Cum a devenit campioana europeană la lupte libere Ștefania Priceputu

420

stefania priceputuSportiva anului 2014 în Dolj, luptătoarea Ștefania Priceputu se anunță o candidată serioasă la această distincție și în anul 2015. Sportiva craioveană, care se află în dublă legitimare cu CSM Craiova și LPS “Petrache Trișcu” Craiova, continuă șirul performanțelor remarcabile la nivel internațional.

Săptămâna trecută, în cadrul Campionatului European de lupte libere pentru cadeți desfășurat la Subotica (Serbia), Ștefania a devenit campioană europeană în limitele categoriei de 43 kg, după un parcurs competițional fără cusur. Doar două puncte a pierdut luptătoarea craioveană, în semifinale, făcându-i-le practic cadou adversarei din Adzerbaijan.

În cele din urmă, sportiva noastră s-a impus cu 6-2 în fața azerei Anyur Jamalova și a avansat în finală, unde a întâlnit-o pe Veroncia Ryabolova, din Ucraina. Nici aceasta nu a putut face față formei pe care luptătoarea din Bănie a prezentat-o și a cedat cu scorul de 7-0 în compania craiovencei.

În primele două dispute, Ștefania a trecut la pas de poloneza Kinga Kapica (10-0) și de slovaca Anna Kurczova (6-0).

“La concurs a fost foarte greu, dar m-am mobilizat bine și am reușit să câștig. Am avut emoții în finală, mă uitam la scor și îmi era puțin frică să nu îmi ia puncte în ultimele secunde și să mă învingă, pentru că se poate întâmpla. Am încercat să fiu cât de atentă pot. Am ascultat și de indicațiile antrenorului meu, Valentin Boboșca, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru că a fost lângă mine mereu și m-a susținut, și de antrenorii mei de la lot. Primul adversar pentru mine a fost cântarul, am slăbit 5-6 kilograme în două săptămâni și asta o fac cam înainte de fiecare concurs. Mă mobilizez foarte bine la concursuri, știu ce mă așteaptă pe saltea, că adversarele sunt dificile, există și emoții. Când intru pe saltea, toată lumea are așteptări mari de la mine. Dar mie nu îmi place să mă laud, eu vreau în continuare să fiu cât mai bună și antrenorii să fie mândri de mine.”, a declarat Ștefania Priceputu.

Prezența antrenorului ei, Valentin Boboșca, la concurs a contat mult pentru evoluția Ștefaniei Priceputu, care la campionatul mondial de anul trecut a ratat podiumul pentru că a simțit lipsa indicațiilor antrenorului care a crescut-o.

“La mondiale am luat locul cinci, pentru că am simțit lipsa antrenorului meu. Când este lângă mine, simt că mă ajută cu multe, ceea ce este diferit față de relația cu antrenorii de la lotul național. Și ei încearcă mult să mă ajute, dar nu este aceeași atracție. Am început luptele cu domnul antrenor Boboșca și dacă nu era dânsul nu ajungeam aici.”, a spus luptătoarea craioveană.

După rezultatul din Serbia, sportiva craioveană a fost felicitată de către prieteni și colegi, iar ea le-a promis că vor avea în continuare motive de laude.

“M-au felicitat prietenii, mi-au spus să o țin așa în continuare, că sunt o sportivă bună, iar eu le-am răspuns că o să mă felicite și în viitor, pentru că voi munci și voi face mai departe performanță.”, a afirmat Ștefania.

Ea a prins gustul podiumului internațional după ce a obținut o medalie de bronz anul trecut la Campionatul European de la Samokov, atunci propunându-și ca în viitorul apropiat să urce pe prima treaptă.

“Primul an când am fost la europene am avut foarte multe emoții, nu știam că înseamnă atât de mult pentru mine că am luat locul trei. Dar toată lumea mă felicita și îmi spunea că e foarte bine pentru primul an, că ei nu au luat nici măcar locul cinci. Era și ziua mea când făcusem 15 ani,eram foarte fericită. Atunci am participat la categoria 40 de kg, dar după am urcat la 43, am muncit mai mult. Am zis că nu mai vreau să mă uit de pe locul trei la cea care stă pe locul unu, mi-am propus să fiu numai eu acolo. De la orice concurs am învățat ceva, am căpătat mai ultă experiență, ca la următoarele campionate mondiale și europene să știu mai multe. Am învățat de la antrenorii mei că trebuie să dorm seara, să nu am tangențe cu nimeni, să fiu ascultătoare și le mulțumesc din suflet pentru asta.”, a adăugat luptătoarea din Bănie.

În continuare, sportiva craioveană se pregătește de Campionatul Mondial de cadeți, care va avea loc la începutul lunii septembrie, unde speră să cucerească medalia de aur. “A fost o vară încărcată, am avut și mondialele pe plajă, unde m-am luptat cu adversare mai mari ca mine, ca vârstă și kilograme, dar am reușit să înving. În continuare vreau să ies campioană mondială și pe saltea, la campionatul mondial din acest an, iar pe viitor, la juniori, seniori, sper să fiu tot acolo, pe prima treaptă a podiumului.”, a încheiat Ștefania Priceputu.

“Sperăm ca autoritățile locale sau vreun sponsor să o ajute pe Ștefania”

Talentata luptătoare craioveană nu are o situația materială tocmai bună. Atunci când nu este la lotul României, Ștefania Priceputu locuiește într-o cameră mică, la sediul CSM Craiova, și mănâncă la cantina de la Colegiul Național “Frații Buzești”. Antrenorii Valentin Boboșca și Petre Banciu speră ca după acest rezultat autoritățile locale sau sponsori privați să se implice și să o ajute pe sportivă.

