Discursul lui Victor Ponta la CN al PSD

792

capture-20150321-200643Bună ziua, stimaţi invitaţi, stimaţi colegi, stimaţi prieteni! Mă bucur că ne revedem în această reuniune a Consiliului Naţional şi, ca să lămurim lucrurile de la început, caro Gianni, nu m-au ucis, sunt mai puternic şi m-am hotărât să mergem mai departe!

Pentru că sunt cinci ani, n-o să reiau tot acest raport, îl aveţi cu toţii, în care am făcut foarte multe lucruri importante pentru Partidul Social Democrat şi pentru România, sunt cinci ani pentru care vă mulţumesc, cinci ani în care am câştigat foarte multe bătălii. E adevărat, am pierdut-o pe cea pentru funcţia de preşedinte, dar pe toate celelalte le-am câştigat şi cred că în următorii cinci ani, până în 2020, România are nevoie de Partidul Social Democrat, România are nevoie de politicile Uniunii Social Liberale şi România are nevoie să ne ţinem de cuvânt până la capăt. Şi pentru asta am venit să vă spun că avem încă mult, mult în faţă de muncit împreună şi să vă rog să lăsaţi deoparte supărări, reproşuri, dezamăgiri şi să ne găsim energia pe care am avut-o întotdeauna. Vă mulţumesc şi vreau să mergem împreună mai departe!

Ieri glumeam că probabil n-o să mai vină nimeni la reuniunea Consiliului Naţional şi, totuşi, când am ajuns aici, era o mare coadă la intrare. Acum văd sala plină. Au fost intervenţii, unele de-aici, de la microfon, altele pe hol, care arătau tristeţe, dezamăgire, teamă. M-am bucurat că aţi ales-o pe Rovana Plumb ca preşedinte al Consiliului Naţional pentru că ea e optimistă şi pentru că ieri a dat mesajul de curaj şi de optimism de care avem nevoie şi în momente grele. Oricum, Rovana, îţi spuneam mereu că cel mai aplaudat eşti atunci când eşti ales dintr-o funcţie şi atunci când te retragi dintr-o funcţie. Tu azi le-ai îmbinat pe amândouă, ai văzut câte aplauze ai primit? Şi pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, şi pentru retragerea din funcţia de la Organizaţia de Femei. Oricum, zece ani de mandat… mulţumesc, felicitări şi succes tuturor colegelor noastre care trebuie să ducă mai departe ceea ce aţi făcut împreună!

Vreau să vă spun de ce nu trebuie să fiţi nici dezamăgiţi, nici temători. Mi-aduc aminte foarte bine cum arăta Partidul Social Democrat şi cum arăta România în 2010. Azi nu suntem aşa, azi suntem un partid aflat la guvernare, într-o alianţă foarte solidă şi le mulţumesc colegilor noştri şi prietenilor noştri de alianţă, suntem partidul cu cei mai mulţi parlamentari, miniştri, aleşi locali, baza noastră cea mai importantă, specialişti, militanţi, membri de partid. Că avem şi necazuri, că sunt mulţi care au avut de suferit în această perioadă, că va fi greu în continuare? Bineînţeles! Vreţi să stăm în opoziţie? Poate o să fie mai simplu. Eu am venit să vă spun că nu avem niciun motiv să considerăm că suntem din nou în 2010, dar chiar dacă am fi ca atunci în 2010 v-aş spune acelaşi lucru: Partidul Social Democrat e ca Pasărea Phoenix şi de câte ori toţi îi cântă prohodul renaşte din propria-i cenuşă! Sunt absolut convins de acest lucru, toată viaţa mea, cât voi fi în politică, voi fi social-democrat, toată viaţa mea voi fi mândru că sunt membru al Partidului Social Democrat şi toată viaţa mea o să cred că România are nevoie de politici social-democrate.

