Craiova, pe harta europeană a operei

0
793

ORC - EOD 2017 - banner BoemaOpera Română Craiova sărbătorește și în acest an Zilele Europene ale Operei, alăturându-se celor peste 70 de instituţii şi companii de profil din 18 ţări de pe continent.

Sărbătorite în anul 2017 în perioada 5-14 mai, Zilele Europene ale Operei vor fi celebrate în România doar la Opera Română Craiova, aceasta fiind singura instituție de profil din țară care și-a anunțat participarea la eveniment.

Ediția de anul acesta, intitulată „Opera Panorama” (http://www.operadays.eu/), este o sărbătoare a diversității operei, o invitație de a descoperi ce are unic fiecare companie de operă și cum este reflectată pe scenă această unicitate.

Emoționant omagiu adus artiștilor

Opera Română Craiova (www.operacraiova.ro) a programat trei spectacole speciale în cadrul acestui eveniment: „Boema” de Giacomo Puccini (7 mai 2017, ora 19.00, Cercul Militar Craiova), Stabat Mater de G.B. Pergolesi (9 mai, ora 17.00, Muzeul de Artă) și Concert de muzică de cameră (13 mai, ora 18.00, Cercul Militar Craiova). Rezervările pot fi făcute la adresa de e-mail agentiadebilete@operacraiova.ro sau la numărul de telefon 0351.442.471.

Toate cele trei spectacole se doresc a fi un vibrant omagiu adus artiștilor, sensibilității și dăruirii lor. Un plus de încărcătură emoțională va aduce „Stabat Mater”, spectacol închinat memoriei lui Iulian Bozgan, fostul şef al Orchestrei Operei, un muzician dedicat, plecat mult prea devreme într-o altă lume.

Aproape de oameni

Considerând că o celebrare a muzicii este o sărbătoare a artiștilor, dar și a iubitorilor ei, Opera Română Craiova își dorește o apropiere de oameni, de comunitate. Astfel, pe 10 mai, de la ora 11.00, la sediul din strada Mihai Viteazul nr. 7, va avea loc o repetiție de balet cu public. Accesul este liber în limita celor 30 de locuri disponibile, rezervările putând fi făcute la adresa de e-mail imagine@operacraiova.ro sau la numărul de telefon 0351.405.495.

Pe lângă anunțul că ne va surprinde la cumpărături sau în pauzele spectacolelor, Opera din Craiova îi invită pe bloggeri (https://craiova.blogalinitiative.ro/) să participe la sărbătoare răspunzând la întrebarea: De ce mergem la operă?

În plus, pe pagina de Facebook a instituției (https://www.facebook.com/operacraiova/), va fi distribuit programul Opera Platform (http://www.theoperaplatform.eu/), care va transmite în direct sau înregistrat spectacole de operă de pe importante scene lirice, în cadrul programului special dedicat evenimentului European Opera Days Opera Panorama Festival.

European Opera Days (operadays.eu)

În fiecare an în sfârşitul de săptămână apropiat zilei de 9 Mai (Ziua Europei), operele din Europa şi nu numai îşi deschid porţile către un public nou şi către cel existent pentru a celebra această formă de artă şi talentul celor care o produc.

Zilele Europene ale Operei (European Opera Days) sunt o iniţiativă comună a organismelor Opera Europa şi RESEO, în colaborare cu United States of Opera-Benelux, Opera XXI-Spania, Réunion des Opéras de France, NOCC- Marea Britanie, OperaNorge-Norvegia şi AMT-Rusia.

Manifestările sunt menite celebrării operei, având scopul de a contribui la aducerea ei în prim-planul practicilor culturale şi de a spori aprecierea ei în societatea actuală.

Prima ediţie a Zilelor Europene ale Operei a avut loc în februarie 2007, la aceeaşi dată la care Opera Europa şi Opéra National de Paris au găzduit primul Forum European al Operei, în colaborare cu Fedora, RESEO şi Juvenilla.

Forumul European al Operei a adus atunci laolaltă peste 600 de participanţi – aproximativ 400 de profesionişti din domeniu, 50 de artişti, 70 de iubitori şi prieteni ai acestui gen muzical şi peste 100 de tineri delegaţi. Dar pentru ca această reuniune majoră să rezoneze dincolo de graniţele Parisului, au fost create Zilele Europene ale Operei, încurajând companiile de profil din Europa să îşi deschidă porţile şi să primească un public divers în cadrul unor activităţi speciale. Cu peste 100 de case de operă participante, evenimentul a înregistrat un mare succes în rândul publicului.

De atunci, o temă anuală oferă fiecărei ediţii o nouă abordare şi noi unghiuri de inspiraţie. Anul acesta are loc cea de-a unsprezecea ediţie, cu peste 70 de companii participante din 18 ţări, având ca temă comună „Opera Panorama”.

Cercetările efectuate prin sondaje de opinie arată că peste 60% dintre participanţi au mers pentru prima dată la opera din oraşul lor în cadrul acestui weekend festiv. Şi este o dovadă a interesului general faţă de operă faptul că, de la prima ediţie, peste 1.000.000 de oameni au luat parte la diversele iniţiative oferite în cadrul Zilelor Europene ale Operei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.