“Sper ca autoritățile locale să se implice, e păcat pentru o sportivă de valoarea Ștefaniei Priceputu ca autoritățile să nu se implice. Ea are o situația materială precară, practic nu are unde să stea. Când nu este la lotul României, stă într-o cameră mică la sediul CSM Craiova și mănâncă la cantina de la colegiul național Frații Buzești. Vara trecută am luat-o eu la țară la mine, ca să uite de greutăți și să aibă o vacanță. Vreau ca ea să muncească în continuare și să aibă o viață bună. Sperăm ca autoritățile sau un sponsor să ne ajute să aibă și ea o locuință proprie.”, a declarat Valentin Boboșca, antrenorul sportivei.

Tehnicianul de la CSM Craiova, Petre Banciu, a explicat de ce clubul sportiv nu îi poate oferi o premiere consistentă: “Problema cu premierile este că legea nu permite cluburilor să premieze atâta timp cât nu există ceva oficial din partea ministerului. Iar și atunci, premierea efecutată de către cluburi trebuie să reprezinte jumătate din suma pe care ministerul o oferă. De asta, sperăm ca sponsorii să fie mai darnici și să o ajute.”, a explicat Petre Banciu.

“O felicit sincer pe Ștefania pentru această mare reușită și trebuie ca ea să fie un exemplu pentru ceilalți sportivi. Sperăm ca și autoritățile locale să fie alături de ea, este foarte tânără, are nevoie de sprijin pentru că are o situație mai deosebită. Toți factorii trebuie să se implice în problemele sociale ale acestei sportive, care ne-a bucurat foarte tare când în Sala Sporturilor din Subotica s-a cântat imnul României și toată lumea s-a ridicat în picioare. A fost o mândrie pentru noi să reprezentăm țara și orașul Craiova.”, a adăugat acesta.

Petre Banciu: “România nu a mai obținut de mulți ani un titlu european”

Antrenorul secției de lupte libere de la CSM Craiova, Petre Banciu, a spus că medalia de aur a Ștefaniei Priceputu este un rezultat mare pentru sportiva craioveană, dar și pentru lotul României, care nu a mai obținut un titlu european de ani buni.

“Concursul a fost foarte tare, au participat 40 de țări, toată lumea a venit cu ce are mai bun. Ne așteptam la Ștefania să facă o figură frumoasă pentru că a obținut în această vară aurul la mondialele de plajă, dar în afară de asta a mai câștigat două turnee internaționale, la București și în Turcia. S-a tras un semnal de alarmă pozitiv pentru noi, că era într-o formă bună și nu putea să rateze o medalie la acest campionat european. Satisfacția cea mai mare a fost că de mulți ani România nu a mai scos o medalie de aur la campionatele europene, iar acum Ștefania, sportiva noastră, din Craiova, a reușit acest lucru. Acest titlu ne dă speranțe că o aibă o carieră în domeniul luptelor, este o sportivă de viitor. Peste 30 de zile, vor avea loc Campionatele Mondiale de cadete, în Bosnia și Herțegovina, unde va fi mai greu, dar noi sperăm la un rezultat pozitiv și aici.”, a declarat antrenorul Petre Banciu.

Acesta a mai spus că parteneriatul dintre CSM Craiova și LPS “Petrache Trișcu” Craiova este unul prosper, iar cu toții încearcă să o ajute pe proaspăta campioană europeană de cadeți. “Colaborarea noastră cu LPS Petrache Trișcu este foarte bună, domnul profesor Valentin Boboșca este ca un tată pentru ea, se ocupă și de situația ei școlară pentru că pe noi ne preocupă viitorul lor, vrem ca sportivele noastre să facă ceva în viața lor.”, a spus Banciu.

Valentin Boboșca: “Ne-am urcat în mașină și am mers să o susținem”

Antrenorul de la LPS “Petrache Trișcu” Craiova Valentin Boboșca, cel care a descoperit-o și a îndrumat-o pe Ștefania Priceputu către marea performanță, este bucuros că a reușit să îi fie alături în Serbia și să o ajute să câștige titlul european.

„În urmă cu patru ani, am descoperit-o pe Ștefania Priceputu la Școala Nr. 16. An de an am muncit împreună și a fost acolo sus. Am participat prima dată la un concurs unde era mai mică și a devenit vicecampioană. Este acum multiplă campioană națională, iar anul trecut a devenit și medaliată europeană, la Samokov. La campionatul mondial a obținut locul cinci, iar anul acesta este campioană europeană. Din păcate, la mondiale nu am putut să îi fiu alături, dar anul acesta împreună cu domnul profesor Petre Banciu, ne-am urcat în mașină și am mers în Serbia să o susținem. A contat prezența noastră acolo pentru ea, a avut o altă atitudine. Mă bucur că am putut să o ajutăm cu indicațiile tehnice, i-am făcut și masaj între meciuri. Au emoții mari pentru noi ca antrenori. A câștigat toate meciurile fără să piardă puncte, în afară de partida cu azera în care i-a făcut cadou două puncte, dacă era mai concentrată nu se întâmpla. Sper ca peste trei săptămâni, la campionatul mondial, să păstreze culoarea la medalie.”, a declarat Valentin Boboșca.

Biroul de presă