Cum vor fi aleși primarii, consilierii locali și parlamentarii

413

comisia de cod electoralImediat după alegerile prezidențiale, în Parlamentul României a fost formată o Comisie care să lucreze la un Cod Electoral, după 25 de ani simțindu-se nevoia ca legile electorale să fie îmbunătățite și să fie aplicate în mod unitar.

Ieri, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a postat pe o rețea de socializare primele decizii la care a ajuns Comisia:

”În cadrul Comisiei de Cod Electoral de astăzi (10 februarie 2015) am stabilit în unanimitate ca primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin, iar alegerile consilierilor locali să fie pe liste.

Am fost cu toții de acord că avem nevoie de o modalitate strictă de evidență a cetățenilor români din străinătate, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2009 și 2014.

Parlamentul va avea un număr fix de membri, semnificativ mai mic decât cel din prezent, iar ambele Camere vor fi alese prin același sistem de vot.

Am propus ca membrii comisiei să se împartă în trei subcomisii care să lucreze separat: la legea partidelor şi la legea finanţării partidelor, la legea alegerilor locale, la legea alegerilor parlamentare.

Sunt convins că dialogul deschis dintre toți membrii Comisiei va reuși să schimbe percepția greșită a co-președintelui ‪PNL”.