Colegiul Național ”Carol I” din Craiova, pregătit să-și primească elevii

313

”Vremurile se schimbă și noi odată cu ele”

Acum un an de zile la Colegiul Național ”Carol I” din Craiova era mare sărbătoare: copiii nostri caroliști luminau tărâmul educației. Atunci, în deschidere, le transmiteam faptul că, fiecare dintre noi suntem o poveste. Copiii, asemenea personajelor din desenele animate, sunt tinerii titani, eroii. Eroii care se bucură de propria viață, dar mai ales care salvează vieți. În povestea minunată, părinții și elevii aveau alături doamnele învățătoare și colegii profesori, marii titani, marii eroi….mereu aproape de micii și tinerii titani. Puntea primordială care ne unește pe toți este inima acestor copii minunați, chemați la școală cu un ecou bland reverberat de peștera educației. Totul pentru aflarea Frumosului, Binelui și Cunoașterii vieții! Povestea chiar a devenit realitate și…da, am învățat să credem, am învățat să sperăm, am învățat să iubim, căci: iubirea este învățătorul perfect!

Astăzi, într-un context dificil pentru întreaga umanitate, la câteva zile după serbarea zilei mondiale a frumosului și într-un moment al înălțării spirituale a fiecăruia dintre noi (la 14 septembrie prăznuim Înălțarea Sfintei Cruci), observăm cu multă claritate faptul că, autumnalul ciclurilor biologice devine autumnalul ciclurilor spirituale. Iar acestea sunt modalități, panacee care pot vindeca melancolia, care pot însănătoși sufletul chinuit de ”vremuire”. Dragilor colegi, stimaților părinți și bunici, prea iubiților elevi, le transmitem aici și acum faptul că, putem să ne imaginăm într-un joc al varstei creatoare că ne uităm la întinderea mării și că încercăm să scoatem un pumn de apă de acolo. Vom vedea că, îndată, apa începe să se scurgă printre degete până când mâna rămâne goală…acea apă este povestea noastră, a fiecăruia dintre noi. De când suntem născuți, această apă aleasă, providențială, ni se scurge mereu printre degete până când nu mai este. Dar acolo rămăn: frumosul și binele. Noi, toți, micii și marii titani, învățăm…mereu și mereu….învățăm în actul educației, învățăm odată cu viața și învățăm de la viață. Omul, indiferent de varstă, trăiește pentru acea cană de apă care îi alunecă printre degete. Iar fiecare moment care trece nu a mai fost și nu se mai repetă. Omul, copilul, profesorul și părintele de astăzi nu mai este cel de ieri. Dar, cu siguranță, aceste schimbări sunt devenirea omului dăruit celuilalt, omului care iubește ”a fi”. A FI: acesta este Colegiul Național ”Carol I” din Craiova! Modul în care au fost trăite și experiate vremurile în spiritul ” Carol I” sunt dovada istoriei, educației, performanței în cunoaștere și viețuire. Școala noastră a avut și are o noblețe intelectuală, care a respectat multiculturalitatea, plurilingvismul, știința, cultura și afirmarea valorilor naționale în Europa și în lume cu strălucire.

Suntem datori A FI recunoscători și a prețui toți caroliștii de ieri și de astăzi: dumnealor și dumneavoastră împreună cu noi toți suntem fundația, stâlpii de protecție, cupola și călauza a generații și generații de eroi intelectuali. Și bine este SĂ FIM ÎMPREUNĂ: la bine, dar mai ales în aceste momente grele. Dacă vom trăi în spiritul ”Carol I” și vom învăța în spiritul ”Carol I” vom fi cu toții ”regi”, regi ai EDUCAȚIEI. Acum este despre viață în educație…o nouă filă a vieții în care pășim cu încredere pentru că: sunteți minunați, eroii nostri mici și mari! Sunteți unici și veți rămâne unici! Rămâneți în lumina cunoașterii, priviți cu responsabilitate timpul trăirii noastre și faceți din el un tezaur pentru vremurile viitoare! Noi, Carol I, am fost aici. Noi, Carol I, suntem aici. Noi, Carol I, vom fi aici. Mândri că suntem români! Mândri că suntem olteni! Dar, mândri că suntem Colegiul Național ”Carol I” din Craiova! Aș dori să aduc câteva precizări cu privire la faptul că, astăzi, 14 septembrie 2020, începând cu ora 820 vom deschide anului școlar 2020-2021. Clasele pregătitoare, clasele a V-a și clasele a IX-a vor fi prezente integral la școală conform planificării realizate în zilele de luni și marți. Toate celelalte clase vor veni la școală împărțite pe grupe în aceste două zile. Începând cu ziua miercuri, 16.09.2020, toate clasele vor veni la școală conform scenariului 2 aprobat de către școala noastră. Părinții și elevii școlii au fost consultați și informați cu privire la toate deciziile luate în această perioadă. Procedura proprie, procedura de acces, traseul bine definit, repartizările pe clase, mesajul cabinetului medical, recomandările medicale, formularul de accord, graficul de igienizare, instrucțiunile și programul școlii au fost transmise în ziua de vineri, 11 septembrie, tututor angajaților școlii, părinților și elevilor nostri, toate aceste documente fiind postate și pe site-ul colegiului.

În toată această perioadă anterioară deschiderii oficiale a cursurilor, în contextul prevenirii îmbolnăvirilor cu Sars-CoV-2, s-au realizat: – lucrări de reparație a curții interioare prin montarea stâlpilor de iluminat pe toată baza sportivă, astfel încât elevii să-și poată desfășura activitățile sportive pe toate cele 4 terenuri de sport; – lucrări de reparație a sălilor de curs în Școala Mică- parter și etaj 1; – lucrări de reparație rampă pentru a coborî pe baza sportivă; – lucrări de modernizare caselor- montare videoproiector, ecran de proiecție și laptop în 25 de săli de curs(finalizate); – lucrări de montare a panourilor de plexiglas/policarbonat pentru toate clasele de învățământ primar(finalizate); – lucrări de montare a panourilor de plexiglas/policarbonat pentru toate celelalte clase(termen de finalizare- 1 octombrie); – lucrări de realizare a conexiunii la internet prin wireless în Școala Mică(finalizate); – lucrări de realizare a conexiunii la internet prin fibră optică în toate clasele din toate corpurile(termen de finalizare- 1 octombrie); – lucrări de dotare a tuturor sălilor de curs cu laptopuri și camera pentru asigurarea desfășurării orelor de curs în regim on-line sincron(termen de finalizare- 1 octombrie); – lucrări de achiziționare și montare a tuturor materialelor necesare privind dezinfecția și igiena; – lucrări de dezinfecție, igienizare, dezinsecție și deratizare în toate corpurile școlii; Aducem pe această cale sincere mulțumiri tuturor instituțiilor colaboratoare, caroliștilor de ieri și de astăzi, mass-mediei și tuturor celor implicați în realizarea acestor demersuri.