Gândiţi-vă că în aceşti ani ne-am luptat cu cel mai rău, cel mai malefic, cel mai puternic regim politic pe care România l-a avut după ’89, cu regimul Traian Băsescu, şi noi suntem încă în picioare. El şi ei, sigur, sunt acolo unde trebuia să fie de mult, în faţa justiţiei, şi cred că locul lor este acolo, dar vreau să vă gândiţi că în această bătălie grea, cu multe sacrificii, noi suntem cei care au câştigat şi aceasta a fost cea mai importantă bătălie pentru România. Vă spun un lucru pe care îl ştiu, îl simt şi pe care vreau să-l credeţi şi dumneavoastră: Klaus Iohannis a fost şi va fi adversarul nostru politic, dar Traian Băsescu a fost duşmanul nostru, a fost duşmanul României, iar azi, fără acest duşman al României, trebuie să ne uităm la adversarii politici, trebuie să vedem cine sunt cei care azi ne sunt adversari şi, sincer să fiu, sunt cu totul de acord cu Călin Popescu-Tăriceanu, care chiar ştie ce înseamnă liberalism, avem în faţă tot Partidul Democrat Liberal care şi-a schimbat o literă, nu mai e PDL, e PNL.

În rest, nicio diferenţă: cei care sunt cu adevărat liberali nu mai sunt acolo, sunt alături de Călin Popescu-Tăriceanu, sunt alături de noi, iar pedeliştii sunt pedelişti, îi ştim foarte bine, i-am bătut de destule ori şi o să-i mai batem de câte ori va fi nevoie, cu sprijinul oamenilor din această ţară. Mai ales România nu arată ca în 2010 şi e mai important decât cum arată Partidul Social Democrat. Gândiţi-vă că la acei ani pe care, e adevărat, unii i-au uitat, 700 de mii de oameni şi-au pierdut locul de muncă, când pensiile şi salariile au fost tăiate, când spitalele au fost închise, şcolile la fel, şi aduceţi-vă aminte că exact în acei ani pedeliştii furau sute de milioane de euro. De-abia azi sunt traşi la răspundere, şi nu toţi, mai sunt destui care trebuie să meargă acolo. Astăzi România, n-o spune doar Gianni Pittella, prietenul nostru, o spun toţi, România este singura ţară care va avea al patrulea an de creştere economică, România este ţara în care doar în primele două luni s-au creat zeci de mii de locuri de muncă, România este ţara care-şi permite să mărească pensiile, alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi şi, în acelaşi timp, să scadă taxe. Este o cu totul altă ţară.

Avem însă obligaţia să ţinem această direcţie, pentru că în gena poporului român e şi legenda Meşterului Manole: mergem în direcţia bună, după care iarăşi o luăm înapoi, ca din 2008 în 2012. Mergem în direcţia bună, poate de data asta în 2016 vom înţelege că trebuie să mergem în continuare pe un proiect care înseamnă bunăstare pentru români şi acel proiect nu poate fi oferit decât de noi, de Partidul Social Democrat şi aliaţii noştri, cei care am format Uniunea Social Liberală şi care punem în aplicare punct cu punct programul USL.

Ştiu foarte bine şi le-am simţit direct, personal, toate loviturile încasate de colegi ai noştri, dezamăgirile, trădările care au existat, dar aşa e viaţa! Nu cred că există şi cu atât mai puţin în politică un loc în care să nu existe victime, să nu existe oameni care suferă, să nu existe oameni care dezamăgesc şi oameni care trădează. Vreau doar să vă spun că după toate aceste experienţe sunt mai înţelept decât eram în 2010 şi dumneavoastră sunteţi mai puternici decât eram noi toţi în 2010. Eu sunt în picioare, vreau să fiţi şi dumneavoastră în toate bătăliile pe care le avem de purtat în viitor.

Nu vreau să ocolim subiectele pe care unii dintre ai noştri, unii dintre adversari le aduc mereu în discuţie. Da, am pierdut alegerile prezidenţiale, le-am pierdut aşa cum le-am pierdut şi în ’96 cu Ion Iliescu, şi în 2004 cu Adrian Năstase, şi cred că există o vină a mea, în primul rând, pentru că atunci când am câştigat alegeri era lauda mea, nu?, acum, când le-am pierdut, evident că este responsabilitatea mea, dar vreau să nu transformăm acest lucru într-o jelanie, într-o plângere, vreau să învăţăm din greşelile noastre şi vreau să vedem cum putem data viitoare să nu facem aceleaşi greşeli şi cum putem data viitoare să fim, într-adevăr, mai bine pregătiţi. Asta vă cer, nu fugă de răspundere, nu plângeri, ci să învăţăm din greşelile noastre şi să fim mai puternici în bătăliile viitoare şi bătăliile viitoare sunt chiar la anul, la locale şi la parlamentare, unde vă spun că depinde doar de noi să fim din nou pe primul loc, aşa cum am fost tot timpul, cu condiţia să învăţăm din greşeli şi să învăţăm din ceea ce au folosit adversarii noştri, din ceea ce ne-au reproşat oamenii noştri şi vreau să vă spun foarte clar: rezoluţia pe care am propus-o ieri, cea referitoare la integritate şi responsabilitate politică, nu e uşoară, nu este întotdeauna dreaptă, dar este necesară ca să arătăm oamenilor că am înţeles un mesaj, că Partidul Social Democrat este cel mai bun la guvernare, dar atâta timp cât vom fi acuzaţi de faptul că nu respectăm regulile de integritate, că nu ne îndepărtăm colegii care sunt vinovaţi sau care au greşit sau care sunt doar acuzaţi, nu este suficient.

