Claudiu Neagoe: SC Piețe și Târguri este o societate ce aduce venituri la bugetul local şi naţional

0
456

neagoeDirectorul General al SC Piețe și Târguri Craiova ne-a vorbit despre situația societății aflate în subordinea Primăriei Craiova și în slujba craiovenilor.

Rep: Cum aţi preluat activitatea SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL şi care este motivul pentru care aţi revenit în funcţia de director general?

Claudiu Neagoe: Activitatea SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL am preluat-o în condiţii normale. Am revenit în această funcţie în urma propunerii formulate de executivul Primăriei Municipiului Craiova şi în urma votului Consiliului Local Municipal. Cel mai important motiv pentru care am acceptat să revin pe această funcţie este legat de dorinţa de a implementa proiecte precum modernizarea Sectorului de lactate din Piaţa Centrală, care n-a mai avut parte de astfel de îmbunătăţiri de peste zece ani, dar şi de îmbunătăţirea condiţiilor oferite comercianţilor din pieţe şi, implicit, clienţilor acestora.

Unii consideră că aceşti comercianţi se împart în două categorii: producători şi samsari. Pentru mine, ei fac parte dintr-o singură categorie – aceea de oameni care vin să-şi câştige existenţa dintr-o activitate legală, pe care o desfăşoară. Nu am întâlnit până în prezent nici un „samsar” – cum îi denumesc unii – milionar şi nici producător agricol milionar. Până la urmă, sunt nişte oameni obişnuiţi, care au familii, au copii şi care încearcă să-şi ducă traiul de pe o zi pe alta, iar obligaţia noastră – cel puţin morală, pentru că obligaţiile legale ni le îndeplinim fără doar şi poate – este să găsim soluţii cât mai bune pentru aceştia în vederea desfăşurării activităţii. Pentru că, dacă le oferim lor condiţii bune de vânzare, ei vor veni în pieţele pe care le administrăm ca să-şi vândă produsele, deci vor plătii chirii, astfel că va merge bine şi societatea noastră.

Care este în prezent situaţia financiară a SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL?

Situaţia financiară a societăţii în acest moment este una bună, dar e loc şi de mai bine. Şi trebuie să fac precizarea că SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL este o societate care nu primeşte subvenţii, nici de la bugetul local, nici din alte surse. Dimpotrivă, aduce venituri la bugetul local şi naţional. Pentru asta, însă, trebuie administrată cu maximă responsabilitate. Trebuie să îi urmărim evoluţia pas cu pas, zi de zi, precum fac părinţii cu copilul lor adolescent. Dacă două-trei zile, sau o săptămână, nu i-ai acordat activităţii acestei societăţi atenţia necesară în vederea încasării tarifelor aprobate de Consiliul Local şi a chiriilor pentru terenuri sau spaţii comerciale, pot spune că situaţia financiară pleacă imediat pe un trend greu de recuperat în perioada imediat următoare (litigii pe rolul instanţelor de judecată pentru recuperarea debitelor restante). Deşi în 2012 a avut o situaţie mai dificilă, cu timpul şi-a revenit. Dar, repet, dacă nu este administrată corect, coerent şi transparent în fiecare zi, foarte uşor şi foarte simplu poate să plece pe un trend descendent. Situaţie pe care nu ne-o dorim – nici noi, nici cetăţenii şi nici Primăria Craiova.

Care ar fi principalele probleme sesizate de comercianţi sau de cumpărători?

Problemele sesizate de oameni sunt diverse. Se pot referi, spre exemplu, la condiţiile care unora li se par bune, altora perfectibile. Alţii au probleme cu marfa – dacă aceasta nu este expusă la vânzare pe categorii de calitate. O altă problemă vizează faptul că uneori este aglomeraţie şi asta e adevărat, pentru că pieţele sunt aglomerate cam două-trei ore dimineaţa şi încă vreo două ore după-amiaza, în rest nu e înghesuială. În unele zile, în anumite intervale orare e foarte aglomerat, aşa este, dar nu e tot timpul aglomeraţie.

O problemă destul de importantă, ridicată de mulţi comercianţi şi cumpărători, se referă la locurile de parcare. Cea mai mare problemă de acest gen se întâlneşte în Piaţa Centrală, care are o suprafaţă de aproximativ 3 ha, cu tot cu spaţiile private care au ieşire tot către această piaţă. Aici vin foarte mulţi cumpărători. Într-un studiu pe care noi l-am realizat, într-o zi de vară caniculară – una nu foarte aglomerată – au tranzitat Piaţa Centrală un număr de peste 35.000 de persoane. Prin urmare, venind foarte multă lume, cum locurile de parcare sunt limitate, asta este o problemă pe care o avem mereu în atenţie şi trebuie găsită o soluţie în vederea rezolvării sale.

