Despre obezitatea infantila si riscurile ei pe termen lung

0
48

Obezitatea la copii nu presupune doar kilograme în plus și stimă de sine scăzută, ci atrage și alte probleme de sănătate, precum diabet, boli gastrointestinale sau cardiovasculare. Din fericire, există soluții.

În România, 1 din 4 copii se confruntă cu probleme de greutate, iar în lipsa unor măsuri de prevenție, educație și tratament, Federația Mondială a Obezității estimează că România va avea până în 2030 peste 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani suferind de obezitate. România ocupă locul al doilea în Europa când vine vorba de obezitatea infantilă, iar responsabile pentru această afecțiune pot fi dietele nesănătoase, în combinație cu lipsa activității fizice.

Consecințe asupra sănătății celor mici

Obezitatea reprezintă o tulburare cronică a stării de nutriție însoțită de creșterea greutății corporale pe seama expansiunii țesutului adipos, ca rezultat al dezechilibrului balanței energetice. Copiii sunt mai predispuși să păstreze excesul ponderal la maturitate și să dezvolte boli cronice netransmisibile la o vârstă mai fragedă. Riscurile depind parțial de vârsta de debut și de durata obezității.

Cele mai semnificative consecințe asupra sănătății ale excesului de greutate în copilărie, care, de regulă, nu se manifestă clinic până la vârsta adultă, includ:

  • boli cardiovasculare (în principal boli de inimă și accident vascular cerebral);
  • diabet zaharat;
  • tulburări musculo-scheletale, în special osteoartrită;
  • anumite tipuri de cancer (endometrial, mamar și de colon).

Cauzele obezității în copilărie

Cel mai important factor este schimbarea globală a dietei spre una densă caloric (bogată în grăsimi și zahăr) și limitarea alimentelor ce asigură aportul de vitamine, minerale sau alți micronutrienți. Al doilea factor îl reprezintă reducerea nivelului de activitate fizică din cauza schimbărilor petrecute în societate, pandemiei de coronavirus, modificării stilului de viață, creșterii activităților recreative sedentare, schimbării modului de transport, dar și creșterii urbanizării.
Spre deosebire de majoritatea adulților, copiii și adolescenții nu pot alege mediul în care trăiesc sau alimentele pe care le mănâncă. Ei au o capacitate limitată de a înțelege consecințele pe termen lung ale comportamentului lor. De aceea, stilul de viață al întregii familii trebuie schimbat pentru a elimina și preveni obezitatea la copii.
Slăbirea într-un mod sănătos se face împreună, este un proces lent ce necesită răbdare și voință din partea tuturor membrilor familiei și implică acțiuni care țin de nutriție, mișcare, hidratare.

Ce rol au familia și factorii genetici

Cu unul sau ambii părinți obezi, copiii cu vârsta de cinci ani sau mai mici prezintă un factor de risc pentru apariția obezității. Deși problemele de greutate pot avea cauze genetice, nu toți copiii care provin din familii supraponderale vor fi afectați de obezitate.
Obiceiurile nesănătoase ale familiei – fie că este vorba de restricții sau excese – sunt doi factori de risc modificabili care ar putea avea un impact important asupra comportamentului alimentar al copiilor.

Tratamentul obezității infantile

Acesta trebuie să aibă loc într-un cadru clinic, după o evaluare amănunțită și adecvată.
Un examen medical și analize de sânge pot arăta dacă este vorba despre o cauză medicală. Corectarea obiceiurilor alimentare se face lent și cu pași mici. Prescrierea programelor de management al greutății, oferirea de sfaturi nutriționale sau implementarea altor intervenții individuale pentru copilul suferind de obezitate trebuie să fie realizate de medicul pediatru, medicul de familie, dieteticianul sau de alte cadre medicale cu studii de specialitate.

Kilogramele în plus și suferința emoțională

 

Mitul conform căruia copiii și adolescenții supraponderali nu sunt îngrijorați de greutatea lor sau fac puțin efort pentru a încerca să-și controleze greutatea este cât se poate de neadevărat. Copiii cu obezitate, de ambele sexe, sunt foarte conștienți de problemele pe care le au, de forma și dimensiunea corporală, la care se adaugă o stimă de sine scăzută. Toate aceste elemente determină atât o suferință emoțională și o mai slabă performanță școlară, cât și o voință scăzută.

 

Domeniul nutriției pentru copilul obez este unul delicat, iar o abordare restrictivă poate duce la efecte neplanificate și dăunătoare sănătății cum ar fi înfometarea, vărsăturile, abuzul de laxative, diuretice și fumat pentru a suprima pofta de mâncare

 

 

 

sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/obezitate-infantila-greutatea-ii-afecteaza-sanatatea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.