Din acest punct de vedere, vreau să vă spun un lucru pe care trebuie să-l acceptaţi: oamenii care ne-au dat puterea, oamenii care ne votează, sunt şi cei mai exigenţi în ceea ce ne priveşte. Nu au timp şi nu-i interesează să vadă diferenţa între diverse lucruri, să analizeze dosare. Ei spun, „Sunteţi acolo, v-am votat, atunci când apare o acuzaţie clară, gravă de corupţie, trebuie să vă asumaţi această răspundere”. Din acest punct de vedere, vreau să vă rog să ne luptăm cu toată puterea, cu toată energia cu adversarii noştri politici, dar să nu ne luptăm niciodată cu ce cred oamenii, pentru că nu vom câştiga niciodată, şi să vă gândiţi că atunci când facem politică avem mai multe drepturi, avem privilegii, dar avem şi mai multe obligaţii decât omul obişnuit şi această responsabilitate este una din obligaţiile pe care trebuie să ni le asumăm şi asta v-am propus şi este un prim semn.

Vreau să spun foarte clar că ştiu sigur că unii dintre colegii noştri sunt nevinovaţi. Alţii, însă, ştiţi şi dumneavoastră, ca şi mine, că sunt vinovaţi şi că ne-au făcut rău nouă şi lor prin ceea ce au făcut în aceşti ani şi că nu i-am pus nici eu, nici dumneavoastră şi că trebuie să înţeleagă că dacă ţin la acest partid atunci da, îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Nu există un partid numai cu oameni perfecţi, nu există un partid numai cu oameni buni, dar noi suntem partidul care trebuie să arate că avem cei mai mulţi oameni buni, cei mai mulţi oameni corecţi, cei mai mulţi oameni competenţi şi că în alianţa pe care am făcut-o putem să aducem cea mai bună guvernare. Asta este prima lecţie pe care trebuie să o învăţăm şi vreau să vă rog să fiţi alături de mine în învăţarea acestei lecţii.

Mai spun un lucru, chiar dacă mă interpretează presa: eu nu mă bucur de răul nimănui. Cred în Dumnezeu şi cred că Dumnezeu te pedepseşte dacă te bucuri de răul altuia. Nu îmi place când văd adversari politici care ajung cu cătuşe, trebuie să răspundă dacă au greşit, dar cred în dreptate şi cred în faptul că dreptatea şi justiţia trebuie să fie egale pentru toţi, să nu existe o dreptate şi o justiţie pentru pesedişti, alta pentru penelişti, alta pentru pedelişti, să fie una singură şi cei vinovaţi trebuie să plătească. Şi nu mă bucur de răul nimănui, de răul niciunui om, mă bucur de răul domnului Băsescu, pentru că nu-l consider exact un om, îl consider un rău pentru România şi cred că oamenii vor cu adevărat dreptate până la capăt şi poate că în perioada următoare li se va face dreptate.

Şi mai fac un apel la liderii partidului, începând cu mine: n-are rost să ne plângem, să ne jeluim. Ce să fac, să zic să socru-meu e urmărit, că cumnatul meu, mama mea? Din momentul în care am intrat în politică mi-am asumat aceste lucruri. Familia mea a fost alături de mine, ţin cel mai mult la ea, dar orice fel de încercare de acest fel mă face doar mai puternic şi vreau să vă rog pe toţi să nu ne plângem niciodată şi să ne ducem mai departe sarcina, funcţia, responsabilitatea pentru care nimeni nu ne-a obligat, pe care ne-am dorit-o şi pentru care oamenii ne-au investit cu încrederea lor, aşa încât să nu ne lamentăm, să mergem mai departe şi sunt convins – sunt convins! – că se va face dreptate şi că noi vom câştiga, pentru că avem dreptate.

