Despre adevărata „Brazda lui Novac”

552

Mulți au auzit de termenul „Brazda lui Novac”, fie că sunt craioveni sau nu, însă foarte puțini știu ce reprezintă. De aceea, mi-am propus ca prin fotografiile ce sunt atașate, să arăt adevărata „Brazda lui Novac”.

Pe înțelesul tuturor, Brazda este un șant deosebit de mare (14 m lățime și 3 m adâncime) care se întinde de undeva de lângî localitatea Hinova jud. Mehedinți, până aproape de Brăila. El a fost săpat prima dată de către împăratul Traian, la dimensiuni mai mici, și adus la dimensiunile cunoscute astăzi, de către împăratul Constantin cel Mare.

S-a dorit a fi pe lângă un obstacol în calea populațiilor migratoare și o graniță a Imperiului Roman mai ales începând cu împăratul Constantin cel Mare. Pe la mijlocul secolului IV a fost abandonat de către romani.

Acest imens șant trece și prin Craiova, chiar prin cartierul care îi poartă numele dar azi nu se mai vede. În epoca medievală a fost botezat cu numele „Brazda lui Novac”. Iată însă că în anul 2004, această „brazda” sau șanț, cum doriți să-i spuneți, a fost identificat cu precizie la marginea Craiovei, aproape de „Dezbenzinare” lângă fostul sau actualul poligon militar și, foarte important, este perfect vizibil de pe Centura Nord a municipiului. Aparent, arată ca oricare șanț, în realitate însă, îi datorăm numele unui cartier al Craiovei și mai mult de-atît, chiar numele municipiului nostrum, dar aceasta este altă poveste pe care o voi spune altădată.

[print_gllr id=297]