De ce nu se justifică arestul preventiv în cazul Cristinei Calangiu

393

cristina calangiuÎn prag de seară, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova ne-a anunțat că fostul viceprimar al Craiovei, Cristina Calangiu, a fost reținută 24 de ore pentru ”săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată”.

Primele acte infracționale săvârșite de Cristina Calangiu s-au petrecut între ani 2006-2009 după cum ne anunță procurorii DNA, dar au așteptat să mai comită unele în perioada 2012-2014, ca viceprimar, ca să o poată aresta preventiv în 2015. Ca la nebuni!

Ce pericol public reprezenta Cristina Calangiu ca să fie arestată preventiv? Nu știu! Dar știu că este o practică în România ultimelor luni. Din păcate, excepția a devenit regulă generală.

Dacă fostul viceprimar al Craiovei a comis acte care contravin legilor în vigoare este clar că trebuie să plătească pentru ele. Dar asta în condițiile legii. În urma unui proces, în care o instanță de judecată dă un verdict definitiv și irevocabil.

În cazul în care faci din excepție regulă generală și instanța de judecată te declară nevinovat, cine îți mai dă înapoi zilele de arest preventiv? Nimeni. Plătește procurorul cumva pentru decizia luată? Nu.

De aceea nu văd rostul arestului preventiv, în cazul Cristinei Calangiu dar și în cazul altora, după o perioadă atât de mare. Într-un stat de drept trebuie să funcționeze prezumția de nevinovăție, pentru toată lumea și atunci când este cazul, și cei anchetați îndeplinesc criteriile excepției, adică a arestului preventiv, să fie aplicată legea. Altfel poți vorbi despre orice altceva, dar nu de stat de drept.

Nu cunosc dovezile din dosar, de aceea nu comentez pe marginea infracțiunii de care este acuzată Cristina Calangiu. Dar ca unul care a scris despre Cristina Calangiu când era director la Spitalul Județean, când alții o pupau în fund, pot să spun că arestul preventiv și în cazul ei, ca și în cazul altora, mi se pare un abuz din partea procurorilor DNA și sper ca judecătorul să nu prelungească această măsură.

Numai în urma judecării pe fond a cazului putem afla dacă fostul viceprimar al Craiovei este sau nu vinovat. Restul e circ!