„De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”

391

cetatea banieiCasa de Cultură „Traian Demetrescu” vă invită joi, 4 iunie 2015, ora 18:00, în Salonul Medieval, la o nouă ediţie a manifestării „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”. Invitaţi în cetate sunt Mihai Măceş şi Eleanor Mircea. Această ediţie se va deschide cu prezentarea scurtmetrajului „Bon Voyage”, care a câştigat premiul III la concursul „Dis-moi dix mots… que tu accueilles” www.dismoidixmots.culture.fr. Autoarea scurtmetrajului este Andrada Băleanu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Moderatorul întâlnirii este dr. Petrişor Militaru.

Manifestarea este inclusă în programul activităţilor dedicate Zilelor Municipiului Craiova, ediţia a XIX- a 2015.

Mihai Măceş (numele real – Mihai Ştefan) s-a născut la 23 august 1951, în comuna Măceşu de Sus, judeţul Dolj, și este absolvent al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Craiova. A debutat în presa literară în revista „Ramuri”, iar editorial în volumul colectiv „Continuitate”, editat de Centrul Creaţiei Populare Dolj, în 1977. A mai publicat volumele „Golful luminii” (poezie, Editura „Scrisul Românesc”, Craiova, 1982), „Carte cu povești” (poezie pentru copii, Editura „Literatorul”, Craiova, 1992), „Dintotdeauna vocalele” (poezie, Editura „Meridian”, Craiova, 1993), „Carte de învățat” (poezie pentru copii, Editura „CugetareaTigero”, Craiova, 1996), „Romantic într-un veac barbar” (poezie, Editura „Ramuri”, Craiova, 2011). În ianuarie 2014 și-a lansat, la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, volumul „Adamice” (poeme, poezii, haiku-uri, Editura „Autograf MJM”, Craiova), iar în 2015 volumul „Etice”, Editura „Aius”.

Eleanor Mircea este profesor de limba engleză la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova. În 2003 a obţinut doctoratul în literatură cu teza „Proza fantastică românească sub comunism”, coordonată de prof. dr. Eugen Negrici. A publicat articole în revistele de cultură „Mozaicul”, „Scrisul românesc”, „Ramuri”.

 „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei” este o manifestare care şi-a propus să familiarizeze publicul cu poezia craioveană contemporană. La aceste întâlniri sunt prezenţi doi poeţi craioveni, un tânăr şi un senior. Pe lângă faptul că vor citi din creaţia proprie, aceştia vor avea ocazia să împărtăşească celor de faţă impresia pe care poezia tânără o face unui poet consacrat şi modul în care un poet tânăr receptează poezia contemporană. La finalul întâlnirii, poeţii invitaţi răspund întrebărilor din public.

INTRAREA PUBLICULUI ESTE LIBERĂ!