Comisia Europeană a aprobat Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020

408

ceRomânia a primit marți aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020, finanțarea totală din partea Uniunii Europene fiind de 8,128 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Suma aprobată României prin PNDR 2014-2020 reprezintă 8,18% ca procent din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală — n.r.), cel mai mare dintre cele 24 de programe aprobate marți.

„Astăzi, Comisia Europeană a aprobat 24 programe de dezvoltare rurală (PDR-uri) suplimentare vizând îmbunătățirea competitivității agriculturii UE, protecția mediului rural și a climei, precum și consolidarea structurilor economice și sociale ale comunităților rurale în perioada de până în 2020.

Se estimează că programele adoptate astăzi (marți — n.r.) vor crea peste 40.000 de locuri de muncă în zonele rurale și aproximativ 700.000 de locuri de formare pentru a încuraja inovarea, transferul de cunoștințe, practicile agricole mai durabile și întreprinderi mai puternice în mediul rural. Se pune la dispoziție o finanțare în valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinanțată de alte fonduri publice la nivel național/regional și/sau de fonduri private”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, modernizarea exploatațiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabilă a terenurilor și îmbunătățirea infrastructurilor de bandă largă se numără printre acțiunile prioritare ale programelor naționale și regionale adoptate. Programele aprobate au fost depuse de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Irlanda, Italia, România, Spania, Suedia și Regatul Unit.

‘(…)Programele adoptate astăzi oferă finanțare pentru o serie de proiecte dinamice, care variază de la proiecte de modernizare pentru agricultură și de încurajare a reînnoirii generațiilor în Croația și România, până la extinderea conexiunilor în bandă largă în zonele cu o densitate scăzută a populației din Emilia Romagna (Italia — n.r.) și la sprijinul pentru agricultura ecologică în Suedia sau consolidarea gestionării ecologice a terenurilor la un milion de hectare de teren agricol din Irlanda.

Consolidarea bazei de cunoștințe a sectorului nostru agricol reprezintă un aspect important al programelor de dezvoltare rurală. Am plăcerea să constat că aproape toate programele aprobate astăzi vor sprijini proiecte de inovare din cadrul Parteneriatului european pentru inovare’, a declarat, marți, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan.

Sprijinul pentru dezvoltare rurală este așa-numitul al doilea pilon al politicii agricole comune, care furnizează statelor membre un pachet de finanțare UE gestionat la nivel național sau regional în cadrul programelor multianuale cofinanțate.