CJ Dolj va reabilita „Casa Damianov” și va construi Centrul Turistic pentru Agrement și Sport.

528

03Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, joi, că au fost predate amplasamentele pentru alte două dintre cele 13 investiții majore care vor fi realizate în cursul anului 2015 – reabilitarea „Casei Damianov“, în cadrul proiectului de înființare a Centrului Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa, și construirea Centrului Turistic pentru Agrement și Sport.

„Spuneam, la finele lui 2014, că anul acesta se anunță drept unul dintre cei mai buni, cei mai prolifici ai Consiliului Județean Dolj, prin prisma proiectelor care vor fi puse în operă.

Iată că, la doar două săptămâni de când am dat în folosință o investiție realizată cu fonduri din bugetul propriu, sediul Centrului Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile din strada Jiețului, alte două intră în linie dreaptă, odată cu predarea către constructori a amplasamentelor pe care vor fi realizate. Este primul pas care trebuia făcut astfel încât lucrările să poată demara în forță, atunci când și vremea va permite.

Astfel, în cadrul proiectului «Centrul Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa», pe care îl derulăm în comun cu partenerii noștri bulgari, dăm undă verde lucrărilor de reabilitare a unei clădiri cu totul speciale din Craiova, «Casa Damianov»; un imobil remarcabil din punct de vedere arhitectural, însă asupra căruia, din nefericire, trecerea timpului și-a pus amprenta.

În acest mod, punem în valoare o construcție splendidă și, odată cu ea, o întreagă zonă, în suprafață de 3.000 de metri pătrați, din strada Jiețului, în care se mai află deja alte două clădiri ale consiliului județean: Școala de Artă «Cornetti» și Centrul Zonal de Pregătire în Domeniul Protecției Civile.

Odată restaurată, «Casa Damianov» va găzdui principalele activități ale Centrului Transfrontalier, cu sală de videoconferințe, cu depozite speciale pentru colecțiile de ziare și de cărți vechi și rare ale Bibliotecii Județene «Aman», înscrisuri valoroase, care, cu ajutorul echipamentelor moderne cumpărate prin proiect, vor fi scanate și vor putea fi apoi consultate electronic.

Am procedat la predarea amplasamentului și pentru Centrul Turistic de Agrement și Sport, o investiție care ne-am bucurat să constatăm că este așteptată de foarte multă lume din Craiova și din împrejurimi. Pe terenul nostru situat în apropierea Aeroportului va fi amenajată o bază sportivă modernă, inspirată de cea pe care se pregătește echipa națională de fotbal a României, de la Mogoșoaia.

Partea dificilă, dar și un examen pentru noi, dacă vreți, este că suntem obligați să terminăm aceste ample lucrări până în luna decembrie. Este un an complicat din acest punct de vedere și pentru activitatea consiliului județean, pentru că avem 13 proiecte majore pe care trebuie să le realizăm în 2015.

Va fi, în același timp, un efort financiar considerabil pentru CJ Dolj. Până acum eram obișnuiți să achităm pentru proiectele europene cofinanțări de 2 la sută, or pentru acest proiect, al Centrului Turistic de Agrement și Sport, dar și pentru Centrul Internațional «Constantin Brâncuși» vom contribui cu 50 la sută din sumă“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Lucrările de reabilitare a „Casei Damianov“ se derulează în cadrul proiectului „Centru Transfrontalier pentru Informații și Comunicații Dolj – Vratsa“, implementat de Consiliul Județean Dolj, în calitate de lider, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“, Biblioteca Regională „Hristo Botev“ din Vratsa și Administrația Districtuală Vratsa. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de aproximativ 3,3 milioane de euro, finanțarea fiind obținută prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

Proiectul Centrului Turistic pentru Agrement și Sport, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, prevede amenajarea unei baze moderne, prevăzute cu teren de fotbal cu gazon natural, teren sintetic cu marcaje pentru fotbal, volei și handbal, precum și două terenuri de tenis de câmp (toate dotate cu instalații pentru iluminare nocturnă), pistă de alergat, piste de bowling, perete pentru alpinism, alături de vestiare, cabinete medicale, săli de saună, de masaj și de fitness. Valoarea lucrărilor de construire a centrului se ridică la aproape 3,2 milioane de euro.

BIROUL DE PRESĂ