Craiovenii au sărbătorit Ziua Imnului Național printr-o ceremonie militar-religioasă

749

received_10209914378921551Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, subprefectul de Dolj Simona Moise, vicepreședinții Consiliului Județean Dolj Alina Tănăsescu și Cosmin Vasile, consilierii județeni Oana Bică, Mihaela Popescu, Daniel Călărașu, Marius Pantilimon, Clara Voicu, Sabina Calotă, Florinel Stancu dar și zeci de craioveni au participat vineri 29 iulie 2016 la ceremonia militar – religioasă dedicată Zilei Imnului Național desfășurată în Piața Drapelului din Craiova.

Ziua Imnului Național este celebrată în fiecare an pe data de 29 iulie. Liderii administrației locale și județene au transmis mesaje de unitate și mândrie națională.

„Ziua de 29 iulie este un motiv în plus pentru a înțelege faptul că este esențial să ne unim în jurul valorilor naționale. Imnul „Deșteaptă-te române” născut în sânul Revoluției de la 1948 ne îndeamnă să înțelegem că la temelia unui stat puternic stă întotdeauna un popor solidar și că fără implicarea tuturor cetățenilor suntem în imposibilitatea de a avea o țară stabilă”, a declarat subprefectul Județului Dolj, Simona Moise.

„Sunt onorată să mă adresez domniilor vostre în cadrul acestei ceremonii prin care celebrăm Ziua Imnului Național, exprimându-ne astfel atașamentul față de valorile perene pe care le simbolizează și care ne reprezintă ca națiune. Cântec patriotic, izvorât din dorința seculară de libertate și apel la acțiune neîntâziată pentru dobândirea ei, „Deșteaptă-te române” reprezintă flacăra revoluției pașoptiste și imboldul ce a animat lupta pentru eliberare deschizând calea spre o Românie modernă”, a afirmat vicepreședintele Consiliul Județean Dolj, Alina Tănăsescu.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a dorit să aducă un omagiu istoriei Imnului Național precizând: „Imnul Național s-a născut încă din anul 1840 când era intonat îndeosebi la ceremoniile la care participa și domnitorul Mihai Viteazu. Cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris Imnul Regal Român, acesta a fost înlocuit în 1948 de „Zdrobite Cătușe”, „Te slăvim Românie” și „Trei Culori”. Acesta a fost înlocuit de „Desteaptă-te române” versurile și aranjametul îi aparțin lui Andrei Mureșanu pe muzica lui Anton Pan. Imnul a fost cântat pentru prima dată la Brașov în cadrul unei întâlniri a poetului cu câțiva prieteni și nu în 1948 cum este îndeobște cunoscut. La mulți ani craioveni!”

Ceremonia militar-religioasă a fost încheiată cu defilarea Gărzii de Onoare pe muzica Fanfarei Militare a Garnizoanei Craiova.