransfuzionale: frisoane, durere epigastrică, dureri lombare, sindrom febril, și au fost transferați de urgență la Secția de Terapie Intensivă pentru monitorizare specială.

Transfuzia a fost efectuată vineri după amiază de către două asistente. Pentru că secția de Hematologie nu este prevăzută cu medic de gardă de activitatea din secție răspunde același medic care asigură garda pentru Secția de medicină internă.  În acest caz s-a început o anchetă internă dar și un control al DSP Dolj.

Direcția de Sănătate Publică Dolj a amendat Spitalul Municipal “Filantropia” din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină și cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii și alți trei asistenți din secția de hematologie, în urma controlului efectuat după cele două decese din noaptea de vineri spre sâmbătă apărute în urma transfuziilor de sânge, a declarat, marți, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al instituției, dr. Ștefan Popescu.Potrivit acestuia, inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absența medicului curant, așa cum recomandase comisia de hemovigilență a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8.00 — 13.00, iar foile de observație, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conțineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menționate ora la care a început transfuzia și ora la care s-a finalizat. Ștefan Popescu a mai spus că inspectorii DSP au verificat dacă spitalul are proceduri privind transfuzia sanguină întocmite în conformitate cu legislația în vigoare, dacă a respectat aceste proceduri și au fost confruntate înscrisurile, foile de observație de la bolnavii care au avut probleme cu documentele din unitatea de transfuzii sanguine a spitalului și cu etichetele de pe pungi. DSP Dolj a constatat că nu au fost greșeli în administrarea sângelui în sensul că pentru fiecare bolnav a fost primit sângele care îi era destinat.

sursa: gds.ro, agerpres.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.