Nu trebuie să spun eu că este nevoie de multă răbdare, diplomație, atenție sporită și, daca se poate, puțină dragoste pentru copiii care sunt abandonați de părinți și cresc în sistemul de protecție al copilului.
În județul Dolj, de vreo 12-13 ani, acest sistem a beneficiat de o atenție deosebită din partea administrație județene, în speță Consiliul Județean Dolj. Au fost accesate foarte multe programe cu fonduri europene și cele mai multe dintre centrele DGASPC Dolj au fost modernizate. Condițiile de trai sunt bune. Cu cele care privesc chestiunile legate de suflet sunt probleme.
Acestă instituție este condusă de oameni și în acest sistem sunt foarte mulți. Unii dintre ei nu au afinități pentru copii sau nu îi plac, iar alții, cum sunt asistenții maternali, cei mai mulți dintre ei, intră în sistem pentru bani, nu pentru copii.
În ultimele zile, la DGASPC Dolj s-au întâmplat două tragedii care nu trebuie să lase indiferent pe nimeni și se impun niște măsuri de urgență.
Cristina Drodar era o fată de 14 ani, care era în sistemul de protecție al copilului. A fost dată în plasament la o asistentă maternală. De-a lungul anilor s-a atașat de ”mama” respectivă. Asistenta maternală era suspectă de hepatita C. Cei de la DGASPC Dolj au luat fata de la asistenta maternală și au dus-o într-un centru de plasament al Direcției.
Luni de zile, asistenta maternală a luptat, chiar în instanță, să aducă fetița înapoi. Nu a reușit, deși hepatita C nu era dovedită.
Fetița a intrat în depresie, departe fiind de ființa pe care o iubea, și s-a spânzurat. O tragedie care dacă ar fi fost tratată cu grijă, cu dragoste și diplomație, cred că ar fi putut fi evitată. Dar credeți că cei care au luat decizia s-au gândit la sentimentele copilului? Ce au făcut psihologii angajați ai DGASPC Dolj pentru acest suflet. Dacă s-a spânzurat, nimic!
Cazul Cristinei a lăsat urme adânci. Un prieten al acesteia, de 19 ani, Nicolae Cristea, pentru că nu se simțea iubit, și pentru că nimeni nu i-a putut alina suferința din suflet, s-a aruncat de pe un bloc din Craiova. Strigător la cer este faptul că acest copil a mai avut vreo două tentative de sinucidere, și nimeni nu a făcut nimic.
„Suferința din sufletul meu nu o poate calma nimeni. Așa ca prețuiți viața pentru ca e una singura. ..Va pup. .Adio”, sunt ultimele cuvinte postate pe facebook in seara zilei de 4 decembrie, conform evz.ro.
„Ne rămâi o pers importantă în inimile noastre. Și de acolo de unde ești sigur te uiți la noi. Cristina nu ești singură…. „, a mai scris pe Facebook băiatul.
Pentru aceste două tragedii trebuie găsiți vinovații și tăiat în carne vie. Sunt două cazuri, așa cum spuneam, care nu pot rămâne fără urmări.
Șeful Serviciului Management de Caz, care îi avea în grijă pe acești copii, se numește Mihaela Chiran, care a dat ordin la toți angajații DGASPC Dolj din subordine să nu vorbească despre cele două cazuri. Oare de?