Deputatul Florinel Stancu: PSD dezvoltă măsuri active de asistență socială

463

Deputatul Florinel Stancu declară că persoanele cu dizabilități, mamele care își cresc în condiții dificile copiii, persoanele care primesc alocații de refugiați, ajutoare de urgență, de înmormântare, stimulente de inserție, nu pot fi dușmanii României sau bugetului de stat, după cum declară opoziția parlamentară.

Parlamentarul social-democrat Florinel Stancu susține că declarațiile opoziției despre faptul că „jumătate din cetățenii României sunt asistați social” nu reprezintă decât minciuni rostite cu rea-voință.

“De prea mulți ani auzim la televizor, în ziare, la proteste, pe la tribuna Parlamentului, acuzații nefondate și mesaje de ură adresate persoanelor care beneficiază de asistență socială. A devenit un clișeu pentru o parte a presei și un grup redus de persoane publice să spună că Partidul Social Democrat vrea „să transforme România într-o țară a asistaților sociali”. Eu nu știu dacă aceste persoane au habar ce reprezintă asistații sociali. De foarte multe ori îi prindem vorbind în necunoștință de cauză sau manipulând grosolan poporul.  Conform datelor Institutului Național de Statistică din anul 2017, în România, numărul de beneficiari de drepturi bănești și asistență socială era de 6,5 milioane de persoane, din care 3,7 milioane (adică 57% din acest număr) îl reprezintă copiii care primesc alocație de stat până la vârsta de 18 ani, iar 1,55 milioane sunt persoane cu dizabilități sau persoane care îngrijesc oameni neputincioși.

De asemenea, 280 de mii de persoane primesc alocații pentru susținerea familiei (sume acordate familiilor monoparentale sau celor în cadrul cărora veniturile salariale per membru de familie sunt foarte mici), iar 138 mii sunt persoane care primesc indemnizație pentru creșterea copiilor.  Oameni  nuni, treziți-vă! Copiii, persoanele cu dizabilități, mamele care își cresc în condiții și așa dificile copiii, persoanele care primesc alocații de refugiați, ajutoare de urgență, de înmormântare, stimulente de inserție, nu pot fi dușmanii României sau bugetului de stat.  Așa ați ajuns să calculați banii? Asta este soluția dumneavoastră pentru a crește veniturile la buget? Îmi pare foarte rău.

Acum vreau să le dau o veste tuturor demagogilor din această țară. Vom continua să sprijinim copiii și mamele din România an de an. Ne propunem să le majorăm alocațiile cât putem, așa cum am făcut-o de fiecare dată când am găsit posibilități la buget. Statul urmează să ofere sume suplimentare pentru copiii familiilor sărace, dar condiția va fi ca aceștia să meargă la școală.

În privința persoanelor care beneficiază de ajutor minim garantat, am adoptat un nou proiect de lege care reglementează modul în care sunt distribuite ajutoarele sociale. Noul act normativ prevede faptul că pentru a beneficia de ajutor social trebuie să fii în căutarea unui loc de muncă și să fii înscris la Agenția Teritorială pentru Ocuparea Forței de Muncă. Toate măsurile pe care coaliția de guvernare PSD-ALDE le-a adoptat, demonstrează că noi ne-am propus nu doar să diminuăm măsurile pasive de ajutor social, ci să dezvoltăm măsuri active de asistență socială. Stimularea participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune socială este un exemplu. Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin doamna ministru Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că sprijină cu suma de 2.250 de lei, echivalentul a 500 de euro, lunar, fiecare angajator care încadrează șomeri și beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru o perioadă de până la cinci ani. Această creștere a subvențiilor acordată angajatorilor va descuraja dependența anumitor persoane de măsurile de asistență socială și va reduce și mai mult șomajul în țara noastră.

Sper ca toate aceste argumente, dovezi clare de acțiune, să vă ajute să scăpați de acest mesaj populist, bazat pe ură față de cei aflați în situații grele. În primul rând, este o exagerare atunci când se spune că Romania este un stat social, pentru că nu este deloc aşa, din contră. Regret să constat faptul că suma alocată de statul nostru, în pofida majorărilor efectuate de PSD în ultimii 2 ani, pentru beneficiarii de șomaj, pensii, indemnizații pentru creșterea copiilor și pensie de handicap, este mult mai mică decât a unor state mai dezvoltate din Uniunea Europeană. România cheltuie doar 3,2% din cheltuielile guvernamentale pentru familie și copii, față de 3,6% cât aloca Germania sau 4,4% cât alocă Franța pentru același tip de beneficii. În al doilea rând,  noi cheltuim doar 0,2% din PIB pentru combaterea excluziunii sociale, numărul persoanelor cu venit minim garantat intrând în această categorie, față de 0,8% cât reprezintă media Uniunii Europene. Nu poți să acuzi o guvernare atunci când încearcă să ajute cetățenii. Nu poți să-i urăști pe oamenii cu venituri mici doar pentru faptul că nu au avut unde să muncească. Cu toate criticile și minciunile opoziției, Partidul Social Democrat va majora ajutorul destinat mamelor, copiilor, șomerilor, pensionarilor, tuturor persoanelor aflate la limita sărăciei care își doresc un nivel de trai mai bun”, a declarat deputatul social-democrat.