Ca oricare dintre dumneavoastră, când pregăteşti un discurs, un speech, încerci totuşi să te inspiri din ceva. Eu aseară am recitit lucrurile spuse de un mare preşedinte american, nu mai e de mult în viaţă, deci nu înseamnă că îl laud, şi vreau să vă transmit un mesaj din partea lui pentru toţi cei de-aici: „Singurul lucru”, spunea Roosevelt, „de care trebuie să ne fie frică este chiar frica”. Dacă nu vă e frică de faptul că vor să ne fie frică, putem să mergem mai departe şi putem să ne facem treaba faţă de oameni. Dacă vrem să mergem mai departe şi să câştigăm, trebuie să înţelegem ce-am greşit şi mă aflu în faţa Consiliului Naţional, nu la o emisiune de televiziune, nu într-o discuţie cu prietenii şi vreau să vă spun că sunt foarte conştient deja de lucrurile greşite pe care le-am făcut. Sunt foarte conştient că în ultimii trei ani m-am ocupat mult prea mult de Guvern şi prea puţin de familia politică ce m-a trimis acolo şi e valabil pentru toţi miniştrii, e valabil pentru toţi cei care au funcţii importante. Cred că e o greşeală şi poate că o lecţie importantă este că de fapt legătura noastră cu oamenii nu asigură o funcţie administrativă, ci legătura noastră cu oamenii o asiguraţi dumneavoastră, cei care îi întâlniţi zi de zi, cei la care vin oamenii să se plângă şi cred că această greşeală, dacă o înţeleg şi eu, şi Rovana, şi Vali Zgonea, şi toţi ceilalţi, putem s-o îndreptăm. Am fost şi eu, ca toţi preşedinţii noştri de dinainte, am avut slăbiciunea şi obsesia solidarităţii: „Haideţi să-i ţinem împreună pe toţi, haideţi să fim totuşi împreună”.

Cred că a fost o greşeală şi plătesc acest preţ şi mulţi dintre dumneavoastră aveţi dreptate să-mi reproşaţi că în 2011 trebuia să-i las acolo unde erau şi pe Mircea Geoană, şi pe Marian Vanghelie. Ar fi fost mult mai bine pentru partid şi pentru noi. Vreau să vă spun că solidaritatea şi unitatea trebuie făcute în jurul unor principii şi atunci când abdicăm de la acele principii doar ca să fim toţi împreună plătim un preţ. Aveţi ocazia în perioada următoare să ţineţi aproape de partid pe toţi cei care sunt cu adevărat, cred şi sunt dedicaţi ideilor acestui partid, iar pe cei care sunt doar din interes, doar din oportunism, doar din lăcomie alături de noi învăţaţi din greşeala mea şi îndepărtaţi-i din timp ca să nu vă pară rău mai târziu, aşa cum îmi pare mie acum. Sunt convins că puteţi să faceţi lucrul ăsta la fiecare nivel, la comune, la oraşe, la organizaţiile noastre judeţene, peste tot, şi atunci o să fim un partid mai puternic şi mai unit decât am fost. Am mai greşit un lucru şi cu asta închei lista greşelilor, că trecem la lucrurile bune: am greşit, ca şi Adrian Năstase în 2004, crezând că alegerile prezidenţiale se câştigă doar cu raţiune, cu prezentarea a ceea ce ai făcut. Nu-i adevărat! Turul 2 înseamnă emoţii, turul 2 înseamnă vot contra cuiva şi da, am făcut aceeaşi greşeală: n-am realizat după primul tur, când am zis, „Iată, cei mai mulţi oameni văd ce-am făcut, cei mai mulţi dintre oameni sunt mulţumiţi de guvernare”, n-am realizat că se va crea emoţie. Vreau să vă spun un lucru: şi eu, dacă locuiam în străinătate şi vedeam la televizor cozi la secţiile de vot, aş fi venit să votez contra lui Ponta, el e de vină pentru ceea ce s-a întâmplat! Şi eu, dacă citeam cu două zile înainte de turul 2, că Ponta şi Tăriceanu vor să renunţe la cota unică – pe care, apropo, a introdus-o tocmai Călin Popescu Tăriceanu – aş fi venit la vot să nu oprească cota unică.

