Discuții privind protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă în cadrul Ședinței Colegiului Prefectural

324

colegiuMiercuri, 23 noiembrie 2016 a avut loc şedinţa ordinară a Colegiului Prefectural în cadrul căreia au fost prezentate rapoartele de activitate ale Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratului de Poliţie al judeţului Dolj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  “Oltenia” al judeţului Dolj şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Dolj.

„Înainte de a parcurge subiectele de pe ordinea de zi daţi-mi voie să vă prezint un nou membru al Colegiului Prefectural în persoana domnului Horia Dulvac, directorul Direcției pentru Cultură Dolj, numit în această funcție începând cu data de 3.11.2016, căruia ii dorim mult succes în activitate”, a precizat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, în debutul şedinţei.

După prezentarea rapoartelor de activitate, membrii Colegiului Prefectural au votat în unanimitate un proiect de hotărâre privind desfăşurarea activităţilor specifice pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă. „Având în vedere apropiatele sărbători de iarnă și necesitatea asigurării măsurilor corespunzătoare pentru protejarea populaţiei la achiziţionarea de produse şi servicii specifice, propun spre aprobare membrilor Colegiului Prefectural proiectul de hotărâre privind desfăşurarea activităţilor specifice pentru protejarea sănătăţii şi siguranţei cetăţenilor în perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă.

Totodată, doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că săptămâna trecută am mers în judeţ pentru a verifica stadiul pregătirilor pentru sezonul rece. Astfel, la bazele de deszăpezire şi punctele de sprijin au fost verificate stocurile de material antiderapant şi utilajele de intervenţie.  Am putut constata că s-au montat parazăpezile acolo unde era nevoie şi a început aprovizionarea cu nisip. În ceea ce priveşte contractele cu firmele care vor face deszăpezirea pe drumurile naţionale şi judeţene, doar la Craiova mai sunt unele probleme, dar vor fi rezolvate în perioada imediat următoare. Guvernul ne-a solicitat să afişăm pe site-ul Instituţiei Prefectului toate contractele pentru deszăpezire şi acestea se găsesc deja la secţiunea „Situaţii de urgenţă”. Probleme sunt la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Primarii au obligaţia să-şi asigure deszăpezirea pe raza localităţilor şi unii încă nu au încheiat contracte în acest sens, dar din discuţiile pe care le-am purtat a reieşit că toţi au soluţii şi pe raza localităţilor există utilaje performante. Fiecare primar m-a asigurat că va reuşi să-şi rezolve situaţia pe raza localităţii sale. Atenţia noastră pentru această problemă este foarte mare pentru că pe 11 decembrie sunt şi alegerile parlamentare, iar atunci toate drumurile trebuie să fie funcţionale pentru ca toţi cetăţenii să-şi poată exprima votul. Sper că nu vor fi probleme, dar avem nevoie şi de sprijinul Centrului Meteorologic pentru a cunoaşte în timp util prognoza meteo, pentru a alerta echipele de intervenţie şi a fi pregătiţi cu toate utilajele necesare ”, a mai precizat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.

 

 

Pentru că în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural au existat întrebări cu privire la problema depozitului Ecologic de la Mofleni, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan a dat asigurări că a făcut tot posibilul pentru a aduce la aceeaşi masă toţi factorii decizionali în aşa fel încât această problemă să fie rezolvată:

„Consider că problema gunoiului este cea mai importantă pentru judeţul nostru şi ştiu că sunt probleme cu operatorul care gestionează Depozitul Ecologic Mofleni. Sper că primăria Craiova, împreună cu Agenţia pentru Protecţia mediului Dolj şi Garda de Mediu Dolj să ajungă până la urmă la un consens şi pe viitor să se găsească soluţii pentru această groapă de gunoi. Am organizat o întâlnire la Prefectură cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Primăriei Craiova şi ai firmei Eco Sud pentru a discuta această problemă care cred că este cea mai mare a judeţului Dolj şi trebuie neapărat rezolvată. Înţeleg că suntem şi în pericol de a pierde finanţarea pentru depozitele intermediare. Cei de la Eco Sud au întârziat cu înfiinţarea celulei 6, iar vremea nu le mai permite până în primăvară să facă mai nimic. Eu nu sunt specialist în domeniu, dar recunosc că m-am întrebat de multe ori cum s-a ajuns ca tot gunoiul din judeţ să ajungă tocmai în Craiova. Nu ştiu a cui a fost ideea, cert este că este o problemă care ne afectează pe toţi şi trebuie rezolvată, pentru că nici măcar programul aprobat nu a fost respectat” – a declarat prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan.