Claudiu MANDA: Politicile economice şi fiscale ale Guvernului Ponta produc efecte pozitive

391

claudiu mandaDatele publicate de INS privind creşterea economică din trimestrul I 2015 ne arată adevăratul potenţial al economiei româneşti. Faptul că, raportat la acelaşi trimestru din anul 2014, PIB a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier, ne arată că politicile economice şi fiscale ale Guvernului Ponta produc efecte pozitive, care au reuşit să îi impresioneze chiar şi pe cei mai sceptici analişti economici.

Nu trebuie să uităm că, în 2012, Guvernul Ponta a preluat economia românească în stare de recesiune tehnică, iar în ultimii 3 ani acest guvern a plasat România în topul ţărilor cu cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Am promis în programul de guvernare că atingem pragul de 4% creştere economică şi ne-am ţinut de cuvânt!

Semnalele pozitive din prezent, coroborate cu tendinţele de accelerare a creşterii economice prezentate de INS, sunt argumente pentru ca noi să fim încrezători în continuare în potenţialul nostru economic. Românii trebuie să creadă că ţara noastră poate atinge în viitor pragul de 5% creştere economică, pentru că evoluţia din T1 de peste 4% le aparţine tot lor, celor care activează în economia autohtonă.

Guvernul României şi majoritatea parlamentară vor adopta în continuare măsuri de stimulare a economiei şi, în paralel, ne vom asigura că această creştere va fi resimţită de toţi românii. Urmează reducerea TVA la toate alimentele, creşterea salariului minim, dar şi intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal din 2016.

Efectele creşterii economice se văd deja în creşterea puterii de cumpărare cu 6,4% în aprilie 2015, faţă de aprilie 2014, dar şi creşterea pensiilor cu 4%. Avansul economic din prezent va fi utilizat pentru a adopta, în continuare, măsuri de creştere a nivelului de trai al românilor cu până la 10% anul acesta. Vorbim despre o evoluţie care va asigura un consum mai ridicat, dar şi investiţii mai mari în Educaţie, Sănătate, Infrastructură şi Apărare în 2015.

Claudiu Manda,

Președintele PSD Dolj