De ce ne place jazz-ul?

473

casual band 1Este jazz-ul ,,o mâncare“ greu de digerat? Pentru mulți este acel acord de note care se aude pe fundalul unui restaurant pretențios. Răspunsul la această întrebare nu ține de nicio rațiune muzicală, ci mai degrabă de capacitatea artistică, reflectată de aspectul social.

Industria muzicală pune bază pe produse realizate după calapodul celui care acceptă repede, fără analiză, care se lipeşte pavlovian de un automatism auditiv şi comportamental, bucuros că pe moment şi-a potolit nevoia de divertisment.

Sinceritatea jazz-ului și imposibilitatea de a fi contrafăcut şi băgat la produs nu îi atrage pe speculanți. Vânzarea de idei spontane și sentimente reale este dificilă.

Poate că cerințele intelectuale ar fi principalul motiv pentru care mulți se feresc de acest gen muzical.

Jazz-ul este pasiune, tristețe, răzvrătire pentru libertate. Copilul nelegitim al tonalităților de blues africane și al influențelor europene, năcut undeva la începutul secolului XX, în sudul Statelor Unite ale Americi, te trece în câteva secunde prin mii de stări.

Copilul rebel ajuns la maturitate face ca instrumentele muzicale să prindă viaţă, spunându-și povestea cu o sinceritate crudă.

Bazat pe improvizație, jazz-ul se simte, nu se înțelege. Cu cât a evoluat mai mult, cu atât puterea lui de a exprima libertatea a fost mai mare.

A rezistat tuturor încercărilor de manipulare, datorită tinerilor frumoși, tineri și educați care au decis să rămână în afara sistemului marketing-zat, creându-se astfel o nișa incoruptibilă.

Dacă îți dorești să asculți jazz în Craiova, trebuie doar să cauți. Sigur vei găsi. Avem tineri care ”s-au refugiat” în brațele acestui stil liber, plin de neconformism și pasiune.

Un exemplu este pasiunea celor de la Casual QUARTET din Craiova, care le-a adus și o  nominalizare la secțiunea “Revelația anului” în cadru Galei Premiilor de Jazz – Premiile MUZZA.

Bogdan Uță, Ionuț Drăniceanu, Traian Barbu și Florin Davițoiu vor fi prezenți la cel mai important eveniment anual pentru acest gen muzical. Le dorim baieților succes și le mulțumim că ne aduc jazz-ul în viața noastră.

 De ce ne place jazz-ul? Pentru că  uneori vrem să fim pur și simplu noi și să ascultăm doar de sinele nostru.