Dacă aş fi văzut pe reţelele de socializare că Ponta aduce România în Rusia aş fi venit la vot să votez contra lui Ponta, să nu ne ducă-n Rusia! Şi multe alte lucruri, dacă aş fi văzut la televizor că îi spune unui ministru, o doamnă pe care o iubesc şi o apreciez, Doina Pană, „Fă, Doina!”, aş fi zis, „Domnule, cum să aleg preşedinte pe cineva…” Deci, vă rog să ne gândim foarte bine că trebuie să avem realizări, trebuie să avem proiecte, dar nu trebuie să uităm, în special turul 2 al alegerilor întotdeauna este despre emoţii şi în 2019, dacă vrem să câştigăm atunci, trebuie să înţelegem acest adevăr cu care ne-am confruntat de fiecare dată în alegeri în turul 2. Îmi cer iertare tuturor celor care s-au considerat lezaţi de ceea ce au văzut, de ceea ce am greşit, dar – dar! – nu vreau să uit un lucru: în 16 noiembrie, atunci când am pierdut, peste cinci milioane de concetăţeni ai mei au venit şi au votat un candidat la 42 de ani pentru funcţia de preşedinte. Vreau să le mulţumesc tuturor, vreau să le spun că dacă n-am renunţat la funcţia de prim-ministru şi cea de preşedinte al PSD a fost tocmai la gândul că acei oameni de-abia atunci vor fi dezamăgiţi, vor spune, „Am venit să te votăm şi tu dai bir cu fugiţii”. Vreau să-mi fac datoria faţă de acei oameni cărora le sunt recunoscător şi cărora le voi fi recunoscător toată viaţa mea şi le mulţumesc pentru asta, aşa cum, daţi-mi voie să cred şi să sper, pe cel puţin o parte din cei şase milioane de români care au votat pentru celălalt candidat îi voi convinge că nici nu duc ţara în Rusia, nici nu măresc cota unică, nici nu blochez voturi intenţionat.

Pe o parte dintre ei cred că pot să-i conving şi, mai important, să-i conving pe cei cinci milioane care n-au venit deloc la vot nici pentru Iohannis, nici pentru mine, să le spun că le-am înţeles nemulţumirea sau dezinteresul şi că dacă vreau şi vrem să îi reprezentăm pe români trebuie să îi reprezentăm şi pe ei şi să îi înţelegem, să-i convingem ca data viitoare să vină la vot şi să decidă ei, nu alţii pentru ei. Ştiu că e o provocare foarte mare, dar să conduci Partidul Social Democrat e cea mai mare provocare din această ţară, chiar mai mare decât să fii prim-ministru, aşa încât, împreună cu dumneavoastră, vreau să mergem mai departe cu mari provocări, cu mari proiecte şi cu mari realizări şi sunt convins că o vom face.

Această lecţie legată de turul 2 am încercat să ţinem cont de ea şi nu o spun ca să-l apăr pe Vali Zgonea, o spun ca să vă explic: atunci când am vorbit despre alegerile locale, eu cred că în turul întâi toţi primarii buni din această ţară, cei care şi-au făcut datoria, vor câştiga şi dacă sunt de la PSD, şi dacă sunt de la PC, de la PLR sau PNL. În turul 2, dacă am fi acceptat acest lucru, se pornea din nou maşinăria negativă, maşinăria urii. Or, un primar, ca şi un guvern, nu lucrează doar în ziua alegerilor sau în zilele de campanie, are o datorie faţă de întreaga sa comunitate şi lucrează patru ani fără acele zile de campanie şi eu cred că primarii buni, primarii eficienţi au nevoie chiar mai mult de un mandat pentru a-şi duce la îndeplinire proiectele lor, aşa încât am obţinut în Comisia pentru Cod Electoral să nu schimbăm un lucru care mergea bine, să ne protejăm toţi primarii buni, indiferent de la ce partid sunt, şi vreau să cred că în acest fel facem un bine nu PSD-ului, ci României, având aleşi locali puternici şi legitimi, aşa cum, sincer, nu cred că alegerea indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene e o soluţie mai bună decât alegerea directă, dimpotrivă! O să rămân tot timpul cu convingerea că un preşedinte ales direct e mai legitim şi mai puternic şi mai eficient, dar m-am gândit la ceea ce, evident, se prefigurează, orice preşedinte de consiliu judeţean este imediat un om rău, o ţintă, şi vreau să vedem dacă din propriile noastre greşeli, şi când spun „ale noastre”, ale celor care susţin acest vot indirect, dacă se va dovedi că am avut noi dreptate. Important este că vă rog pe toţi pentru 2016 să vă gândiţi foarte bine ca toţi candidaţii noştri, primari, consilieri judeţeni şi locali, să fie oameni buni, oameni eficienţi şi oameni fără pată.