Cu locurile de parcare mai este problemă şi în Târgul Municipal Craiova. Tocmai de aceea, noi avem în vedere, împreună cu Primăria Craiova, dezvoltarea târgului, care, pe viitor să aibă o parcare proprie, care să-i deservească atât pe comercianţi, cât şi pe cumpărători, pentru a crea un confort cetăţenilor care stau în zonă. Faţă de aceştia ne-am cerut scuze şi profit de această ocazie s-o facem din nou, promiţându-le că-i vom scăpa de acest disconfort, creat în privinţa parcării pe domeniul public, în faţa blocurilor, blocându-le accesul – fie accesul în blocuri, fie cel către parcarea dintre blocuri.

În ce situaţie se află Târgul de Săptămână?

Târgul de Săptămână este, de fapt, o piaţă mixtă, fiind amplasat în strada Dimitrie Gerota, pe o suprafaţă de aproximativ 14.000 mp. Acolo se comercializează preponderent îmbrăcăminte şi încălţăminte second-hand, dar şi multe alte produse. În vederea dezvoltării acestuia, SC PIEŢE a scos la licitaţie un număr de cinci supfaţeţe de teren, pentru edificarea unor construcţii provizorii cu destinaţie de alimentaţie publică – e vorba despre nişte terase, unde să poată lua masa atât comercianţii, cât şi clienţii acestora. Tot pentru dezvoltarea acestui târg, SC PIEŢE a propus modificarea listei de investiţii, în sensul introducerii pe aceasta a construirii unor chioşcuri, care să corespundă Regulamentului aprobat de Consiliul Local. Ele vor fi destinate desfacerii de produse nealimentare și vor fi construite din fondurile proprii ale SC PIEȚE și TÂRGURI CRAIOVA SRL, urmând a fi scoase la licitație în vederea închirierii de către cei interesați, prețurile de pornire ale licitațiilor începând, în prezent de la 50 lei/mp/lună.

Există pieţe în oraş unde sunt necesare investiţii pentru reabilitare?

În toate pieţele din municipiul Craiova sunt necesare investiţii constante, fie pentru reabilitare, fie pentru modernizare, pentru îmbunătăţirea condiţiilor.”

Care sunt măsurile pe care trebuie să le adoptaţi în acest sens în perioada următoare pentru dezvoltarea activităţii societăţii?

Pentru dezvoltarea activităţii societăţii, am reuşit anul acesta să mărim spaţiul destinat parcării din Piaţa Centrală cu aproximativ 20 de locuri, să reconstruim de la zero Piaţa Dezrobirii, piaţă care a fost cândva o piaţă de cartier foarte bună şi care am considerat că trebuie să fie în continuare prezentă şi să deservească cetăţenii din zonă. În Piaţa Orizont din Craioviţa Nouă sperăm să realizăm până la sfârşitul acestui an modernizarea platoului agroalimentar. Lucrarea de modernizare a fost deja atribuită prin licitaţie publică şi are termen de execuţie de 60 de zile. Deja am închiriat prin licitaţie publică un număr de opt terenuri ce împrejmuiesc platoul  pieţei. Unii comercianţi şi-au ridicat deja construcţiile provizorii pe aceste terenuri, alţii se află în faza obţinerii autorizaţiilor de construcţie.

Un alt proiect important pe care îl avem este Piaţa Gării. Aceasta nu a fost realizată până în prezent din mai multe motive. Unul ţine de faptul că societatea n-a dispus de toate fondurile necesare execuţiei, pentru că profitul de anul trecut a fost repartizat jumătate la bugetul local, jumătate la societatea noastră. Nu am reuşit încă să avem disponibili în cont toţi banii necesari pentru a demara realizarea investiţiei. Pe de altă parte, Piaţa Gării este amplasată într-o zonă destul de aglomerată, unde administraţia locală are în vedere elaborarea unui nou Plan Urbanistic Zonal, în vederea fluidizării traficului în sensul lărgirii străzilor ce încadrează piaţa. În momentul în care va fi elaborat PUZ-ul respectiv, vom vedea dacă proiectul nostru se încadrează în acest Plan Urbanistic, ori trebuie modificat. Abia apoi vom putea face demersurile necesare pentru demararea acestei investiţii de modernizare a Pieţei Gării. Dar această investiţie rămâne în atenţia noastră.

În încheiere, doriţi să le transmiteţi ceva cititorilor noştri?

Aş profita de această ocazie pentru a aminti că SC PIEŢE ŞI TÂRGURI CRAIOVA SRL are în prezent oferte avantajoase în ceea ce priveşte închirierea de terenuri, spaţii comerciale, mese, în pieţele pe care le administrează, la tarifele prevăzute de legislaţia în vigoare, tarife care sunt printre cele mai mici din ţară. Prin urmare, toţi cei interesaţi sunt rugaţi să ne contacteze cu toată încrederea, fie la numărul de telefon 0251/410.696, fie direct la sediul societăţii, în Piaţa Centrală. Deşi cererea este în prezent destul de mare, îi asigurăm pe comercianţi că oferta SC PIEŢE depăşeşte solicitările!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.