De ce nu s-au mai prezentat la întâlnirea cu rușii ”oameni de ştiinţă români” de la Universitatea din Craiova?

0
282
foto: cvlpress.ro

Unii se joacă… cu focul! De ce? Or fi piromani!

Dar să începem, cu începutul. Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova stabilesc crearea unui eveniment cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România.

Odată apropierea datei conferinței, și aflându-se de eveniment, în unele birouri începe puțină agitație.

Încep să curgă niște întrebări, la care unii nu au răspunsuri și vine decisiva: purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, dă o declarație agenției Tass, preluată de Rador, în care anunță semnarea unui Memorandum de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova si ”crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural”.

„Programul forumului dedicat acestui jubileu include şi desfăşurarea unui simpozion ştiinţific internaţional cu participarea unor renumiţi oameni de ştiinţă ruşi şi români. Este planificată semnarea Memorandumului de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Acesta prevede crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. Astfel, va fi creată o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne”, a spus Maria Zaharova.

Șoc! Declarația devine știre și în România. Conducerea Universității din Craiova ia atitudine și încearcă să iasă dintr-o situație delicată. Neagă semnarea oricărui Memorandum, neagă orice altă legătură sau cooperare cu Federația Rusă, cu excepția celor universitare și își arată stupefacția față de declarația purtătorului de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova:

“De asemenea, ne exprimăm stupefacţia cu privire la implicarea numelui Universităţii din Craiova în acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atât mai mult cu cât asemenea acorduri interinstituţionale pot fi semnate doar de rectorul universităţii, după aprobarea lor în Consiliul de Administraţie şi în Senatul universitar”.

Lect.univ.dr Florin Păsătoiu, unul dintre organizatorii evenimentului de ieri, de la Biblioteca Județeană, a vrut să lase impresia că scandalul a fost unul creat de presă, nicidecum de declarația purtătorului de cuvânt MAE rus. Total fals!

Dar, încercând să îl întelegem, nu putem trece totuși peste stupefacția și întrebarea celor de la Universitatea din Craiova: cu ce scop a implicat Maria Zaharova numele instituției mai sus amintite într-un astfel de context?

Și unde au fost ”oamenii de știință români”, pentru că nu l-am văzut decat pe Gabriel Vlăduț, și nu sunt sigur din partea cărei organizații sau instituție a fost prezent, pentru că sigur nu ca președinte al Camerei de Comerț și Industrie Dolj cum a dorit să lase de înțeles. Nici presa nu prea a mai fost interesată de întâlnire.

De ce profesorii universitari, doctorii, academicienii, istoricii și diplomații de la Universitatea din Craiova nu au participat la eveniment? Știu sigur că unii și-au droit cu ardoare. Ce sau cine i-a oprit? Este și aceasta o întrebare.

Organizarea acestui eveniment și întorsătura posibilă pe care o putea lua, mi-a amintit de vorba unui amic, deloc de natura diplomatică, dar clar pe întelesul unora care au dorit să arate mai mult decât pot: ”Dacă nu știi la cai, nu intra în grajd”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.