Cum se prezintă pe Facebook orașele din județul Dolj

516
foto: facebook Zig Zag prin Romania
foto: facebook Zig Zag prin Romania

Vom încerca să aducem în atenția cititorilor orașele și comune din județul Dolj, cu bunele și relele prin care oamenii, cu istoria lor și cu speranțele de viitor pe care le au.

Până să scriem despre  chestiuni legate de administrație, bani publici, politică, trai de zi cu zi, am intrat pe cel mai vizitat site de socializare, Facebook, să vedem cum stau orașele și municipiile la prezentarea online.

Primăria municipiului Băilești are o poză postată. Nimic altceva! Cu toate acestea 128 de persoane au dat like. Dacă nici în orașul lui Amza Pellea și al zaibărului nu ai ce promova! Slab, foarte slab. Sau doar lipsă de interes.

Primăria orașului Bechet nu are o pagină, ci un cont, cu vreo 700 de prieteni. Ultima postare care are legătură cu activitatea administrației publice locale este din 28 Februarie 2014. De atunci și până în prezent nimic interesant. Poate și din cauză că primarul ales a pierdut un proces cu ANI, și nu mai este în funcție.

Primăria orașului Filiași, practic, nu există pe Facebook. Cineva a creat o pagină care are 28 de like-uri, dar nimic postat. De ce? Nu am idee. Așa cum nu îmi explic multe lucruri care se întâmplă în acest oraș.

La Segarcea nici măcar nu s-a încercat crearea unei pagini sau a unui cont din partea cuiva de la Primărie. Poate viitorul primar va avea o aplecare mai mare către rețelele de socializare și promovarea online a localității. Și ei au cu ce se lăuda.

O impresie bună face Primăria Calafat. Are 252 de like-uri și ultima postare este din data de 1 februarie 2016, legată de votarea bugetului. De pe pagina Primăriei aflăm că orașul a fost vizitat de echipa Zig Zag România care ”a mărşăluit prin Calafat!”

Trebuie spus că cei de la Zig Zag România le-a dat o lecție site-urilor de știri locale, vizitând orașul și prezentându-l întro lumină favorabilă.

”Echipa Zig Zag a mărşăluit prin Calafat!

Nu ca să declarăm război, ci ca să descoperim frumuseţile oraşului de la frontiera cu Bulgaria! Prima ţintă? Palatul Marincu!

După ce ni s-a stricat o maşină, am trimis primul detaşament de zigzageri cu cealaltă maşină pe un ger năprasnic de -20 de grade.

Chiar şi aşa putem spune că suntem norocoşi. Am avut doi ghizi faini: Dragoş Andreescu din ‪#‎AsociaţiaMonumentePierdute şi „străjerul” artelor şi al valorilor româneşti, doamna Letiţia Sterian. Cei 73 de ani ai artistei păreau să fie de formă în buletin. În realitate am cunoscut o persoană plină viaţă şi poveşti. Împreună am vizitat minunăţia arhitecturală şi am dârdâit în cel mai profesionist mod (iarna muzeul nu este încălzit, din păcate).

Ce trebuie să ştii despre Palatul Marincu:

  • i-a aparţinut lui Ştefan Marincu, un om bogat şi influent, primar al Calafatului între 1911-1914.
  • A fost construit între 1904-1908.
  • stilul este neo-clasic francez cu influenţe de baroc şi roccoco.
  • în prezent este sediul Muzeul de Artă şi Etnografie din ‪#‎Calafat.

Ce am descoperit aici?

Colecţii ale marilor pictori români (scenele din Războiul de Independenţă sunt superbe!), obiecte de artă populară şi o secţie de istorie la subsol.

Marea Sală a Oglinzilor îţi taie respiraţia! emoticon smile

Vom reveni curând cu mai multe informaţii şi impresii despre Palatul Marincu!

Până atunci, lasă-ne un comentariu cu părerea ta. Ce alte obiective n-ar trebui să ratăm cât suntem în judeţul ‪#‎Dolj? O seară caldă să ai!”, spune Zig Zag România.

dabuleni fbCel mai bine se prezintă Primăria orașului Dăbuleni. Poze postate de la lucrările în desfășurare, evenimente din viața localității și pe alocuri, clipuri video. Ultima postare este de la data de 4 ianuarie 2016. De departe este și pagina de Facebook cu cele mai multe like-uri, 1221. Este evident că cineva se ocupă de această parte de online. Autoritățile locale din Dăbuleni au înțeles importanța rețelelor de socializare.

Situația nu este un satisfăcătoare. De ce să nu te promovezi, când nu te costă nimic? Unele dintre primării au site-uri proprii, dar nici acelea actualizate toate.

În perioada următoare vom privi și în ograda online a celorlate primării, să vedem cât de conectate sunt la lumea virtuală, și dacă au învățat în acești ani să își prezinte marfa întregii lumi.