Este o sarcină dificilă în acest an în România, dar sunt convins că făcând acest lucru vom fi din nou partidul şi alianţa cu cei mai mulţi aleşi locali şi, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, orice piramidă pleacă de jos în sus, nu de sus în jos. Dacă avem baza de aleşi locali, după aceea vom avea baza pentru parlamentari, pentru guvern şi pentru o administraţie eficientă, aşa încât gândiţi-vă ce avem de făcut pentru că da, putem câştiga în 2016. Vreau să câştigăm, în primul rând să ducem la bun sfârşit guvernarea până în 2016, să câştigăm după, pentru că haideţi să spunem adevărul pe care-l ştie toată lumea: doar noi avem o viziune de guvernare. Doar noi avem un program de guvernare, nimeni nu ia în serios opoziţia, doamna Gorghiu, domnul Blaga. Domnul Predoiu a fost ministru, nu poate fi prim-ministru decât dacă-i Alina Bica lângă el să-l înveţe ce să facă, că el nu făcea nimic singur! Lucrurile astea le ştim cu toţii, aşa cum ştim că ceea ce ducem acum la bun sfârşit prin Codul Fiscal este, de fapt, o politică de trei ani, o politică prin care vreau să arătăm că atunci când Partidul Social Democrat este la guvernare, alături de liberali, de conservatori, de UNPR, nu ducem doar politici de stânga, ci putem în primul rând să ducem politici eficiente din punct de vedere economic. Şi da, România s-a dezvoltat, da, România creşte în continuare din punct de vedere economic cu acest guvern social-liberal, pentru că vreau să vă rog să fiţi de acord, să nu uităm, noi suntem social-democraţi, eu sunt social-democrat, dar România are nevoie de o guvernare social-liberală pentru a crea prosperitate şi pentru a încerca după aceea s-o redistribuie către cei care au cea mai mare nevoie.

Asta este o guvernare pe care am dus-o şi pe care vreau s-o ducem mai departe, pentru că n-are cine altcineva. Dacă pe zona economică ne mai luptăm cu adversarii politici, noi zicem 20 cota de TVA, ei zic 19, noi zicem 14% cota unică, ei zic 12, mă rog, mai avem o discuţie, pe zona de social pe ei nu-i interesează! Nu-i interesează viaţa a şase milioane de pensionari, nu-i interesează viaţa a peste un milion şi jumătate de români care lucrează cu salariu minim, nu-i interesează viaţa profesorilor, că d-aia plătim noi acum hotărârile judecătoreşti pentru ce-au făcut ei, nu-i interesează dacă se închid spitale sau dacă la acele spitale au acces toţi, nu doar cei cu bani, nu-i interesează dacă la şcoli ajung doar copiii care au părinţi care-şi permit. Eu vreau să vă spun următorul lucru: doar cu noi la guvernare putem să creăm cu adevărat o societate în care oamenii să aibă şanse egale, după care intră în competiţia economică, dar dacă nu au şanse egale la şcoală şi la spital, cum să-i trimitem în competiţia economică? Suntem singura formaţiune politică, suntem singura alianţă care îmbină dezvoltarea economică cu sprijinul şi incluziunea socială şi, din acest motiv, sunt convins că oamenii ne vor vota şi ne vor sprijini în continuare.

O spun de fiecare dată şi mă bucur că-i deranjează pe cei de la PDL-PNL, cum se numesc acum: ei respectă o singură lege, legea junglei. Cine e mai puternic, cine poate să ia mai mult, mai repede şi să scape! Din acest motiv, noi trebuie să fim cei care luptă contra legii junglei, trebuie să fim cei care, sprijinind egalitatea de şanse, pot după aceea să asigure o competiţie corectă şi vreau să vă spun că aceste idei nu sunt ale noastre, nu sunt neapărat ale social-democraţilor sau ale socialiştilor. O să vă spun tot dintr-un preşedinte american, care nu era nici social-democrat, era doar democrat, e adevărat, nu socialist, care a zis că adevăratul test al progresului Americii nu e dacă adăugăm abundenţă la cei care au deja, ci dacă reuşim să-i ajutăm destul pe cei care au puţin. Nu cred că era socialist, nu cred că dădea pomeni electorale, preşedintele Roosevelt cred că vorbea despre o societate în care ne dorim cu toţii să trăim.

Cu cine o să guvernăm în continuare? Vă spun: cu Uniunea Social Liberală, cel mai important şi mai corect proiect politic din ultimii douăzeci de ani. Vreau să vă spun că eu cred în acest proiect, cred că faţă de revenirea pedelismului la guvernare putem împreună, aşa cum am fost acum, să guvernăm bine până la sfârşitul lui 2016 şi după 2016 şi o spun cu încredere, UNPR şi Gabi Oprea au fost nişte adversari teribili în 2010-2011, dar de atunci au fost cei mai loiali parteneri ai noştri şi am încredere că vor fi în continuare alături de noi, aşa cum cred că cele mai bune idei liberale din programul Uniunii Social Liberale au venit de la Călin Popescu Tăriceanu, de la Daniel Constantin, care e cel mai vechi ministru, va juca alături de mine în filmul „Greu de ucis”, cred!, şi cred în faptul că cei doi parteneri ai noştri, Partidul Liberal Reformator şi Partidul Conservator, împreună, vor putea să reprezinte locul lăsat gol de către fostul PNL, şi anume politici liberale, locul în familia liberal-europeană, lucrurile de guvernare pe care noi, Partidul Social Democrat, trebuie să le punem în programul cu care guvernăm o ţară întreagă, nu doar o ţară a votanţilor PSD sau a celor care cred în social-democraţie. Am încredere în partenerii noştri, vreau în continuare să nu fie o guvernare doar de stânga, ci o guvernare social-liberală, şi mai cred un lucru: de la ei ne vin ideile bune privind competiţia, performanţa, dar noi nu trebuie să uităm că suntem singurii care se gândesc la o societate omenoasă, o societate în care să poţi să trăieşti, nu să mori dacă nu faci parte din cei care cred în legea junglei şi această obligaţie a noastră, acest crez şi ideologie, este doar a Partidului Social Democrat şi încă mulţi ani de-acum încolo milioane de români vor avea nevoie, vor crede şi vor fi alături de noi.

În 2016 o să ne confruntăm cu o opoziţie, din nou o spun între noi, că sigur nu se dă la televizor, destul de impotentă. Întâi au zis că vor face majoritate cu domnul Geoană şi cu domnul Vanghelie. A murit ideea. Acum stau şi aşteaptă, cred că o să ne dea DNA-ul jos de la guvernare şi vin ei! La anul o să spere că o să câştige Klaus Iohannis alegerile parlamentare. Stimaţi colegi, avem de făcut un singur lucru: să le aducem aminte oamenilor ce au făcut pedeliştii care azi se numesc penelişti atunci când au fost ei la guvernare şi cât de greu ne-a fost să îndreptăm toate relele lor şi atunci vă spun sigur că oamenii vor vota cu mintea şi cu sufletul şi vor fi alături de noi.

În final, vreau să vă spun un singur lucru: aşa cum în 2010 nimeni nu credea că vom câştiga şi am câştigat, poate că şi în 2015 mulţi sunt pesimişti. Eu sunt absolut convins că vom fi din nou Pasărea Phoenix care renaşte din propria-i cenuşă, că din nou cei care ne-au cântat prohodul vor rămâne cu prohodul şi că noi ne vom face datoria nu faţă de cei de-aici, din sală, militanţi, şefi, primari, ci faţă de milioanele de oameni care nu au nicio altă speranţă şi n-au încredere în nimeni altcineva. Vă propun un singur lucru: să fim alături de ei, să nu-i dezamăgim şi să avem curaj.

Vă mulţumesc! Să fiţi alături de mine în toate aceste bătălii!